Светльо Витков: Не може 400 000 души да определят съдбата на 6-милионна България

OFFNews 31 март 2021 в 17:35 13533 0

В 40-минутен онлайн разговор лидерът на ПП Глас Народен Светльо Витков отговори на всички горещи въпроси, които вълнуват хората, решили или обмислящи за кого да гласуват на 4 април.

За коалициите

Един път направихме коалиция. Отнесохме си боя. Такава грешка се допуска веднъж. Не бихме направили коалиция. Ако влезем в парламента с никого няма да направим коалиция. Докато съществуват тези три партии на статуквото - ДПС, БСП и ГЕРБ (които общо има около 70% на предишните избори), който и да влезе с резултат 4-5%, няма какво да направи, освен да бъде техен слуга и или да участва в кабинета, или да е опозиция. Ние, ако влезем, ще бъдем в опозиция. Целта е те да не направят кабинет, а да се върви към следващи избори по-бързо.

Скорошни нови избори ще отслабят силата на тези три партии от една страна защото парите, които се вложиха в сегашната кампания, са огромни, вероятно над 1 милиард лева, а от друга гласуването на негласуващите ще направи излишен контролирания вот. Тогава вече в парламента могат да влязат други партии, които да отстоят позициите си с електорална мощ равна на тази на партиите на статуквото и тогава ще можем за говорим за взаимоотношения извън натрупаните взаимозависимости.

За политическото образование

Всяко образование води до промяна. Както знаем чалгарят си е чалгар. Него не можеш да го образоваш, защото той не иска да бъде образован. За него са важни ланците, салфетките, дискотеките, лъскавият начин на живот. Докато образованият човек вдига нивото си и по-трудно можеш да го заблудиш и манипулираш.

Нашата роля в политическата образованост е да казваме какво се случва, как се случва в детайли. Ако не се бях появил на изборите 2013 г. никой нямаше да знае, че има субсидия за партиите, които получават над 1%. За субсидии тогава не се говореше. Сега Светльо е човекът-субсидия. Това е в рамките на шегата.

Политическото образование започва с отхвърляне на мантрите, наложени от медиите, които всъщност са инструментите на политическата власт, за да стигат целите й до обществото. Например мантрата, че политиката е мръсно нещо. Не е! И чистенето на тоалетни е мръсно нещо, но ако никой не ги чисти - те ще бъдат мръсни.

Второто важно нещо е, че българските граждани трябва да бъдат много добре запознати с изборния процес и трето - да знаят и да помнят коя партия и кой политик какво са направили. Късопаметността е много вредна.

Политическата работа е ходене и срещи лице в лице. Само самоповярвалите си политици могат да си позволят да си стоят в кабинетите, в офисите и хората да идват при тях. През 2013 и 2014 г., почти не съм се прибирал вкъщи от обиколки из страната. Направих грешка и я признавам, че се застоях в офиси, което е по-скоро дейност за чиновник, а не за политик. На политика работата му е да се вижда с хората, да има какво да им каже и да им даде надежда.

За субсидията

Партия, която не може да мине 1%, не влиза в социологията. Интересното в новата ни българска история е, че няма партия, която да получи на избори между 2% и 3%. Резултатите на партиите под бариерата са между 1% и 2% и между 3% и 4%.

Така че основна ни цел не е субсидията,а да вземем колкото се може по-висок процент. Проблемът ни обаче е, че нямаме средствата да запазим гласовете си, защото застъпниците са платени. Битката ни сега е да надградим, защото това е основа за следващите избори. След по-малко от седем месеца са президентските избори и дотогава няма да спирам. Няма да си седя вкъщи, а ще обикалям из страната и ще създавам нови структури. И ако вземем субсидия, по-голямата част от нея ще отиде за местните структури, но не като заплати, а за реализирането на каузи. Останалата част е за избори, защото те струват много пари. Това се вижда и в момента.

Целите на Глас Народен

Обикаляйки из страната срещам все повече млади и готини хора, които обаче странят от политиката. Докато читавите хора не искат да се занимават с политика, в нея влизат само блажниците, тези които искат да се облажат. Тез млади и години хора, са хората към които се стремим. След изборите от Глас Народен няма да спрем, напротив - продължаваме с удвоени усилия и вярвам, че резултатите ще бъдат налице. Обещано!

Едва след като махнем партиите на статуквото ще се отвори пътя за реформи. Самите те не е трудно да бъдат направени, но докато я има съпротивата от статуквото - няма какво да се случи. Затова първата основна цел е тези три партии (ГЕРБ, ДПС и БСП) да отидат в небитието.

За другите партии

На тези избори моят анализ показва, че резултатът ще бъде следния: първи ГЕРБ, втори - БСП, трети - ДПС, четвърти - г-н Трифонов, пети - Демократична България, или Воля, или ВМРО, след тях „Изправи се! Мутри вън!“. ДПС реално е винаги втора. Винаги е в сянка, но винаги управлява. Не министърът управлява, а управлява заместник-министъра, защото той е експертът, който работи. ДПС са на работещото ниво, а министрите са политически лица, затова и в действителност ДПС управлява. Докога ще ги търпим? Този въпрос е много добър, защото ДПС имат около 400 000 гласа, но те управляват.

Голямото зло е, че 400 000 човека управляват 6 милионна България. Рано или късно ще трябва да се обединим срещу това, защото не може 400 000 души да определят развитието на България и бъдещето й.

Кой освен нас!

Кой освен нас остана читав? Дайте ми примери, защото аз не се сещам. Не е редно да се използват обиди и унижения, когато водим официален разговор. Г-н Цветанов, топло-топло напуснал ГЕРБ, вече е против ГЕРБ. Странно ми е. Мая Манолова не стана кмет, за щастие. Не одобрявам част от политиките на Столична община, но от Мая Манолова софиянци бихме пострадали много тежко, а и тя е добра в говоренето. АБВ - доц. Мангъров ще оправи нещата. Демократична България - прекрасни хора. Умни, красиви, ще се изядат един друг за постове и позиция. Демократи, които доносничат за другите, блокират ги във фейсбук с организирани групи. Някакъв демократичен партизанлък. Нормално, защото и те са деца на майките и бащите си. Какво мисля за г-н Божков? Всеки има право да участва в политическия живот според целите и вижданията си. Реваншизмът в политиката не е най-добрата печалба за гражданите.

За концертите и политиката

Политическата дейност трябва рязко да се разграничи от концертната дейност. Един път направихме голям концерт, събрахме 10 000 човека, но така не се решават проблеми и не се реализират каузи. Слави това ще прави и в парламента, макар че той няма да влезе там. Той ще стои отвън, та когато се разплякат там нещата, да каже: Ето, видяхте ли, аз нямам нищо общо!
Нямам лоши чувства към никого от изброените. Всеки има право да се бори и да участва във властта. В крайна сметка идеята е да се участва във властта, за да се подобри живота на всеки един гражданин в България. Дори и когато се мразим, трябва да спазваме добрия тон, за да може нещата да вървят добре.

За Македония

Въпросът за Македония е много сложен. Казвам го като половин български македонец. За разлика от повечето „патриотично“ настроени българи, които викат „България над всичко“, „Да си вземем Македония“ и определят „тези са българи, а тези - не са“, смятам, че светът е такова място, че всеки има правото да се определя сам какъв да бъде и тези около него, искат - не искат трябва да го приемат. Нека да сме по-внимателни в отношенията си с Македония, с претенциите си, тъй като ние не сме оправили собствения си двор и той е разграден.

За гласуването

Докато мислим, че има най-малко зло и избираме най-малкото зло, злото може само да порасне. Не може да стане добро. Злото си е зло. Просто трябва да намерите добрите и да гласувате за тях, което не е леко. Да си добър в политиката не означава нищо. Политиката е бизнес, игра. Игра на тронове, на интереси, но в политиката всеки може да покаже и какви са истинските му цели и стремежи. Когато партиите на статуквото и хората, които са над тях бъдат изметени, когато всичко това приключи, тогава вече спокойно мога да си тръгна от политиката, защото няма да има нужда от мен, защото ще има много такива като мен. Но сега, понеже няма много, затова и съм тук.

Гласувайте с разум, не с емоция и симпатии. Политиката е отражение на характера.

Помнете: Кой освен нас остана читав? Ние оставаме.

Парламентарни избори 2021

Платена публиация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови