Quantcast

"Подобреният" ЗОП мина на първо четене

Последна промяна на 10 октомври 2013 в 10:24 3534 5

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС
Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

Със 100 гласа "за", 40 "против" и 19 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Промяната на ЗОП бе сред основните предизборни обещания на БСП. Според левицата през управлението на ГЕРБ обществените поръчки са се писали за предварително ясен изпълнител. Докато ГЕРБ упорито бойкотираха кворума в парламента, управляващите неведнъж изтъкваха, че с това хората на Борис целят да спрат промените в ЗОП, защото те ще сложат край на злоупотребите.

От Министерски съвет твърдят, че промените в ЗОП ще допринесат за прозрачността във всички етапи от процедурата. За целта възложителите ще са задължени да публикуват на сайта си подробен профил на кандидатите, в който ще се включва цялата документация - обявление, подадените документи за участие, протоколите на комисията, сключените договори за изпълнение и договорите с подизпълнителите, ако има такива. Предвиждат се санкции за възложителите, които не се съобразят с това изискване, като глобите ще варират от 1500 до 5000 лв.

От Министерски съвет имат намерение да намалят бюрокрацията в поръчките и в закона влизат текстове, които забраняват на администрацията да изисква от кандидатстващите фирми документи и справки, налични в публичния регистър.

Текстовете предвиждат и нов компонент, който трябва да гарантира безпристрастността при възлагането на големи поръчки на стойност 9 779 000 лв. или повече. В тези случаи възложителите са задължени да включат в комисията, която избира изпълнител, независим експерт, който да следи за безпристрастността на процедурата. Външният експерт ще бъде избиран от Агенцията по обществени поръчки.

Промените в ЗОП целят да се справят и с големите фирми, които често печелят обществените поръчки, а впоследствие разпределят работата на подизпълнители и бавят или не осъществяват плащанията към тях. в Закона се създава текст, който ще задължава изпълнителите на големи строителни поръчки с прогнозна стойност над 2 640 000 лв. да определя още в началото дял за подизпълнители. Този ще бъде най-малко 30% и най-много 70% от цялата поръчка.

От ГЕРБ обаче са на мнение, че задължителното включване на подизпълнители усложни допълнително процедурите при мащабните проекти и ще наруши нормалния ритъм на работа.

Измененията трябва да се справят с фирмите, наречени от левицата "мастодонти", и да осигурят достъп на по-широк кръг от фирми до обществените поръчки. Пак с тази цел от ЗОП отпада текстът, който дава право на възложителите да изискват от фирмите извлечение от оборота им като доказателство за финансовото им състояние.

Промените в ЗОП внасят нов момент, касаещ интеграцията на хората с увреждания. В текстовете е разписано, че ако в конкурса участва специализирана фирма, в която работят хора с увреждания, и предприятието покрива всички изисквания, неговата кандидатура трябва да се разглежда с приоритет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.10 2013 в 12:55

Тоз закон станшеф го пипна така че да е безполезен. После герберите лаеха лаеха и накрая го оставиха неработещ ... на практика ако служителя докаже че няма умисъл той не носи отговорност.
става леко еее вярно ли чистачките взимат по 200лв .. аз не знаех и без да исках назначих тъщата на 5 бона ...и хоп невинен. Законно и морално...

10.10 2013 в 12:53

Уплашиха оффшорките. Алоу оффнюз вие офф-шорка ли сте ;) ахха
къде е подобрението не е ясно ама нейсе. Иначе глобите ги направили такива, че вярно да може да си позволи да ги плаща и средния и дребния бизнес, че дори и кварталните ЕТ-а.

10.10 2013 в 12:46

Коренът на всички проблеми в нашта държава е, че държавните служители не носят лична отговорност. ТОВА трябва да се промени. Не може за сключен неизгоден договор за милиони да го наказват с предупреждение. Трябва да е криминално отговорен: престъпна небрежност, безстопанственост, т.н. т.н.
В момента само ако се докаже корупция служителят е отговорен, иначе НЕ. А корупция в повечето случаи не се доказва, защото и двете страни имат изгода да си мълчат.

10.10 2013 в 12:13

"като глобите ще варират от 1500 до 5000 лв." .. ако обществената поръчка е за милиони боли ги оная работа че са ги глобили с 1500-5000 лева.. смешно е.. не трябва да има само парично наказание.. трябва да има уволнения трябва да има бъдещи административни забрани за нарушителя.. някакви си 1500 лева няма да спрат абсолютно никого.

10.10 2013 в 11:32

Чета по диагонала: Бла, бла, бла - глоби от 1500 до 5000 лв.
Моля някой от редовните тролове на БКП да ми обясни как се борят определените от тях "мастодонти" с глоби от 5к :) Дебили неедни.