НДК открива есенния си "Салон на галериите"

ОFFNews 13 ноември 2015 в 17:56 2682 0

Есенното издание на един от най-силните проекти за визуални изкуства - „Салон на галериите” в НДК, ще се открие днес от 18:30 часа в Зала 3 на Двореца.

Форумът за изкуство ще продължи до 17 ноември и ще включва творби от 30 български галерии, самостоятелни изложби на наши и чуждестранни автори, както и съпътстваща музикална програма.

Форматът дава възможност за обмяна на опит, контакти и разширяване възможностите за развитие, мобилност и пазар на творците у нас. Чрез участието си в него представените галерии ще имат възможност да заявят своето присъствие и да получат нови сцени за презентация на авторите и тенденциите в изкуството, които ги вълнуват. Една от основните идеи на „Салон на галериите” е да постави на дневен ред проблемите на пазара на изкуство, както и колекционерството и лансирането на млади автори в България.

Зрителите ще се докоснат както до изключителни музейни експонати на световни и български класици, така и до съвременните художници на България.

Освен участващите галерии, посетителите на Есенния „Салон на галериите” вече могат да разгледат в НДК изложбите на Кеазим Исинов („Човек, земя, космос”) и скулптурите на Снежана Симеонова („Успоредно”), а тази вечер официално се открива експозиция на акварелите на проф. Иван Димов. Международното участие е представено от Кечкеметските художници, благодарение на Унгарския културен институт и Българското национално самоуправление в Кечкемет. Изложбата на чуждестранните творци бе открита в понеделник.

По повод 330 години от рождението на Йохан Себастиан Бах, професори от НМА „Проф. П. Владигеров” – Велика Цонкова (цигулка) и Димо Димов (пиано) ще изнесат концерт в Зала 9. През всичките дни на Есенното издание ученици от Музикалното училище ще свирят в камерни изпълнения в Зала 3 от 17:00 до 18:00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови