Илиан Илиев пред Nostrabet: Независимо кой е шеф на съдиите, тенденциозното побутване няма да спре

OFFNews 03 юли 2023 в 11:16 1631 0

Илиан Илиев
Илиан Илиев

Наставникът на Черно море, Илиан Илиев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той изказа оценката си за отминалата кампания в efbet Лига, изтъквайки, че надеждата ще е за по-силно представяне през идния сезон, съответно и намиране на място в евротурнирите. Наставникът подчерта, че има достатъчно качествени играчи в тима си, като очаква част от тях да покажат истинското си лице.

Илиев отново беше критичен към работата на съдиите у нас. Неведнъж през изминалото първенство той казваше, че някои тимове получават ненужно побутване в ключови моменти, докато други биваха ощетявани. Специалистът не смята, че оттеглянето на Виктор Кашай като шеф на съдиите ще подобри по някакъв начин ситуацията.

Здравейте, господин Илиев! Краят на миналия сезон дойде преди само 2-3 седмици. Каква Ви е цялостната оценка за кампанията?

Не може да сме напълно доволни, защото не успяхме да се преборим за европейско място. Имахме и силни изяви за Купата, отпадайки с дузпи на полуфиналите. Като представяне в редовния сезон бяхме доволни, но в плейофите можеше да се направи повече. От друга страна, със само 5 мача по време на плейофите нямаше как и да се измени кой знае какво в класирането. Всичките ни мачове там бях оспорвани, можеше както да ги спечелим, така и да ги загубим.

В този формат, в който се прави първенството, за мен не е добре. За отбор, който иска да се бори за топ 4 и има да догонва накрая е много сложно да се промени каквото и да е само с 5 мача.

Очертава се да запазите ядрото играчи от миналия сезон. Колко важна стъпка е това, за да надграждате за следващия сезон?

Естествено, добре е като има по-малко промени на футболисти. За мен имаме хора с потенциал, който все още не е докрай развит. Трябва да им се даде шанс и от тях зависи, за да помогнат на отбора. Щом не сме стигнали целите си, значи имаме накъде да се подобряваме, особено в атакуващ план. Не мога да кажа, че в атака са длъжници играчите, но има накъде да помогнат още повече. Знаем, че понякога е добре да се подсилиш с повече хора. На този етап обаче така решихме – 1-2-ма нови играчи.

Търсите ли подсилване в центъра на атаката?

Както казах, имаме доста опции и там именно. Наско Илиев не беше в ритъм след връщането от Италия, но през тази подготовка започва да показва своите заложби. Иса също не беше във върхово състояние в края на кампанията, мисля, че този период е ползотворен и за него. Матеус е третата опция, така че не е там мястото, където да се подсилим. Трябва по-скоро тези хора да започнат да показват още своя потенциал.

Доста кратка пауза има между двата сезона – малко повече от месец. Негативно ли повлиява това на тренировъчния процес?

Естествено, че това доста ни затруднява. Това го каза и наставникът на Лудогорец Ивайло Петев. Не може да се говори дори, че имаме пауза. Казаха ни, че има проучване, че между последния мач на миналия и първия на новия сезон има само 37 дни. Това означава да си починеш и да се подготвиш за 37 дни. Румънците са най-близо до нас с 48 дни и все пак имат 11 дни повече...

Коментирал съм го това многократно и с други треньори, които също са в неведение за това как ще протекат нещата. Правим нещо като полуподготовка и чакаме да видим какво ще се случи?

Има ли опасност от повече контузии?

Дай Боже да не отиваме в тези крайности. Както е прието, трябва да направим всичко възможно, за да подготвим добре отборите. Третото важно нещо е, че само с два-три междинни кръга по време на предишния сезон щяхме да свършим с половин-един месец по-рано предното първенство и нямаше да имаме подобен проблем. Професионалната лига сега излезе и се „похвали“, че имаме само 1 междинен кръг до зимната пауза, което за мен е абсурдно. Да се направят 3 междинни кръга, за да се изиграят 25-26 мача преди зимата. Така през пролетта ще се играят по-малко мачове и ще приключим в началото на май.

Не знам на кого угаждаме, че да има само един междинен кръг, след като в големите първенства няма никакви драми с това да се играят междинни мачове, които да са съобразени с европейските срещи.

На какво отдавате тези странности в изготвянето на програмата?

Вижте, нека да не коментираме, че са много обидчиви, когато някой си казва мнението. Прието е така да бъде, но щеше да е редно да се направи по начин, по който да има нормална почивка между сезоните.

Очаквате ли конкуренцията да се засили в челото, или силите ще са по сходен начин разпределени?

Водещите тимове по бюджети си остават Лудогорец, Цска, Цска 48, Левски, Ботев Пловдив. Арда е сред малкото тимове от нашата черга, които плащат някакви трансферни суми и също ще се борят за шестицата. После сме ние, Локо Пд, Славия и още няколко отбора. Виждаме, че и Славия сега привлече голямо име като Бакеро. Силите са доста изравнени у нас и това предполага, че ще има тънки моменти, които да решат всичко.

Едно-две съдийски отсъждания, включително и намеси на ВАР, може да наклонят везните. Ще припомня, че по време на втората част на първенството ни отмениха чиста дузпа срещу Ботев и срещу ЦСКА 1948 ни отмениха чист гол. Това са малки моменти, които се забравят, но накрая натежават много. Досега им беше оправдание Кашай, но него вече го няма и ще е интересно кой ще бъде посочен с пръст, ако тези системни неточности продължат.

Изпреварихте следващия ми въпрос. Това е поредният шеф на съдиите у нас, който бива обвинен за всички съдийски проблеми у нас. Може ли да говорим за вина на шефовете, или има един модел, който е на място, независимо кой е начело?

Точно така, вие го казахте – има един модел. Знае се кои отбори трябва да се пробутват и това става по всякакъв начин. Ако главният не се справи, то се намесва ВАР и прочие.. Дали ще е Кашай или Колина. Казахте го много правилно – всички знаят кои са силните на деня и тях трябва да ги бутаме напред. Това не е мое мнение, а е общоприето от всички. Тези са за турнирите, другите може малко да ги бутнем за купата, третите сме за фон. Видяхме и предното първенство какво се случи. Всеки път едно и също.

Може ли кратката пауза между първенствата да се окаже минус и за евроучастниците?

За тя може би ще е плюс, тъй като няма да са излезли от ритъм. За тях може би е от помощ. Така ми се струва.

Да хвърлим поглед и към националния отбор. По-добри представяния срещу Сърбия и Литва, въпреки пропуснатите точки. Това ли са срещите, които показват, че моделът с налагането на млади играчи може да доведе до дългосрочни ползи?

Честно казано не ми се коментира. Не искам да коментирам и колеги от клубните отбори, и такива от националните отбори. Има една тенденция, че всеки нов селекционер идва с идеи да променя и да е независим, а след третия лагер всичко си започва по старому. Не знам дали тенденция или модел, но е факт. Пак започва викане на наши и ваши и така. Погледнете назад какво се случва след третия лагер. Само това ще кажа.

Виждаме, че сте взели солиден брой млади играчи на лагера на Черно море. Виждате ли достатъчно кадърни момчета, които да се утвърдят в първия отбор?

В последните години, откакто сме с Петьо Костадинов в Черно Море, си казахме, че ще даваме шанс на нашите момчета от школата, когато можем. Знаем какви усилия се хвърлят от тези деца и се опитваме да има даваме максимална възможност за изява. За тези 5 години и половина над 25 наши юноши са подписали с клуба. Продадохме в чужбина 2-3-ма, някои са още тук, други не успяха да се утвърдят, но въпреки това са получили шанс за изява. Дори и да не са успели при нас, ако имат качества, на друго място ще могат да играят на високо ниво. Ако не успеят и там, не сме ние виновни. В подготовката не ги делим на млади и стари. И в двете проверки малките играха наравно с големи батковци. Няма нищо лошо да се дава шанс, защото и разликата се вижда, че не е толкова огромна.

И за финал, господин Илиев – какво си пожелавате до края на годината?

Пожелавам си да сме живи и здрави и ако е възможно да има по-малко нерви. Винаги си го пожелавам преди започване на първенството, но трудно се получава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!