"Подобреният" ЗОП мина на първо четене

Елица Мартинова 10 октомври 2013 в 10:24 4248 5

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС
Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

Със 100 гласа "за", 40 "против" и 19 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Промяната на ЗОП бе сред основните предизборни обещания на БСП. Според левицата през управлението на ГЕРБ обществените поръчки са се писали за предварително ясен изпълнител. Докато ГЕРБ упорито бойкотираха кворума в парламента, управляващите неведнъж изтъкваха, че с това хората на Борис целят да спрат промените в ЗОП, защото те ще сложат край на злоупотребите.

От Министерски съвет твърдят, че промените в ЗОП ще допринесат за прозрачността във всички етапи от процедурата. За целта възложителите ще са задължени да публикуват на сайта си подробен профил на кандидатите, в който ще се включва цялата документация - обявление, подадените документи за участие, протоколите на комисията, сключените договори за изпълнение и договорите с подизпълнителите, ако има такива. Предвиждат се санкции за възложителите, които не се съобразят с това изискване, като глобите ще варират от 1500 до 5000 лв.

От Министерски съвет имат намерение да намалят бюрокрацията в поръчките и в закона влизат текстове, които забраняват на администрацията да изисква от кандидатстващите фирми документи и справки, налични в публичния регистър.

Текстовете предвиждат и нов компонент, който трябва да гарантира безпристрастността при възлагането на големи поръчки на стойност 9 779 000 лв. или повече. В тези случаи възложителите са задължени да включат в комисията, която избира изпълнител, независим експерт, който да следи за безпристрастността на процедурата. Външният експерт ще бъде избиран от Агенцията по обществени поръчки.

Промените в ЗОП целят да се справят и с големите фирми, които често печелят обществените поръчки, а впоследствие разпределят работата на подизпълнители и бавят или не осъществяват плащанията към тях. в Закона се създава текст, който ще задължава изпълнителите на големи строителни поръчки с прогнозна стойност над 2 640 000 лв. да определя още в началото дял за подизпълнители. Този ще бъде най-малко 30% и най-много 70% от цялата поръчка.

От ГЕРБ обаче са на мнение, че задължителното включване на подизпълнители усложни допълнително процедурите при мащабните проекти и ще наруши нормалния ритъм на работа.

Измененията трябва да се справят с фирмите, наречени от левицата "мастодонти", и да осигурят достъп на по-широк кръг от фирми до обществените поръчки. Пак с тази цел от ЗОП отпада текстът, който дава право на възложителите да изискват от фирмите извлечение от оборота им като доказателство за финансовото им състояние.

Промените в ЗОП внасят нов момент, касаещ интеграцията на хората с увреждания. В текстовете е разписано, че ако в конкурса участва специализирана фирма, в която работят хора с увреждания, и предприятието покрива всички изисквания, неговата кандидатура трябва да се разглежда с приоритет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови