Димитър Коцев-Шошо постави Чехов със затворници

Подобен сюжет се разиграва във великолепния филм по истински случай "Неочакван триумф" на Еманюел Куркол, където група затворници играят "В очакване на Годо"

OFFNews 16 юли 2022 в 19:27 2518 0

Затворници в

Снимка Advertising Artists

30 са явилите се на кастинга

Изключително интересна инициатива се развива и реализира в затвора в Стара Загора. Там беше поставен "Дуел" от Чехов. С хора, лишени от свобода. От режисьора Димитър Коцев-Шошо. Събитието, състояло се преди броени дни, е част от проекта “Отворени пространства” на платформата за съвременно българско изкуство Advertising Artists, разказват организаторите.

На кастинга се явяват над 30 лишени от свобода, в пиесата участват половината от тях, разказват от екипа. Репетициите продължават няколко месеца, за да се стигне до премиерното представление преди броени дни, представено в затвора.

В настоящия проект затворниците се изправят пред предизвикателството на перформативните изкуства, каквото е театъра. Димитър Коцев-Шошо работи в продължение на два месеца, за да превърне повестта в пиеса. Основна причина за избора на драматургичния материал е неговата тематика - дуелът като израз на чест, достойнство, мъжественост и възможен начин за разрешаване на конфликт.

Декорите са по проект на художника Стефан Чурчулиев и също са изработени в работилниците на затвора. Особена заслуга за реализацията на проекта има психологът Златина Желева, която работи ежедневно с лишените от свобода, подчертават от екипа.

"Въвличането на осъдени в творческия процес провокира и важния въпрос за престъване на границата на обществения консенсус. Споделеният креативен процес и поставянето на затворниците в позицията на актьори предлага различен социален опит, както на правонарушителите, така и на творците", коментират от Advertising Artists. По думите им проектите им имат за цел да покажат, че качеството "лишен от свобода" (което в общия случай е временно) не е единственото, определящо личносттa на затворника.

Искате да знаете повече?

"Дуел" е третият проект, който платформата реализира с лишени от свобода. Първият е “Песен за човека" - колаборация между тях и съвременни визуални артисти. Затворниците заминават на мисия до Марс и пишат прощалните си писма. Те попадат в ръцете на артисти, които представят своя визуална интерпретация. Проектът бе показан пред публика през 2020 г. в софийската галерия "Доза".

През 2021 г., в рамките на проекта Inside Out, Advertising Artists организира ателиета за лишените от свобода по творческо писане с ментор Димитър Коцев-Шошо и по изящни изкуства - с художника Стефан Чурчулиев.

Подобен е сюжетът на френската комедия "Неочакван триумф" на Еманюел Куркол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!