Мъж в инвалидна количка строи спортна база за хора с увреждания

OFFNews 17 януари 2014 в 09:50 5876 0

Георги Трифонов
Георги Трифонов

40-годишният Георги Трифонов от Полски Тръмбеш, който е в инвалидна количка, строи база за параолимпийци в родния си град. Историята на Георги разказа bTV.

През 2005 г. Трифонов занимал като строител в Испания. Четири години по-късно по време на работа върху него се стоварва бетонна плоча, а половинтонна греда затиска крака му. Връща се у нас инвалид. 

Със застраховката от злополуката семейството успява да преустрои дома си за нуждите на Георги, но с това проблемите им не свършват. „И за лекари , и за проходимост, да стигна до тях въобще е много трудно”, казва Георги.

Преди време Георги прави първите си десет крачки в минерален басейн. Оттогава ходи, но само във вода. Съпругата му не спира да вярва, че постоянството ще го изправи отново на крака.

„Трябва да гледаш как бяхме преди година, за да видиш, че наистина се подобрява... Няма лечение, но съществува много рехабилитация! А тука няма рехабилитация", казва жената.

Така семейството се вижда принудено да започне изграждането на басейн, пригоден за Георги. Обстоятелствата ги срещат с десетки други хора, изправени също пред нуждата от повече грижа и достъпна среда. И днес Георги и Виолета не жалят личните си средства за изграждането на спортен комплекс за хората с увреждания.

„Да дадем пример как трябва да се направи за хората с увреждания. Не да ми слагат стръмна рампа, която аз не мога да изкача здрава, или някакъв кран, който стърчи от водата ей толкова, как да се кача с този човек”, обяснява още Виолета.

До лятото комплексът трябва да е готов.

„Като видиш човек в количка, знаеш, че и той като тебе не може да излезе на пътя, щото улиците са навсякъде разбити, не може да влезе в един магазин. Говорим за достъп, за елементарни неща. Да си избереш ябълката. Ти да си я избереш!. А не да ти дадат каквото и да е”, категорична е Виолета Трифонова.

„Просто тя ми дава кураж, аз й давам кураж. Пък аз съм такъв човек, че не са отчайвам. Е, има моменти, но ги преодолявам бързо и гледам напред”, казва Георги Трифонов.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !