Бони Петрунова: В НИНКН отдавна се говори за лоши практики

Калоян Константинов 19 февруари 2015 в 22:52 7499 0

Заместник-министърът на културата Бони Петрунова.

Снимка Булфото/Стефан Марков

Заместник-министърът на културата Бони Петрунова.

"В Националния институт за недвижимо културно наследство отдавна се говори за лоши практики, пропуски, субективизъм и т.н.", заяви пред OFFNews зам.-министърката на културата Бони Петрунова.

Тя добави, че МК се е заело да оправи правилника на института, да проведе конкурс за нов директор и да преструктурира цялостно нещата.

"Това внушение, че НИНКН е единственият, който се грижи за паметниците на културата, просто е трагикомично. Когато застъпих на този пост, ежедневно имах оплаквания от дейността на този институт. Никой не отчита, че има цяла дирекция за паметниците на културата, която няма да Ви казвам как работи, никой не отчита, че имам трима души - даже отдел не мога да направя - които се занимават с всички музеи в страната. Далече не само НИНКН работи за опазването", каза тя.

Петрунова отрече, че предвидените съкращения на 12 щатни бройки в института (от общо 57) ще ограничат работните места с близо 24%, тъй като в момента в НИНКН има незаети 7 работни места, трима души ще бъдат пенсионирани, а един служител е бил дисциплинарно уволнен, като практически само 1 човек ще пострада от съкращението.

На въпроса защо ще се съкращават незаетите работни места, след като в момента тече конкурс за заемането им, тя отвърна, че е редно да се даде път на младите.

"Няма никаква гаранция, че хората, които се явят на конкурса, няма да изместят някого - това е конкуренция, нормално е", смята зам.-министърът.

"Гарантирам на цялата общественост, че 1 човек да ни трябва допълнително - аз ще се боря като лъвица, за да го осигуря на този институт. Но искам НИНКН да работи. Той в момента лежи на стари лаври, заварих огромно количество закъснели преписки и сега сме ги довели до 11, но не може да продължава така", заяви Петрунова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови