Даниел Гарсия трио с концерт в София

OFFNews 05 октомври 2022 в 09:50 2431 0

Даниел Гарсия

Снимка Даниел Гарсия

Даниел Гарсия

На 13 октомври Даниел Гарсия трио ще ни разведе по "пътя на среброто" с албума "Vía de la plata" в София Лайв Клуб.

Даниел Гарсия е изключителен музикант и композитор от новото поколение пианисти на Испания и вече се е превърнал в един от въздействащите и оригинални гласове на европейската джаз сцена.
Последните му два албума са за престижното издателство ACT Мusic, като новият му проект „Vía de la Plata“ представя триото му в неговата върховна форма, а албумът получава стотици хвалебствени ревюта и се превръща във феноменален успех.

Роден в Саламанка (Испания) през 1983 г, Даниел Гарсия се обучава в Бъркли Колидж от носителя на Грами Данило Перес, който става негов ментор и има решаващо въздействие върху оформянето му като музикант. Данило Перес “му показва пътя” и го научава да изповядва разбирането, че “музиката е истинност и себепознание и само след това човек може да търси своя собствен артистичен език.” Даниел Гарсия постига големи успехи в Бъркли – печели награда за най-добро изпълнение през 2011 г., свири с Артуро Сандовал, Грег Озби и Перико Самбеат.

Даниел Гарсия има също и класическо образование, което му дава невероятна техническа подготовка. “Добрата техника ми помага да изразя свободно онова, което чувствам”, казва Даниел. Чудесно е да видиш как музиката му искри и трепти с каденци, хармонии и класически нюанси, но в нея може да се появи и изненадващ фламенко обрат или да се разтвори в джаз хармонии, или да потече в завладяваща импровизация. Даниел Гарсия се описва като еклектичен музикант, който експериментира с музиката от Близкия Изток, Куба, грегорианските напеви и разбира се с фламенко, джаз, класическа музика и какво ли още не – толкова много неща са се вплели в испанската музика и са оставили своя отпечатък върху неговото естетическо израстване.

Даниел Гарсия е щастлив с музикантите, с които работи отдавна – това са басистът Райнер Елизарде “Ел Негрон” и барабанистът Мичел Оливера, и двамата родени в Куба, но отдавна инкорпорирани в испанската джаз сцена. Триото звучи като един организъм, всеки един от музикантите подхожда с разбиране към другите и свиренето им заедно е почти телепатично.

“Свирим, като в същото време се слушаме и си разменяме информация и реагираме на нея, сякаш скулптираме музиката в момента. Това е много наситено преживяване, в което публиката има решаваща роля, защото онова, което се случва на сцената, е само част от уравнението. Ние усещаме енергията на хората и я превръщаме в музика за тях, този невероятен кръговрат прави всеки концерт неповторим.”

Даниел Гарсия често изследва фолклорните песни от родната си Саламанка или мелодичните фрази от фламенкото –

“Целта ми е да представя испанската музика в нов контекст чрез импровизация и да изтрия стилистичните линии, да ги направя невидими.“

Концертът се осъществява с подкрепата на Посолството на Испания в София.

Билети онлайн за концерта на Даниел Гарсия Трио в София Лайв Клуб на 13 октомври 2022 от 20:00 ч. https://jazz-plus.com/
Билети за концерта може да намерите на сайта на Джаз Плюс Концерти, в Дюкян Меломан и в мрежата на Ивентим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!