45-ият международен фестивал ''Дни на камерната музика'' започва днес в Габрово

Фестивалът ще почете 70-тата годишнина на композитора проф. Велислав Заимов

OFFNews 08 септември 2021 в 12:07 1196 0

45-то издание на международния фестивал "Дни на камерната музика" стартира днес в Габрово.

Тази вечер в зала "Възраждане" ще бъде първият от общо петте концерта на фестивала, в който камерен оркестър "Дианополис" от Ямбол с гост диригент Григор Паликаров ще свири под наслов "Шедьоври от три века".
Дебют ще направи младият валдхорнист Виктор Теодосиев, както и включените по желание на публиката произведения от Волфганг Амадеус Моцарт и Ференц Лист. Ще бъдат изпълнени и творби от българските композитори Тодор Попов, Пенчо Стоянов и Цветан Цветанов.

Акцент в програмата е представянето на нови съвременни творби от български, руски, финландски, италиански и френски композитори. За пръв път в историята на фестивала ще гостуват три камерни оркестъра, два струнни оркестъра и един - от медни духови инструменти, съобщи пред БТА диригентът на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов.

Повече от 90 на сто от произведенията ще прозвучат за пръв път в Габрово. Ще има и премиера на Концерт за пиано и оркестър, написан от изтъкнатия български композитор Велислав Заимов специално за габровския фестивал. Професор Заимов тази година чества своя 70 годишен юбилей.

За пръв път в Габрово ще гостуват белгийската арфистка Габриела Гарсия, обоистите Джовани Пистис от Италия и Йоан Кьосев, пианистката Велислава Карагенова.

В Дните на камерната музика габровци и гостите на града ще чуят изпълнения на камерния ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на маестро Пламен Джуров, международната фестивална формация с участието на белгийската арфистка Габриела Гарсия, италианския обоист Джовани Пистис, сопраното Мариана Панова и пианистката Велислава Карагенова, а един от концертите ще бъде на открито и със свободен вход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови