Чухте за кучешкия остров, нали?

Камелия Тавитян 15 февруари 2018 в 19:41 5360 0

Днес започна филмовият фестивал "Берлинале", който се провежда вече 68 години подред, със световната премиерата на "Isle of Dogs" ("Кучешки остров).

Ако сте чакали с нетърпение втората анимация на Уес Андерсън след „Fantastic Mr. Fox“ (2009), то може да бъдете спокойни - Андерсън и екипа му са инвестирали времето си правилно. Двете години чакане ще ви се сторят даже малко, имайки предвид колко работа изисква тази единствена по рода си стоп моушън анимация. 

Има и един интересен факт около филма - един от главните аниматори в продукцията е българина Данаил Краев.

„Isle of Dogs“ е истинска наслада за сетивата - ритмичен, цветен и с оригинален хумор. Както винаги, историите на Уес Андерсън не се отличават с изключително заплетен или непредвидим сюжет, ами с непринудеността и лекотата си и този филм не е изключение, въпреки че темите, засегнати в лентата, имат по-дълбок смисъл от този на пръв поглед.

Действието се развива в Япония и режисьорът сподели днес, че е избрал мястото заради любовта си към японското кино и неговата естетика.

Като ценител на детайлите, Андерсън предпочита анимацията му да е по-нестандартна от другите  т. нар. стоп моушън филми и промените, които предприема с тази цел, правят кадрите му по-естествени, придавайки особената естетика на кадъра и допринасяйки за специалната емоционална атмосфера. Именно по този начин създава своята „фантастична версия на Япония“.

Музиката е основен елемент в тази фантазия. В лентата личи, че подборът и е бил изключително прецизен. Получила се е хармония между ритъм, картина и цвят.

Не на последно място трябва да се спомене и екипа, който дублира анимационните герои и звуково оформя персонажите им. Както винаги, той се състои в по-голямата си част от познати лица, работили и друг път с Андерсън: Бил Мъри, Скарлет Йохансон, Едуарт Нортън, Брайън Кренстън, Грета Геруик, Франсес Макдормънд и още много други. Те споделят, че работата с режисьор като Андерсън е истинско удоволствие, защото има визия, която обаче не налага на всяка цена.

Затова и актьорите нямат ясни инструкции, които да следват, защото изкуството не може да се контролира и предвиди. 

“Isle of Dogs” или „Кучешки остров“ е филм с почерк, филм изискващ майсторство и много търпение. Очаквайте скоро премиерата му в България и не се лишавайте от удоволствието да го гледате на голям екран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови