Общественият съвет на ЦИК: Опитват да заличат смисъла от машинното гласуване

OFFNews 22 февруари 2023 в 10:22 2512 2

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Прави се опит да се заличи смисълът от машинното гласуване, заяви пред БНТ Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК. Именно Общественият съвет бе една от сигурните жертви на хартиената коалиция в НС, като той бе закрит в комисия на второ четене, но заради многото критики ГЕРБ се отказа.

Изказването му е по повод скандалното решение на избирателната комисия, с което гласовете от машинно гласуване бяха скрити от финалния протокол. Вчера ПП, ДБ и "Левицата" обявиха, че ще сезират Административния съд за решението на ЦИК.

Манна небесна за изборните мошеници

Манов добави, че в Изборния кодекс изрично е посочено, че разписките и хартиените бюлетини се броят поотделно. В този смисъл приетото решение на ЦИК противоречи на духа на закона. По думите му с вписването на резултатите само в една графа, а не както досега - резултати от машина, от хартия и сумарно. Манов е категоричен, че с промяната възникват предпоставки за грешки, тъй като резултатите ще се записват на хвърчащи листи, ще се сумират и чак тогава ще се пренасят във финалния документ.

Заради това той е на мнение, че решението е взето от хора, които никога не са били в СИК. Манов добави, че секционните комисии няма да бъдат улеснени, каквато е контратезата, но и ще бъдат много затруднени.

"Надяваме се тези избори да бъдат най-тъмните в българската история. Нека припомня, че смесено гласуване - машини плюс хартия, имахме и на Евроизборите през 2019 г. и на 4 април 2021 г. Видяхме трудностите, които се създават технологично, но поне имахме следата. Благодарение на следата бяхме видели през 2019 г., че в близо 1200 секции не бяха отчетени преференции, липсваха гласове, именно защото с машините бяхме проследили това", заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

2

Moirae

22.02 2023 в 11:26

От едната страна са мафия, мутри, хора над закона, от друга - путинофили и апологети на мародерството, издевателствата и убийствата. Срещу тия неща обществото ни трябва да устои и най-накрая да ги разбие. С всеки шанс, който му се предостави.

2550

1

alfakentavur

22.02 2023 в 10:38

Какъв ти смисъл... Опитват се да заличат самото машинно гласуване.
 
X

Да помогнем на украинските деца!