Какво не знаем за приготвянето на месо?

OFFNews Последна промяна на 30 май 2017 в 12:52 41313 0

Снимка Pixabay

Винаги са ни учили, че трябва да купуваме максимално прясно месо, че трябва да го измиваме с вода и т.н. 

Ето четири истини за месото, за които знаят малко хора.

Водата не отстранява бактериите от месото

Смята се, че измиването с вода премахва вредните бактерии от повърхността на месото. В действителност, дори и най-мощната струя няма да унищожи вредните микроорганизми, но рискът от "пръски", които могат да заразят други продукти, е много голям. Въпреки това, за да се отстранят фрагментите от кости, може просто да изплакнете месото.

Течността, която изтича на месото, не е кръв

Въпреки че течността, която изтича на месото, е червена, тя е предимно вода. Цветът й е червен заради протеиновия миоглобин. Той съдържа желязо и след като се окисли от варенето или печенето, месото става сиво.

Прясното месо не винаги е най-добрият вариант

Ако сготвите месото веднага след клане, то ще е трудно за рязане и консумация и ще е подобно на каучук. За да бъде сочно и меко месото, трябва да минат най-малко 3 часа преди готвенето – през това време мускулните влакна омекнат.

Печенето на висока температура не „запечатва“ месото

Печенето или както се казва, "запечатването" на месото не задържа влагата, която запазва сочността на крайния продукт. За да бъде сочно, месото може да се сготви при температура под 60 °, иначе водата от него започва да се изпарява активно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови