Какво като си инвалид - ще местиш колата в обедната почивка!

Нели Чолашка 12 септември 2013 в 13:01 6955 8

Място за хора с увреждания.

Хората с увреждания, които работят в центъра на София - вече изцяло платена зона за паркиране, са принудени да си местят колата на всеки 4 часа, защото така е записано в наредбата за организация на движението в София.

Галя Георгиева се придвижва трудно и може да ходи на работа само с автомобил, тъй като градският ни транспорт не е пригоден за инвалиди. Работното й място е в Синята зона, където от септември се плащат 2 лв. за час престой.

"В близост до сградата, в която работя, има само едно място за инвалиди и ако е заето и паркирам на съседно място, трябва да плащам на общи начала. Ако обаче успея да паркирам на мястото за хора с увреждания, веднага идва човек от Центъра за градска мобилност и поставя лист с часа, в който съм паркирала. След 4 часа трябва да преместя колата си или ще я репатрират", разказа за OFFNews.bg Галя Георгиева.

Тя се е опитала да говори със зам.-кмета Албена Атанасова, която отговоря в общината за интеграцията на хора с увреждания, но от кабинета ù обяснили, че тя е много заета и поискали писмено оплакване. Георгиева изпратила оплакването си, което обаче било препратено до Центъра за градска мобилност.

Жената е меко казано изумена от отговора на ЦГМ, подписан от директора Румяна Милова: 

Във Вашия случай няма да има проблем с паркирането Ви, ако то бъде осъществено в рамките на 4 часа от започване на работното време до обедната почивка, сред което следва мястото да бъде освободено, като по време на обедната почивка превозното средство бъде преместено на друго удобно за Вас място, а след обедната почивка автомобилът може отново да бъде паркиран на предишното или съседно място за следващите 4 часа.

Що за безумие е това да обикалям из центъра с колата, за да се върна на същото място, коментира Галя Георгиева. Аз не излизам да обядвам навън, колеги ми носят храна обикновено, допълни тя.

Ограничението за паркиране до 4 часа за хората с увреждания не е въведено с най-новите промени в наредбата на Столичната община от септември, а съществува от години.

Галя Георгиева напомня и за друг проблем - в магазини за офистехника и консумативи се продават стикери за кола, обозначаващи автомобилите на инвалидите. От ЦГМ въобще не следят дали стикерите са оригинални или фалшива, а масово се използват фалшиви, категорична е жената.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!