100 плаката за 100 години българско кино

OFFNews 18 ноември 2015 в 15:26 5270 0

Изключителна изложба по случай 100 години от създаването на българското кино се откри на Полуетаж – Изток в Националния дворец на културата снощи. „Автори и плакати” събира на едно място до 29 ноември близо 100 произведения на родната приложна графика, които илюстрират популярни филми от близкото минало.

„Ние, в Двореца, работим с много хора, които правят нашите графики. Със сигурност искам да им покажа тези. Днес се разходих и дълго стоях пред всеки един от тези плакати, защото това са произведения на изкуството. Тези творци са направили нещо невероятно в една много сложна обстановка, когато е имало страшно много условности едно произведение или творец да се изяви. Истинска чест е за нас и благодаря на всички, които са организирали изложбата, каза Мирослав Боршош, директор на НДК.


“За мен тази изложба има много голяма стойност, тъй като тя извади от анонимност изключително много автори, чиито произведения познаваме, но самите творци не сме ги знаели. Това беше причината да кръстим тази изложба „Автори и плакати”. Аз много се радвам, че успяхме да съберем 100 произведения, които да покажат нивото на българския плакат и на приложната графика по принцип, защото голяма част от тези автори в момента вече не са между нас", заяви проф. Божидар Йонов, куратор на изложбата.

Изложбата “Автори и плакати” съживява една позабравена страна на визуалната ни култура – българския филмов плакат. Бурните промени в структурата на филмовото производство и разпространение от последните две десетилетия, превърнаха създаването на оригинални плакати от художествена практика в изключение. Същевременно различни национални и частни архиви са съхранили голям брой забележителни образци - безценна хроника на българското кино и съществена част от развитието на съвременния български графичен и рекламен дизайн, които заслужават да бъдат споделени с публиката.



“Автори и плакати” е опит да бъдат извадени от анонимност и забрава големите лица на българския кино плакат, защото отвъд условностите на времето и модите (технически, полиграфически, концептуални, политически и др.) са конкретните автори - с техните артистични възгледи, търсения и постижения. Поредицата от изложби и беседи е повод за създаване на сериозен масив с визуална и текстова информация, който да реконструира и съхрани един, все още неизследван дял от българското изкуство – кино плакатът и да помогне за неговото реабилитиране на културната сцена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови