Трайков: Войната е тук и се води за всяко семейство. Иначе политическият башибозук ще ни съсипе

OFFNews 01 ноември 2016 в 13:55 16716 10

Трайчо Трайков отиде до паметника на Яворов в къщата-музей на поета в София по повод Деня на будителите.


Ето цялата реч на кандидата за президент на Реформаторския блок без редакторска намеса:


На този ден обикновено си спомняме за тях възрожденците, интелектуалните стожери, духовните маркери на нацията. Знаем, че е много полезно за децата ни, а за днешния ден се оглеждаме в телевизионни репортажи, където се обсъжда кои ли са съвременните будители... С това празникът свършва.

Тази година едва ли ще направи изключение. Освен дребната подробност, че сме насред избори. Но аз няма да говоря за това. Защото сме застанали точно тук... близо до Яворов. Във всеки от нас той е пратил красиви символи за любов, горест, гняв и доброта. Но има и нещо друго. Той лично се е бил за идеалите си, бил е войвода и борец. Водил е хора след себе си в истинската битка за родината. Този Яворов не просто е възвисил духа ни, но е показал, че е готов на жертва за разбиранията си.

Днес също има будители и сред писателите, художниците, певците, учените. Но тези докоснати от Бога с талант и духовна сила люде не идват, за да поведат останалите след себе си. Остават недоволни и неразбрани, затворени в себе си с декадентска горчива усмивка. Водачите е редно да са винаги просветените, будните, недоволните, будителите. Днес битката е вътре в дома ни. Срещу алчната простащина, окупирала страната, демокрацията, справедливостта. Тази, която прогони децата и приятелите ни. Защото България е там, където са хората й. В последните години загубихме толкова много от България - 2 милиона души територия. А Яворов за колцина е стоял под куршумите? Войната е тук и се води за всяко семейство. Иначе политическияt башибозук ще ни съсипе.

Въпреки страстите, Яворов е имал състрадание и към бежанците в някои от брилянтните си творби. Толкова ли пропаднахме, че днес, на гърба на бежанците, храним ниски страсти и политически рейтинги със злоба, страх и черни качулки. За същия народ ли става дума, който приюти арменците, спаси евреите си...

Каквото и да кажа аз ще бъде схванато превратно като политическа реторика, а и нямам самочувствието на съвременен будител. Но вие, приятели, не разрешавайте нацията да пада надолу, оплетена неморално в клоните на дребни хора, плетящи кошница за гнили плодове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

9

синя сова

01.11 2016 в 20:34

Професоре(2)-това ,което си написал за Трайчо Трайков не е вярно,но е вярно ако имаш предвид цеца цачева(баба цоцолана)

12530

8

синя сова

01.11 2016 в 20:26

Уважаеми форумци,а 2-та млн българи в чужбина-в Европа,в Турция,в САЩ,дори има българи в Австралия и в латиноамериканските страни...ако към тях започнат да се отнасят ,както ние тук се отнасяме с омраза към бежанците,дали ще бъдем по-доволни?И кой манипулира мозъците на ошашавения електорат?Наш бойко и патрЕотите-щели да тръгнат от Турция колко хиляди ,щели да ни нападнат през оградата на границата...Това не е ли простотия!А от няколко дни борисов пак обърна палачинката и ги нарече,че и те били хора.Да ,и те са хора и те търсят закрила,но кой му въздейства на борисов ,да се обърне на 180 градуса?

25665

6

Victimized

01.11 2016 в 16:02

Не , че се усеща, просто чесъна му плащат да защитава евроатлантизма, но лично той му е трудно да защитава политиката на отворените врати, за това и я избягва като лайно на пътя.
За това имаше няколко опита да определи Меркел като бивша комунистка, протеже на Путин , заради "лявата" политика която прокарва единствено и само спрямо бежанците. Понеже всички помним когато не бяхме част от ЕС , как българите бяха гонени като трето качество хора от там, но това винаги се пропуска удобно .
Относно Трайчо, още преди дебатите споменах, че това е темата препъни камък за него, а той няма как да я избегне .

13056

5

Какавидков

01.11 2016 в 15:55

Tрайката е все повече неадекве.
Кънев ще подаде ли оставка ако петия президент се класира на пето място?

77927

4

El Commandante

01.11 2016 в 15:11

Ето, дори чесъна се усеща кое е редно и кое не е...а Трайо не...което значи че Трайо е по-тъп от чесъна...което приятели, както и да го гледаме е ОТЧАЙВАЩО....

77927

3

El Commandante

01.11 2016 в 15:10

"за същия народ ли става дума, който приюти арменците"

Мистър Пет процента ще ме разплаче от умиление.

Да, Трайо, за същия народ, дето устоя на пет века ислямски терор, за тоя народ става въпрос, тъпак.