Специална изложба на филмови плакати в НДК от 17 ноември

OFFNews 17 ноември 2015 в 16:49 4398 0

Националният дворец на културата ще бъде домакин на изложба, посветена на 100-годишнината на българското кино, която ще се открие на 17 ноември от 18:00 часа на Полуетаж Изток в Двореца.

Изложбата “Автори и плакати” съживява една позабравена страна на визуалната ни култура – българския филмов плакат. Бурните промени в структурата на филмовото производство и разпространение от последните две десетилетия, превърнаха създаването на оригинални плакати от художествена практика в изключение.

Същевременно различни национални и частни архиви са съхранили голям брой забележителни образци - безценна хроника на българското кино и съществена част от развитието на съвременния български графичен и рекламен дизайн, които заслужават да бъдат споделени с публиката.

“Автори и плакати” е опит да бъдат извадени от анонимност и забрава големите лица на българския кино плакат, защото отвъд условностите на времето и модите (технически, полиграфически, концептуални, политически и др.) са конкретните автори - с техните артистични възгледи, търсения и постижения. Поредицата от изложби и беседи е повод за създаване на сериозен масив с визуална и текстова информация, който да реконструира и съхрани един, все още неизследван дял от българското изкуство – кино плакатът и да помогне за неговото реабилитиране на културната сцена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови