Едисон Йорданов пред Nostrabet: Белгия и Нидерландия са разочарованията на Мондиала засега

OFFNews 29 ноември 2022 в 11:08 1075 0

Едисон Йорданов

Снимка Ностра Бет

Едисон Йорданов

Българският краен бранител, който от няколко години се състезава в Белгия, Едисон Йорданов, даде ексклузивно интервю за Nostra-BET. Той хвърли поглед върху първата седмица от Мондиал 2022, заявявайки, че Бразилия и Франция му правят най-добро впечатление. От друга страна, бившият български национал определи представянията на Белгия, Нидерландия и Аржентина като най-разочароващи.

Йорданов коментира и настоящата си ситуация в елитния белгийски Вестерло. Той сподели, че има намерение да се бори за своето титулярно място в тима, въпреки че конкуренцията е сериозна. За него най-важното е да продължи да се развива като футболист, изтъквайки, че засега е много доволен във Вестерло и Белгия, като цяло.

Здравей, Еди! Световното първенство е в разгара си. Какво ти направи най-силно впечатление от първите няколко дни на шампионата?

Трудно ми е да кажа, но едно нещо ми беше много важно. Жена ми е от Иран, семейството ѝ са избягали заради положението в страната преди време. Затова се радвах, че тимът спечели и цял свят можеше да види колко лоши са нещата в рамките на страната. Радвам се, че хората получиха своя миг на радост. Това беше най-забележителното нещо до момента.

Кой е твоят фаворит за трофея?

По време на ваканцията си не гледах всички мачове. Гледах части от мачовете на Германия и Испания. Говорих със съотборници за мачовете на Белгия, казаха ми, че и двата мача представянето не е било на ниво. Мисля, че Бразилия е един от фаворитите, направиха ми силно впечатление с представянето си. Франция също играе добре, въпреки че липсват ключови играчи. За мен това са най-силните тимове засега.

При Англия не съм сигурен как ще се получат нещата, тъй като не играха добре срещу САЩ. От друга страна, вече имат 4 точки и са близо до излизане от групата.

От кой тим си най-разочарован от видяното до момента - може би Белгия?

Нямах възможност да гледам първия мач на тима, тъй като пътувах в този момент, но от това, което чувам, представянето изобщо не е било на ниво. Имаха късмет с резултата. Нидерландия има 4 точки също, но и в двата мача не играха особено добре. С този отбор и тези играчи тези представяния са доста разочароващи. Аржентина също не показва кой знае колко силни игри.

Като човек с доста години, натрупани в белгийския футбол, няма как да не те запитам и за тази страна. Какви са настроенията в Белгия около шампионата?

Очакванията преди шампионата бяха за последен шанс за тази генерация да направи нещо – Азар, Де Бройне и др. Казват обаче, че липсват някои важни играчи, а и имат проблеми в защита. Критикуваха селекционера, че пуска едни и същи играчи. Има доста добри млади играчи, които играят в чужбина – Онана, Тросар, който е на високо ниво в Брайтън в Англия. Не се пускат някои добри млади играчи.

Мисля, че след Световното ще има много промени в националния отбор. През последните години винаги имаше очакване да се спечели някакъв трофей, но след първите два мача тези настроения изчезнаха. Ще видим какво ще се случи в последния мач.

На какво отдават медиите липсата на гъвкавост при избора на състав на Мартинес?

Мисля, че критиката е, че той трябваше да интегрира част от тези млади играчи далеч преди Световното. Не може да се правят подобни експерименти на Световното, а той не направи това. В Германия имаше подобен казус. Става дума за стрелеца Фюлкруг, който не беше викан преди Световното. Навсякъде съществуват подобни полемики под една или друга форма.

Знаем, че мнението за селекционера е доста раздвоено. Влияе ли на играчите и доста резервираното отношение на феновете?

Не мога да кажа на 100%. Това, което виждам е, че всички белгийци следят изкъсо процесите. Страната е луда по футбола, това е голям социален феномен. Мисля, че има подкрепа към Мартинес, но има и големи очаквания. Затова нещата може да станат токсични, ако играта не е на ниво. Това влияе на атмосферата, със сигурност.

Ти спомена за проблеми и в германския национален отбор. Ползва ли се Ханзи Флик с пълното доверие от страна на фенове и шефовете на германския футбол?

Виждам, че в Германия имаше много дискусии по отношение на селектираните играчи. Говорим за състезатели като Хумелс, който е много опитен, но не е повикан. Сега играят други играчи, които обаче направиха доста сериозни грешки в първия мач. Затова има и доста критики в страната. Все пак, не трябва да се правят някакви фатални заключения след мача с Япония. Германия игра добре през първото полувреме, като контролираше нещата и на старта на втората част и трябваше да води с 2-3 гола аванс. В тези големи страни винаги ще има дискусии, ако се стигне до провал.

Да поговорим и за теб в личен план. През този сезон си част от белгийския елит. Доволен ли си от ситуацията във Вестерло?

За мен лично сезонът започна много добре. Първите 6 мача бях титуляр, пълни 90 минути. Тогава играх много силно. След това обаче се контузих. Първо 3 седмици имах мускулна травма, а после се контузих отново. Трябваше ми около месец, за да съм напълно готов, а през този период тимът имаше добри резултати. При това положение няма как да се правят промени. Да не говорим, че прекият ми конкурент е национал на САЩ, струва 6 милиона и е взет под наем от Рома. Това е моята конкуренция. Трудно е за мен в момента, но съм доволен в клуба. Ще се опитам да направя добра подготовка и ще искам да се изявя като лидер и да се подобря. Шести сме за момента в класирането и амбицията е да се борим за челните места. Трябва още да се подобрявам и да се опитам да си върна мястото в тима.

В добър момент ли дойде тази пауза за теб?

От една страна, да, от друга – не. В последните мачове винаги играех добре, треньорите бяха доволни с мен. Влизах като резерва, а веднъж дори започнах като титуляр. Бях близо до това да съм титуляр, но сега започваме отново и ще се боря за моето място. Тренирах здраво и по време на ваканцията. Ще пробвам да съм готов и ще видя как ще се развият нещата.

Би ли искал да останеш в Белгия, дори и да не е във Вестерло?

В момента да, но най-важното е да се развивам. Миналата година бяха във втора дивизия, сега съм в елита. С всяка година съм на по-високо ниво и искам да видя кое е най-високото ниво, до което може да достигна, кой е най-добрият футболист, който мога да стана. Вестерло има много амбициозен проект, със собственик от Турция. Това е добра платформа за мен, но трябва и да играя, за да се развивам.

Имал ли си разговори с Младен Кръстаич и неговия щаб за националния отбор?

Нямаше никакъв контакт до момента. Знам, че ако играя добре в елита на Белгия, то няма много конкуренти в националния отбор, които да се състезават на такова равнище. Нищо обаче не зависи от мен, така че гледам само собствените си представяния.

И за финал, Еди – какво си пожелаваш в личен и професионален план занапред?

Пожелавам си, разбира се, да съм без контузии – това е най-важното. Надявам се и с моя отбор да направим история, това е амбицията за този сезон. Надявам се да мога да помагам на отбора. Не мога да гледам много по-далеч в бъдещето от тази кампания. Винаги бих искал да играя за националния отбор, но моят фокус е тук, за момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews