Борисов не вижда проблем да има ''две колонки'' при броенето на вота

Лидерът на ГЕРБ призова общината да премахне плочата, а след това - и целия Паметник на съветската армия

Ружа Райчева 24 февруари 2023 в 12:53 1967 2

Бойко Борисов в централата на ГЕРБ

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Бойко Борисов в централата на ГЕРБ

"Независимият орган означава независима дейност. (...) Ако ние можем да влияем на ЦИК, значи тя не е независима. За мен не виждам никакъв проблем да има две колонки да се отчете това. Какво решение ще вземат е тяхна работа. Аз не мога да им се намеся и партията не може."

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), която реши машинният вот да бъде скрит от финалния протокол, което премахва възможността за проверка и контрол на вписаните от секционните комисии данни.

Обратът в позицията на ГЕРБ настъпи два дни след скандалното решение на ЦИК, което бе прието с подкрепата на всички членове на комисията от квотата на партията. При гласуването му представителите на ГЕРБ се съгласиха, че с решението данните да се попълват общо и само в една графа, ще се улеснят СИК. Последваха остри критики от страна на Обществения съвет към ЦИК, оставка на говорителя Цветозар Томов и сезиране на Административния съд. ЦИК все още има процедурна възможност за промяна на решението.

"Ние ги бихме по техните правила с техните машини и сега като видяха, че не могат да ни победят и спадът им е огромен, решиха да събират от кол и въже хора, за да може евентуално да са първи", каза днес лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов също така призова Столична община да демонтира първо плочата на Паметника на съветската армия в София, а след това - и самият паметник.

Вчера паметникът на съветската армия осъмна със счупена плоча. Надписът ѝ гласи: "На съветската армия освободителка от признателния български народ". Днес Бойко Борисов обяви, че "този вандалски акт е действие, което е трябвало да се случи отдавна". Лидерът на ГЕРБ се обърна към Столична община и призова да направят необходимото, за да бъде премахната плочата на Паметника на съветската армия.

"Направете всичко необходимо да изискате премахването ѝ. Иначе самата дума "вандалски акт" сигурно по смисъла на закона е така, но за нещо толкова правилно - в случая е трябвало да бъде свършено още преди една година", заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че още миналата година ГЕРБ са подкрепили искането на ДБ Паметникът на съветската армия да бъде демонтиран. По думите му демонтажът трябва да се случи "в два такта" - първо да се демонтира незабавно счупената преди ден плоча с надпис за признателния български народ, а след това да се премахне и целият паметник. "Към днешна дата на тема е плочата, когато това влезе в Общинския съвет, ще имаме дискусия и за паметника", уточни той. 

"Благодарение на четворната коалиция "Демократична България", ГЕРБ, ДПС и "Български възход" всичко се случваше в полза на Украйна и България", каза още Борисов и отново се похвали, че благодарение на техните гласове е била изпратена военно-техническата помощ на Украйна. "Не се притеснявайте, че ще ни обединят с ДБ – толкова сме различни. Никой не е построил колкото нас. Затова ще сме първи", каза още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

24.02 2023 в 15:57

Чета и се сетих за припева на тази песен...

https://www.youtube.com/watch?v=5HCkDroWmio&ab_channel=FacingTheSunOfficial

2099

2

Mateevk

24.02 2023 в 15:18

Ами като ги бихте по техните правла, защо трябваше да ги променяте? За да ги биете ощо повече ли?