Не им стигна времето: ЦИК все пак няма да обжалва решението на съда (обновена)

Йорданка Веселинова 27 февруари 2023 в 16:00 7908 5

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Цветозар Томов, ЦИК

Централната избирателна комисия няма да обжалва решението на съда за протоколите.

Зам.-председателят на изборната комисия Цветозар Томов предложи решението на съда да не се обжалва, но предложението му бе отхвърлено с 8 гласа "за" (членовете на ЦИК, излъчени от ДБ, Изправи се! Мутри Вън!, БСП, ИТН) и 6 "против" (ГЕРБ и ДПС). Решението бе отхвърлено, тъй като за приемането му са нужни поне 10 гласа "за".

Въпреки това обаче ЦИК няма да обжалва решението на съда, тъй като комисията закри днешното си заседание, преди да гласува обжалването на решението, а срокът от три дни изтича в 17 ч. днес. За да се сезира Върховния административен съд, e необходимо решение на ЦИК, за каквото време няма, а и комисарите от ДПС и ГЕРБ не направиха такова предложение по-рано днес.

В петък Административният съд София-град отмени решението на Централната избирателна комисия за общото отчитане на гласовете от машини и бюлетини. 

Миналия понеделник ЦИК взе скандалното решение, с което скри гласовете от машинно гласуване от финалния протокол, който попълват членовете на СИК, а с това и възможностите за проверка и контрол на вписаните данни. Последваха остри критики от страна на Обществения съвет към ЦИК (който ГЕРБ опита да закрие преди няколко месеца - б.а.), а говорителят на ЦИК Цветозар Томов подаде оставка. По-късно "Левицата" и "Продължаваме промяната - Демократична България" сезираха съда.

Два дни след решението, което бе взето с подкрепата на членовете на ЦИК от квотата на ГЕРБ, партията на Борисов даде заден и призова ЦИК да преразгледа решението. Нещо повече - Радомир Чолаков упрекна политическите партии, които алармираха за скандалния казус. По думите му "някои политически сили още отсега започват да създават напрежение, за да могат после евентуално да оспорват резултатите от изборите". 

На редовния брифинг на ЦИК миналия четвъртък зам.-председателката на комисията Росица Матева пък изтъкна, че комисията има процедурна възможност за промяна на решението, но въпросът не бил обсъждан, а и нямало постъпило такова предложение. 

ЦИК няма желание да ревизира скандалното си решение. Топката е в съда

В петък, часове преди решението на съда, Бойко Борисов заяви, че ЦИК е независим орган и нямало как да се влияе на решението на членовете ѝ. Каза също така, че не познава хората в ЦИК от квотата на партията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

5

НЕМА ТАКЪФ

28.02 2023 в 08:52

Ц И К няма да е съпричастен с "мадуровските " машинации ! Хартията бие електрониката по съвест !

-1555

4

ob1

27.02 2023 в 16:37

боко тиквата:
https://offnews.bg/politika/borisov-ne-vizhda-problem-da-ima-dve-kolonki-pri-broeneto-na-vota-796038.html

що така, бе, макаци? Май вождът видя проблем?

75

3

230 млрд баксов

27.02 2023 в 16:27

Има ли още балъци да вярват на боко мутрата?

2550

2

alfakentavur

27.02 2023 в 16:17

Те знаят, че това решение противоречи на Закона.
Съдът го отменя и им казва, че противоречи на Закона.
Те ще обжалват.

Има само едно обяснение за упорството им - изпълняват поръчка на Хартиената коалиция, подготвяйки условия за по-лесна манипулация на изборите.

И това доживяхме - ЦИК, която трябва да гарантира честността на изборите, се бори със зъби и нокти за промяна, която подпомага фалшификациите.

22547

1

dolivo

27.02 2023 в 16:14

хахаха, до последния момент мерзавците ще протакат

Добре е съда да почне да ги глобява за фриволност