НДК представя невероятната Катя Паскалева с филм, изложба и книга

ОFFNews 16 ноември 2015 в 22:36 4571 0

Катя Паскалева.

"Великите жени винаги имат тайни и техните тайни са повече от тайните на великите мъже”, каза Георги Тошев, автор на проекта, с който отбелязваме 70-годишнината от рождението на голямата актриса, по време на пресконференция в НДК.

Дворецът е копродуцент на серията инициативи, които ще разкрият непознатата страна от живота и личността на една от най-емблематичните и чувствителни фигури в българското кино.

В рамките на две седмици зрителите ще видят изложбата „Аз, Катя!”, която се открива на 26 ноември от 18:00 часа в НДК, филмът „Катя Паскалева. Последната роля”, копродукция на НДК и "ШОРТКЪТ" с премиера същия ден от 19:00 часа в кино "Люмиер", и представянето на документалната книга-албум за актрисата на 5 декември от 17:00 часа в Литературен клуб „Перото”.

В изложбата „Аз, Катя!” ще видите непоказвани досега картини. 22 от тях са рисувани от актрисата, която дълго време е криела дори от близките си, че изобразителното изкуство е другият й голям талант. Освен тях, ще бъде показана картината „Любов” на Георги Божилов-Слона, който е неин първи съпруг, както и нейн портрет, рисуван от Златю Бояджиев и част от колекцията на Боян Радев.

В изложбата ще видим още 12 портретни фотографии на актрисата, някои от които се показват за първи път, благодарение на Българската национална филмотека и Държавния архив.

Една от картините на Катя Паскалева.

Филмът „Катя Паскалева. Последната роля”, е режисиран от Ема Константинова и е част от програмата на Киномания 2015. В 60-минутната лента се разказва историята на звездата, която изгрява със знаменитата си роля в „Козият рог”. До края на живота си тя се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра.

Издателство „Сиела”, издава документалната книга-албум за Паскалева.

Филмът, книгата и изложбата, посветени на Катя Паскалева, вече има над 17 покани за гостувания в страната и чужбина след НДК - Пловдив, Варна, Велико Търново, Карлово, Казанлък, Берлин, Лондон, Париж.

Катя Паскалева е родена на 18 септември 1945 г. в Петрич, но израства в Перник. В миньорския град баща ѝ има много приятели сред гръцките емигранти, те пък създават свой самодеен театър. През 1967 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Методи Андонов. Творческият ѝ път започва в Пазарджишкия театър. Прави забележителни роли в киното – „Козият рог“, „Матриархат“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Вилна зона“, „Спирка за непознати“, „Бедният Лука“ и много други. В края на живота си подготвя моноспектакъла „Скитница“. През 2002 г. след продължително боледуване умира в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови