Нинова: Веднага след спечелване на изборите ще обявим данъчна ваканция за бизнеса

Да не си и помислят от ГЕРБ да вдигнат данъците в тази криза както пише в програмата им - просто няма да позволим

OFFNews 27 март 2021 в 17:14 6376 0

Снимка БСП-Пресцентър

Корнелия Нинова

Не само избирателите, защото на срещите идват и не членове на БСП. По-голяма част от хората и не само тези, които идват при нас искат промяна. Забелязвам енергия, воля за това нещо, желание за работа. Така че вярвам, че ще се случи.

Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Най-острите проблеми за решаване, според нея, са бедност и доходи, неравенствата, здравеопазване, икономика и образование.

На въпрос цъкаща бомба ли са новите изборни протоколи и дали би оттеглила ръководителя на работната група, която ги е предложила - Емил Войнов, Нинова отговори:

"Не, разбира се. Управляващите се опитват да прехвърлят отговорността на БСП. И в наглостта трябва да има граници. Управляващите имаха мнозинството в парламента, което прие този Изборен кодекс. Имат мнозинство в ЦИК, която може по всяко време да промени протокола. Имат и изпълнителната власт. Така че, ако обичат да си понесат отговорността и да гарантират честността на изборите. Очевидно искат да прехвърлят отговорността за хаоса, който създадоха на опозицията.

Но може би второто е по-важно - че искат да отклонят вниманието от важните теми в момента. Ето, и ние сега разговаряме сега по този въпрос, вместо да разговаряме по темите за ковид кризата, за икономическите мерки и за социалните мерки в помощ на хората.

Председателят на БСП коментира и начина на управление на Ковид кризата и ваксинационния процес у нас.

"Истинската, обективната оценка я дават фактите и истината - първи по смъртност в Европа и втори в света. И последни по ваксинация. Това е оценката. Още повече, че тя идва вече не само от нас като опозиция, а вчера на Европейския съвет канцлерът Меркел посочи правителствата, които се оплакват от проблеми с ваксинацията като виновници за тези проблеми. Каза: Вие сте си виновни, защото не си организирахте процеса на ваксиниране и поръчката на ваксини както трябва.

И аз ви нося тук един документ, който е доказателство за тези думи на госпожа Меркел. Това е протокол от заседание на Здравната комисия в парламента, в който е записано, че министърът на здравеопазването казва следното: “С писмо от 14 октомври до Европейската комисия България заяви изричен отказ от включване в споразумението за закупуване на ваксини от единия вид”. След това Европейската комисия обръща внимание, че България е единствена отказала ваксини и българското правителство решава да възложи на друга държава тя да ги закупи от наше име и след това да ни ги препродаде."

Нинова посочи, че веднага след спечелване на изборите на 4-ти април БСП първо би възстановила списъците на възрастните, хората на първа линия и хронично болните за ваксинация. Освен това, според нея, ваксинирането трябва да се прави от личните лекари, които познават болестите на своите пациенти и могат да проследят след това здравния им статус. Ваксините трябва да се доставят от РЗИ служебно на личните лекари, а не те да ходят по опашки да се редят и да чакат. Веднага да започнат и без това много закъснели преговори за доставка на китайска и руска ваксина “Спутник V”, добави тя.

Освен това, болниците трябва да се разделят болниците на ковид- болници и чисти от ковид. "Защото много хора не могат да се лекуват от други болници в момента заради ковид ограниченията. И хора починаха заради това", коментира Корнелия Нинова.

Данъчна ваканция

"Спешно при спечелване на изборите, на следващия ден обявяваме данъчна ваканция за бизнеса. Няма никаква логика в това да плащаш данък “Смет”, ако не произвеждаш и не работиш. Второ, покриване на по-голяма част от оборотния капитал. Трето, драстично намаляване на документите, които се изискват, за да кандидатстват фирмите за помощ от ковид кризата. Между 30-40 документа се изискват. Това трябва категорично и бързо да се намали като тежест за бизнеса. Да не си и помислят ГЕРБ - просто няма да позволим да вдигнат данъците в тази криза", избори Нинова неотложните според нея стъпки в подкрепа на бизнеса.

"Нов подоходен данък, нови пазарни данъчни оценки на сградите, на имотите на хората, на къщите, което означава повишаване на данък “Сгради”. Нови увеличения по отношение на моторните превозни средства. Всичко това прехвърлят на общините, за да не носят те отговорност", коментира тя.

"Обратното трябва да се направи - от парите, които сега събират общините един определен процент, който уточняваме сега със Сдружението на общините да остава при тях. Да не ги превеждат в централния бюджет, а да остава при тях", добави тя.

"Но нека да кажа и за средносрочни и дългосрочни мерки. Най-важното нещо, което ще направим е да освободим бизнеса от реката. Всякакъв рекет - административен, икономически, политически", каза още Нинова.

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови