Българските заглавия на фестивала "So Independent"

ОFFNews 19 октомври 2016 в 14:12 4875 0

Седмото издание на фестивала за независимо американско и световно кино - "So Independent", започва на 27 октомври и ще продължи до 6 ноември, предлагайки най-доброто от българското и световно кино за изминалата година.

Официалното откриване е на 27 октомври с филма „Първият понеделник на май”, с който Робърт Де Ниро лично откри и "Трайбека Филм Фестивал" тази година. Документалният филм на Андрю Роси е безпрецедентен поглед зад кулисите на две от водещите нюйоркски културни събития, който следва създаването на най-посещаваната модна изложба в историята на Института по костюми към музея "Метрополитън". Чрез филма зрителите ще се насладят на интимна среща с най-известните и значими звезди на изкуството, модата, бизнеса и политиката в Америка.

16 игрални и 6 документални американски, независими продукции ще бъдат показани в 10 поредни фестивални дни. 

В програмата на "So Independent" ще бъде показано актуалното от българското независимо кино - 4 нови игрални продукции и два блока с късометражно кино.

"На педя от земята" на режисьора Максим Генчев разказва за периода на Студената война. 1951 година, една разпасана гранична застава, формално охраняваща запечатана нацистка уранова мина, пристига нов командир – лейтенант Кралев. Той веднага въдворява желязна дисциплина в личния състав, но още на следващия ден в заставата започват да се случват потресаващи убийства.

"Врагове" от режисьора Симеон Комсалов поставя един разказва за едно отвличане и срещу друг бивш затворник и бивш полицай, а между тях стои едно момиче. 

"Корабът слънчоглед" на Васил Горанов описва историята на д-р Космос (психиатър), който открива, че единственият начин да помогне на пациента си, Феферони, е да му помага да прави филми. Така, двамата отиват в Италия да снимат един музикален фестивал. Там Феферони решава, че иска да бъде Фелини, и се влюбва в Жулиета. По-късно още пациенти се вдъхновяват да правят филми и д-р Космос създава луд филмов фестивал, където прожектира късометражни филми за Ван Гог, спасяването на света, пенсионерско денс парти, 11 септември, пътя към Камино и още други.

Филмът "Никой" на Андрей Андонов разкрива живота на Вера-млад психолог, който отива да посети планинската къща на баща си след смъртта му. Приятелят ѝ, Тони, пристига изненадващо заедно с най-добрата ѝ приятелка, Таня, с която той има афера, която ще признаят на Вера. Появяват се Ники и Лили. Ники е богаташ, който е купил всички околни имоти, освен на къщата на Вера. Той иска и нея, независимо от цената. Вера очаква подкрепа и разбиране, но в следващите няколко дни нейният привидно уреден живот ще се срине с учудващи последствия.

Прожекциите на филмите са в столичните кина "Люмиер", "Одеон" и Дом на киното, като билети могат да бъдат закупени на касите и онлайн на съответните кина, както и от сайта на фестивала.

На 7-то издание на фестивала ще бъдат връчени следните награди за независими продукции: за най-добър игрален филм, за най-добър документален филм и за най-добър български, която се връчва за първи път.

Подробности може да намерите на сайта на фестивала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови