МВР: 228 машини на Сиела са дошли с камион, 199 - по въздух. Устройствата на ЦИК са доставени по вода през Гърция

Политически измислици водят до тревога в обществото, заяви министър Рашков

OFFNews 12 ноември 2021 в 13:09 4491 0

Снимка БТА/Архив

Машините, които не са собственост на ЦИК и няма да бъдат използвани на изборите в неделя, са 427 - 228 плюс 199. Те са доставени по въздух - 150 на 8 ноември, 36 на 4 ноември и 13 - след изборите през април. Всички тези устройства са в склад на "Сиела Норма", който е запечатан. До края на изборите те няма да излизат оттам. 

Това обявиха от Министерството на вътрешните работи на брифинг за организацията на предстоящите избори в неделя. Стана ясно, че машините са собственост на "Сиела Норма", както и че не са смесени с устройствата, закупени от ЦИК за вота. 

По думите на Директора на ГД "Жандармерия" Тодор Гребенаров на 2 ноември по време на съпровода и охраната на ГКПП "Кулата" до София "са докарани 3 камиона с 800 машини. На следващия ден са разтоварени два камиона, а третият не е - той е бил с 228, по думите на директора на "Сиела Норма". Той допълни, че камионът е спрян за проверка, защото шофьорът е заявил, че трябва да излезе и да отиде до склад на "Сиела".

Гребенаров посочи, че е уведомена ЦИК, която е дала указания тези 228 да останат в карго центъра до приключване на изборния ден, но не в склада при другите машини, а на плац.

"Уверявам обществото, че е изключена всякаква възможност за злоупотреби с изборите за гласуване. Убедени сме, че изборният процес ще протече нормално", категоричен е министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Фирмата "Сиела Норма" е частен икономически субект. Тя може да търгува с това, с което се занимава и което не противоречи на закона. Машините, които са поръчани от ЦИК, са доставени с воден транспорт през Гърция. Лично аз съм имал повод да обсъдя с гръцкия министър на вътрешните работи забавянето на доставката и това беше заради стачка. Обстоятелството, че "Сиела Норма" е закупила и внесла други машини, е бизнес на фирмата, а не на държавата", каза още Рашков.

По думите му, който е закупил тези машини, той трябва да отговаря на въпросите на някои политици, "които се противопоставяха така, че все едно сегашното правителство има намерения някакви да злоупотребява във връзка с изборния процес. Политически измислици са това, което могат да доведат само до едно – до тревога в българското общество. Тези машини са внесени изцяло от "Сиела Норма" с въздушен транспорт и не са внесени с останалите машини". 

"В периода 2007 - 2021 г. фирмата е спечелила обществени поръчки с възложител държавна и местна администрация, за 64 277 299 лева. Фирмата е била твърде близо до управляващата власт. Освен това, най-голямото количество машини - 9 600, са доставени на 6 февруари 2021 г.", обясни МВР министърът.

Директорът на "Жандармерия" Тодор Гребенаров обяви, че днес в 13 ч. първите камиони с машини ще тръгнат за областните центрове, а утре в 6 ч. започва доставянето на машините за София и София-област. Той допълни, че доставката на машини по изборните секции ще е охранявана от полицейски екипи, а след като комисиите ги получат, изборната секция ще се заключи и ще се охранява от служител на МВР. 

От думите му стана ясно, че е направена организация, така че в понеделник до 12-12:30 ч. машините да бъдат върнати в логистичния център в София. 

Купуването на гласове - обиски, арести, протоколи за предупреждение

Относно специализираните акции срещу търговията с вот директорът на ГД "Национална полиция" Станимир Станев обяви, че 2371 са проверените места, за които има информация, че се купуват гласове. "Общият брой на задържаните е 38 само за седмица. Има и други, те са 642 души. Протоколите за предупреждение са 2707", каза той. 

От своя страна министърът на вътрешните работи заяви, че задържаните са над 100.

Между действията срещу купуването на гласове, сме извършили и други. "Например един кмет от село Тича е задържан за трафик на мигранти, един общински председател от Пазарджик е нанесъл побой на друг член на партията си, дъщерята на кандидат за депутат от Хасково е ползвала диплома, за да започне работа в Министерство на правосъдието, в която има меко казано неточности", заяви Рашков.

По думите му има интересен запис в Берковица, където ръководител в общинската администрация е заснет от охранителна камера да раздава пари на други, за да плащат за изборите. 

Трябва да отбележим, че криминалната активност по отношение на политическите права на гражданите е основно от две партии - ГЕРБ и ДПС, каза още Рашков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews