Реформаторите питат ЕК дали третират българите различно

OFFNews 08 март 2017 в 15:20 2124 0

Ако бъде изпълнена бомбастичната програма на БСП, това означава или дълг от 15 милиарда лева на държавата, или увеличаване на данъците. Техните обещания са неосъществими и опасни за финансовата стабилност, бизнеса и хората. 

Това каза председателят на предизборния щаб на Реформаторския блок - Глас народен Найден Зеленогорски.

Реформаторският блок смята, че устойчивият растеж и нормалната бизнес среда, запазването на плоския данък и намаляването на ДДС от 20 % на 18 % са доброто решение за българската икономика.

РБ е за намаляване на ДДС, което ако се случи, ще остави около 1 милиард лева в джоба на хората и бизнеса.

"Нинова дава опасни обещания, които могат за разклатят финансово страната", категоричен бе Зеленогорски.

За програмата на РБ Зеленогорски каза, че е реалистична и изпълнима и те единствени не са се включили в бомбастичното наддаване за пенсии и заплати. За реформаторите най-важното е България да остане част от ЕС и НАТО и България със силна и стабилна икономика. "Всичко останало е все едно да идеш на сватба и да кажеш "ще дадем подаръците, ама утре", коментира Зеленогорски. 

"А БСП има двойствена роля – хем уж подкрепят членството в НАТО и ЕС, хем анексирането на Крим и не било проблем, а санкциите на ЕС срещу Русия, породени от погазването от Руската страна на международното право, трябвало да отпаднат", каза още Зеленогорски.

Европа на две скорости

По отношение на позицията на страната ни към случващото се в Европа, а именно идеите за "Европа на две скорости", кандидатът за депутат Антони Тренчев коментира: "Каквото и да направи другарката Нинова, не може да повлияе на процеса на санкциите на ЕС към Русия. БСП тотално не разбират за какво става дума. Заиграването със санкциите на ЕС спрямо Русия, от страна на БСП, ще донесе изолация на България, вместо силна консолидация на България като член на ЕС и НАТО. Тренчев обясни, че ЕС е наложил санкции на олигарси и фирми, които имат отношение към окупацията на Крим, а щетите за България идват от реципрочните санкции и Русия трябва да махне санкциите от България.

Антони Тренчев обяви, че РБ вече е изпратил питане до Представителството на ЕК по верността на изнесените вчера от Корнелия Нинова твърдения, че българите се третират различно в Европейския съюз.

"България с правителство на БСП ще е като Корнелия Нинова на кон – една конска сила", категоричен бе той, като добави, че дясното управление е оставило страната с трети икономически ръст в Европа от 3,4 % и втори ръст на БВП спрямо другите страни в ЕС – над 92 милиарда лева сравнение с 55 млрд. лева 97 г. преди България да стане член на ЕС.

Тренчев каза, че страната ни трябва да има стабилна позиция за бъдещето на ЕС и Реформаторският блок настоява служебното правителство и президентът Румен Радев да не вземат решения, а да обявят една категорична позиция, че България е категорично против Европа на две скорости

"Европа на няколко скорости е решение, което ние по никакъв начин не може да подкрепим. РБ е южна граница на ЕС и сме записали в програмата си подкрепа за разполагане на общи европейски сили на южната граница на ЕС. Ние предлагаме България да направи обща среща с Гърция, Италия и Испания за обща позиция за сигурността и политиките на ЕС спрямо южната граница на ЕС при тази динамика на политическите процеси", каза още Тренчев. По думите му, РБ настоява в 44-то НС да има постоянна комисия, която да координира консолидирана българска позиция, в това число и с решение на парламента, кой от петте сценария избира България, защото това не е работа на служебния кабинет или президента, а на Парламента в една парламентарна република.

По отношение на Турция Тренчев е категоричен, че навсякъде в ЕС трябва трябва да се забрани агитацията от турски официални лица за предстоящия в Турция референдум, а агитацията за турския референдум сред българските изселници е абослютно недопустима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови