И така, време е и тая година да я пратим в историята.
Да, тя няма да е записана със златни букви там, уви - и във вътрешнополитически, и във външнополитически смисъл.
Но, така или иначе, със или без политиците, с които се занимавахме цяла година, дойде времето да празнуваме.
А ние, в OFFNews, освен като добри журналисти, се славим и като отлични кулинари. Ето, например нашият колега Венци Мицов има две участия в "Черешката на тортата", където не му достигна малко, за да грабне заветния плакет на шеф Манчев.
И понеже малко не му достигна, днес, в навечерието на коледните празници, именно той ще започне кулинарната ни рубрика за рецепти с панел (много е модерна тая дума) на тема "Моите рецепти за Бъдни вечер".
РЕЦЕПТИТЕ НА ШЕФ МИЦОВ
Знам, че постихте тия дни и знам, че на Бъдни вечер ще хапнем традиционни манджи, та за това съм решил да ви посветя в тайните на това как се подържа стройно тяло като моето.
Да започваме, че няма време. Тая ракия и това вино нас чакат...
Баница с праз лук
Ако има нещо, което ми е най-любимо в таз празнична вечер, то това е простата баница с праз.
Не хитрувайте - никакво сирене, никакви яйца, никакво масло. Тази баница е проста като... български политик, но - за разлика от последния - има сакрален смисъл за трапезата. Тя ни храни, а политикът трябва ние да го храним...
Баницата с праз, която аз правя, е резултат на мои експерименти как най-добре се приготвя плънката. А плънката съдържа 2 компонента - праз и олио. В тигана сипвате олио (няма точна пропорция) и задушавате до омекване. Посолявате праза.
Когато усетите, че лукът е омекнал, вадите корите. Да, някои от вас ще точат кори, ама айде, нема нужда, има убийствени домашни кори в магазините, а животът е твърде кратък, за да се занимаваме да точим кори 2 часа, вместо да гледаме "Сам в къщи" 2 и да плачем...
Така... Това нещо отива във фурната, на 180 градуса, предварително загрята. И печете, докато заприлича на това:
Те това е цялата философия.
Сега - правя и тиквеник. При него е по-сложно. Записвайте си.
Рендосвате тиквата. В тиган сипвате олио (никакво масло, никакъв зехтин, как така маслиново масло и тиква?!?) и добавяте рендосаната тиква. След това сипвате кафява захар (ако имате демерара, става яко, ако не - съвсем спокойно може и бяла захар), добавяте малко ром, малко стафиди, задушавате до омекване.
После малко канела, разстилате корите. И тук идва тайната на моя тиквеник - освен плънката, слагам и нарязан на малки парченца локум, както и счукани бисквити, които да поизсушат още малко тиквата. Завивам и пека отново на 180 градуса. Става приказно - мразя думата "разкошно", ако я употребя, ви позволявам да ме биете с луканки.
Сармите не са мое дело. Жена ми ги прави и са фамозни. Затова не мога да ви дам рецепта, но имам снимки на плънката, която се прави с ориз, праз лук, червен пипер. Воала!
Пълненето и свиването е досаден момент. После не забравяйте да сложите една чиния отгоре, върху сармите и да подпрете с нещо тежко. Ние си имаме един специален камък, който ползваме само за това. Камъкът достолепно си почива в кухнята и чака да дойде 24 декември, за да свърши работата си.
Но мога да ви дам рецепта за сухи чушки, пълнени с боб
Тази рецепта е малко фюжън. В смисъл, че бобът правя така, както ме научи моя комшийка - сръбкинята Дражана. Той е онова, което познаваме като тафче-графче.
Прави се супер елементарно. Вземам две консерви боб - няма да си играя да варя боб 3 часа. В тигана задушавам две големи глави кромид лук. Когато омекнат, добавям червен пипер и боба. И това е всичко. Никакви подправки! Нищо, освен сол и магданоз. Но червеният пипер е повечко.
Предварително съм накиснал сухите чушки в гореща, да не кажа вряла, вода. Когато омекнат, ги пълня с боба и ги слагам във фурната. Отново пека на 180 градуса, отново до готовност. Колко време пека не мога да кажа.
Питката ви е ясна. Тя се прави от брашно (пресейте го, преди да го подкарате), едно пакетче бакпулвер, което се сипва в средата на брашното, лъжичка сол, хладка вода и олио. НИКАКЪВ ЗЕХТИН, МОЛЯ, ТОВА ДА НЕ ВИ Е ОСТРОВ СИЦИЛИЯ!!!
Омесвате хубаво питката, слагате вътре паричката, ако имате малко дете, бележите къде се намира тя, щото, ако не му се падне, ще има рев по празниците.
Преди да я опечем, нашата питка изглежда така:
Вкарвате я във фурната и печете.
Съпругата ми меси и втора питка, която се прави с мая. Но не съм сигурен, че това е по църковен канон.
Разбира се, на трапезата трябва да има плодове, туршийка, ракия, вино. Греяната ракия е традиция, тя се прави лесно и едва ли имате нужда да ви уча как се кипва и се добавя захар или мед.
В крайна сметка сядаме, хапваме обилно. И не се тревожете за това, че Путя ще ни остави без газ. С тоя боб и това зеле диверсификацията е повече от сигурна...
И ето ви една трапеза от семейство Мицови, мисля, че снимката е от 2019 година. На нея има банани и чесън. Това ако не е авангардно, да не се казвам Нешка Робева.
Хайде, наздраве и умната. А ако не е умната - тогава русата...
И... идва ред на русата. Тя, като автентична блондинка, няма този необятен кулинарен размах на шеф Мицофф, затова пише и следва стриктно указанията.
Рецептите на русата (но никога отчаяна) домакиня Янка Петкова
Вярно е, че трудно се прави вкусно постно ястие, затова взех по-лесната част - Коледното меню. Не очаквайте щолени, джинджифилови курабии и бански капами. Ние и по празниците ядем това, което ни е вкусно.
Погача с парá
В 250 мл хладка вода разтваряте половин кубче жива мая и го оставяте да мисли. В пресято брашно (около 800 г) правите кладенче и чуквате две яйца (на едното отделяте жълтъка), добавяте 2 супени лъжици кисело мляко, чаена лъжичка сол и още толкова захар, 2 супени лъжици олио и разтворената мая. За плънката ви трябва половин пакетче краве масло от 250 г и 300 г натрошено сирене.
Месите меко тесто, биете го, докато се стопли, след това го разделяте на две топчета. От всяко разточвате тънка кора. Мажете я с разтопено масло, поръсвате със сиренето, добавяте монетата (аз я увивам във фолио). Слагате втората кора върху първата и отново мажете с маслото. Навивате корите заедно на руло и леко го усуквате. В намаслена тава завивате на охлюв корите и оставяте погачата на топло, за да втаса. Когато напълни тавата, я мажете с отделения жълтък и я печете в предварително загрята фурна на 180°С.
След три неособено вдъхновяващи опита за пълнена пуйка с какво ли не най-сетне се отказах от тази емблематична птица, на която най-много се радва кучето. Няма аромат това месо, няма и изяждане, затова от известно време предпочитам да пълня пиле.
Пълнено пиле с печени моркови и гъби
В квартала имам любим месарски магазин. Пилетата, които купувам оттам, не посиняват, докато ги варя, не отделят мръсна пяна, а вкусът им е като на щастливо отгледани.
За плънката на пилето ви трябват 100 г бланширан ориз, 100 г печурки, 100 г краве масло, 1 глава лук, 50 мл бяло вино, чаена чаша зеленчуков бульон, сол, чер и червен пипер, връзка магданоз.
Изчиствате пилето, подсушавате го и го мажете отвън и отвътре с половината от маслото. С другата половина задушавате ситно нарязания лук, гъбите на шайби и половината от магданоза. След това добавяте ориза, бялото вино, солта и черния пипер. С готовата смес пълните пилето и го зашивате. Отгоре го поръсвате с червен пипер. Слагате го в дълбока намаслена тава, сипвате чашата зеленчуков бульон, добавяте останалата плънка (обикновено се оказва в повече) и оставяте да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. След час и половина режете два моркова на пръчици и 100 г гъби на шайби (може и повече) и ги сипвате в тавата при пилето. Пече се още 20 минути. Когато сервирате, можете да добавите ситно нарязан магданоз, стръкчета пресен лук, 1-2 чери доматчета за красота.
Оттук нататък ще си говорим за чист холестерол - свински вратни пържоли. Стават еднакво вкусни и на бавно, и на бързо готвене.
За първата рецепта, освен 6 пържоли, ще ви трябват 30 г краве масло, 3 скилидки чесън, 70 мл червено сухо вино, 50 мл вода, сол, чер пипер, стръкчета розмарин, кимион за поръсване.
Запичате пържолите в сух тиган за около 3 минути от всяка страна. Редите ги в тава, посолявате ги с подправките, разхвърляте розмарина и скилидките чесън, заливате с виното и водата и върху всяка пържола слагате парче масло. Покривате тавата с фолио и печете за час и половина във фурната на 160 градуса. След това махате фолиото и печете още един час, като от време на време поливате пържолите със соса от тавата. Сервирате с каквато искате гарнитура.
Ако не ви се чака, вариантът е да ги приготвите на тиган. Поръсвате месото с чер пипер и сол, намазвате го от двете страни с горчица, поливате го с лимонов сок и го оставяте за около 10 минути. В силно загрят тиган слагате 2 с.л. зехтин и пържите, докато пържолите се зачервят. След това силно намалявате котлона, добавяте кубче масло и продължавате да пържите, като от време на време поливате пържолите с мазнината. След около 6-8 минути ги дръпвате от огъня. Докато си почиват, нарязвате ситно връзка магданоз, 2 скилидки чесън и настъргвате кората на един лимон. Получава се изключително свежа и ароматна подправка - гремолата. С нея поръсвате пържолите при сервиране.
Десертът е нетрадиционен за случая, но достатъчно вкусен и калоричен, за да насмогнем с обещаните 10 кг отгоре (виж заглавието).
Шоколадов десерт с меренг
Какво ви е необходимо: 225 г черен шоколад, 180 г масло (нарязано), 2 яйца, 4 жълтъка (белтъците пазите за меренга), 80 г кафява захар, 1 с. л. ром, 55 г брашно, 55 г бадемово брашно, 1/2 ч. л. бакпулвер.
За меренга ви трябват 4 белтъка, 180 г пудра захар, 1 ч. л. оцет, 2 ч. л. царевично нишесте, 1 с. л. какао, 4 с. л. тъмен шоколад (разтопен).
На водна баня разтопявате шоколада и маслото. Смесвате целите яйца, яйчените жълтъци, захарта и разбивате с миксер, докато сместа избледнее и увеличи обема си. Добавяте на порции шоколада с маслото, брашната, бакпулвера и рома. Бъркате леко до получаване на хомогенна смес. Изсипвате в намаслена форма с подвижен борд и печете на 160 градуса около 30 минути. Сладкишът все още не е напълно готов, но го оставяте настрана, за да приготвите меренга.
Разбивате белтъците до меки връхчета. Добавяте захарта, лъжица по лъжица, и продължавате да разбивате. Сипвате лъжичката оцет и разбивате, докато сместа стане лъскава. Добавяте царевично нишесте и какао, и разбърквате, докато се смесят. Накрая добавяте разтопения шоколад и за мраморен ефект леко разбърквате с вилица.
Увеличавате фурната на 180 градуса, сипвате меренга върху шоколадовата основа и печете още 15-20 минути, или докато се образува суха кора. Гарнирате с каквото позволи въображението ви. Аз съм използвала плодчета физалис, можете да поръсите и с малко кокосови стърготини, ако ви е семпло. Твърде вероятно е меренгът да се напука, защото е много крехък, но пък придава по-арт визия на десерта. Аз така се успокоявам.
Сити и вкусни празници!
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
15914
3
24.12 2022 в 18:14
По-дебел си от мене ама то това не е висока летва.
Защо тази дълбока неприязън към дървеното масло?
890
2
24.12 2022 в 17:01
-580
1
24.12 2022 в 12:51
Последни коментари
1215
Наглост: BMW спря пред ''Свети Седмочисленици'' в София
Октим
Валентин Тончев: Всички власти са на Пеевски, Главчев му е гумен печат
dolivo
САЩ повдигнаха обвинение на индийски милиардер за подкупи на стойност 265 млн. долара
БотоксПутю
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
1215
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
случайно прочетох
Най-младата баба в България е на 28 години
Gunteer
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)