Ансамбъл “Чинари” изправи на крака пълната Зала 1 на НДК със своите “Възрожденски разкази”

ОFFNews Последна промяна на 29 ноември 2016 в 15:59 8821 0

Едни от най-съкровените и вечни стихове на Христо Ботев прозвучаха с невероятна сила, точно на място и в уникален синхрон с патриотичните песни, танци, музика, костюми, визуални картини и артистично присъствие на ансамбъл “Чинари”, в спектакъла “Възрожденски разкази”.

Премиерното му представяне в понеделник вечер изправи на крака хиляди родолюбиви българи, дошли да се насладят на поредния фолклорен шедьовър на ансамбъл “Чинари. Този път той се оказа и изключително патриотичен, изпипан до последния детайл. В не един момент от вечерта зрителят буквално застиваше под стиховете на Ботев. “Мaйце си”, “Хайдути”, “На прощаване”, “В механата”, “До моето първо либе”, “Хаджи Димитър” и още от поезията на големият революционер стояха в основата на спектакъла. Този неочакван, нестандартен и премерен прочит придаде съвсем нов и различен облик на фолклорното събитие.

Внушителния съпровод на 45 музиканти на “Софийски Духов оркестър” с диригент Юли Дамянов, нежните гъдулки на група Етнотикс, гласовитото трио Булгарина и изключителното, професионално представяне на танцьорите от ансамбъл “Чинари” - направиха от “Възрожденски разкази” поредният майсторски спектакъл. Режисьорът и хореограф Асен Павлов за пореден път дръзна да прекрачи границата на стандартното и успешно изведе танцовия спектакъл, в ново бляскаво измерение.

В самото начало на сцената смело и внушително навлязоха 12 комити-танцьори с 12 огромни възрожденски знамена, които развети в прекрасна хореография и патриотичен стил дадоха заявка за неочаквано и ново изживяване. Сериозно впечатление с мощните си гласове и точно сценично присъствие направи и мъжки квартет “Българи”, които буквално “отвяха публиката” с песни, като “Къде си вярна ти любов народна”, “Вятър ечи – Балкан стене” и “Топчето пукна”.

Вихрени български хора, нови танци и етюди, следващи сюжета на спектакъла и невероятно ефектното представяне на “Моята молитва” – танц по едноименното произведение, се редуваха с изпълнения на кавал, чисти вокали или цяла плетеница от музикални инструменти. Специално ушитите възрожденски костюми – реплики на епохата, стояха красиво и естествено и добавяха усещането за стил и естетика на представлението. По време на подготовката му, Асен Павлов не веднъж сподели, че посланието и идеята на спектакъла е: “Да си припомним силата на възрожденският дух”. В тази снежна вечер, едва ли някой в залата е останал не докоснат от енергията и заряда на “Възрожденски разкази”.