''Барбенхаймер'' е сред фаворитите за наградите Оскар

Три жени режисьорки може да бъдат номинирани за най-добър филм

OFFNews 22 януари 2024 в 08:04 1031 0

''Барбенхаймер''

Снимка Warner Bros, БТА

''Барбенхаймер''

Претендентите за тазгодишните награди "Оскар" ще бъдат обявени във вторник. И ако Холивуд очаква куп номинации за дуото, станало известно като "Барбенхаймер", то френското кино очаква със затаен дъх номинации за "Анатомия на едно падане", съобщи АФП.

"Барби" и "Опенхаймер", тежката артилерия на бокс-офиса с общи приходи от 2,4 милиарда щатски долара, може да се окажат претенденти за дузина от статуетките, включително "Оскар" за най-добър филм.
"Това продължава да е тяхната година и очакваме да доминират на номинациите", каза Пийт Хамънд, колумнист за специализираното издание "Дедлайн".

Отличеният с пет награди "Златен глобус" портрет на бащата на атомната бомба, създаден от режисьора Кристофър Нолан е със силни позиции за наградите "Оскар". Филмът за изрусената кукла и запознанството ѝ с женомразството в реалния живот на режисьорката Грета Гъруиг от своя страна иска да докаже, че може да превърне успеха си в холивудско злато. "Като цяло комедиите са в по-неблагоприятна позиция в сравнение с малко по-сериозните филми", обобщи Хамънд. В света на "Барбенхаймер", "Опенхаймер" очевидно има предимство, добави той.

Звездите на двата филма - Килиън Мърфи като Робърт Опенхаймер и Марго Роби като перфектната кукла, изглеждат като неизбежни кандидати за водещите актьорски награди, също като колегите си Робърт Дауни младши и Райън Гослинг в поддържащите роли.

Освен двата блокбастъра, "изглежда лесно да се предскаже" кои ще са другите претенденти за най-добър филм на годината според Хамънд. Очаква се това да са историческата фреска на Мартин Скорсезе "Убийците на цветната луна", "Клети създания", отличен вече от кинофестивала във Венеция, вълнуващата коледна приказка за възрастни "Зимна ваканция" и "Маестро", биография на Ленард Бърнстейн с режисьор Брадли Купър, който изпълнява и главната роля.

Носителят на "Златна палма" от Кан, френският "Анатомия на едно падане", също се очаква да се включи в надпреварата. Филмът, удостоен и с две награди "Златен глобус" в началото на януари, може да бъде номиниран и в категориите за най-добър сценарий и за най-добра актриса благодарение на таланта на Сандра Хюлер. Тя играе в другия силен претендент "Зона на интерес". "Анатомия на едно падане" няма да може да участва в надпреварата за най-добър чуждестранен филм. За нея Франция номинира "Страстта на Доден Буфан".

В състезанието за най-добър филм може да попаднат три продукции, режисирани от жени - "Анатомия на едно падане" на Жюстин Трие, "Барби" на Грета Гъруиг и "Минали животи", дебютът на южнокорейско-канадската режисьорка Селин Сон. В 95-годишната история на наградите "Оскар" само 19 филма, режисирани от жени, са били номинирани за най-добър филм.

"Тази година може да е много важна за жените в надпреварата за най-добър филм", каза Хамънд. В категорията за най-добър режисьор, сред силната мъжка конкуренция на Кристофър Нолан, Мартин Скорсезе и Брадли Купър, Грета Гъруиг и Жюстин Трие имат силни шансове за номинация.

За наградата за най-добра актриса най-вероятно Ема Стоун ("Клети създания") ще се конкурира с Лили Гладстоун ("Убийците на цветната луна"). Леонардо Ди Каприо може би ще отпадне като претендент за категорията най-добър актьор заради силната конкуренция, където освен Килиън Мърфи и Брадли Купър, вероятно ще бъдат номинирани Пол Джиамати ("Зимна ваканция") и Джефри Райт ("Американска литература").

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!