Айвазовски в руски плен, изнасят картини и икони от Мариупол

КРАСИМИР КРУМОВ 27 април 2022 в 11:28 7707 1

Снимка Telegram / Петро Андрющенко

Руските военни изнасят от Мариупол картини, икони и музейни експонати от културните институции в града и ги карат към Донецк, откъдето най-ценните екземпляри ще заминат за Русия. За това съобщава в телеграм канала си „Андрющенко Time“ съветникът на мариуполския кмет Петро Андрющенко.

Сред похитените платна са оригинал на „Край бреговете на Кавказ“ на мариниста Иван Айвазовски, както и оригиналите на три картини на Архип Куинджи „Червен залез“, „Есен“ и „Елбрус“.

„Окупаторите изнасят изцяло всички ценни експонати от Краеведческия музей и от Художествената галерия. В Мариупол се съхраняват седем оригинални шедьоври, които по предварителна информация са предадени на окупаторите от директора на Мариуполския краеведчески музей Наталия Капусникова, която знае точното място, където са укрити шедьоврите и лично предава всичко от ръка на ръка“ – твърди Петро Адрющенко. Освен картини на руснаците са предадени и три уникални икони на Иисус Христос Вседържител, Богородица с младенеца и Йоан Кръстител.

Украйна твърди, че от началото на войната са документирани 242 военни престъпления на Русия срещу културното наследство на страната. По справка на Министерството на културата най-много пострадали културни обекти има в Харковска област – 84, 45 са в Донецка област, 38 в Киевска. Унищожаването на обекти на националното и световното културно наследство е престъпление по смисъла на Хагска конвенция за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт от 1954 година.

В началото на март вниманието на световната културна общественост беше привлечено от една драматична снимка, показваща евакуацията на статуя на Спасителя от Арменската катедрала в Лвов. Последният път, когато статуята на Исус Христос е била изнесена от катедралата, е през Втората световна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

27.04 2022 в 11:37

Я! Още една прилика с нацистите. Някой брои ли ги?