Каракачанов срещу Трайков: Рунд първи

OFFNews Последна промяна на 11 октомври 2016 в 10:03 7156 4

Снимка бТВ

Кандидатите за президент на Патриотите и Реформаторите – Красимир Каракачанов и Трайчо Трайков, се изправиха един срещу друг в дебат за битката за „Дондуков” 2 по бТВ. 

Те дискутираха по темите за бежанците, корупцията, външната политика, правомощията на държавния глава, както и отношенията ни със съюзниците.

За Каракачанов трите основни приоритета са водене на максимално независима външна политика; проблемите с престъпността и корупцията по висшите етажи на властта и проблемът с нелегалната имиграция. „Ние сме против допускането и настаняването на нелегални имигранти на българска територия, изтъкна той.

Трайков определи като свой приоритет националната сигурност, която той разглежда като сигурност на нацията – здравеопазване, образование, демографска политика, борба с бедността. Твърдо трябва да се поставят националните интереси на България пред тези на съюзниците и съседите, посочи той, като подчерта, че е нужен активен президент.

За мигрантите

„Европа не може да формулира ясна и категорична политика по темата с имигрантското нашествие. Г-жа Меркел ги покани, а сега ни говори, че ние трябва да бъдем солидарни и да приемаме част от тези бежанци на наша територия”, подчерта Каракачанов. „Не сме поканили ние тези хора, а германският канцлер, и ние да плащаме сметката не е въпрос на солидарност, а въпрос да си отстояваме националния интерес”, допълни той.

„България трябва да умее да използва ресурсите на своите съюзници, така че да постигаме своите цели”, каза по темата Трайчо Трайков. „Построихме ограда с Турция, кога ще построим ограда с мафията, защото каналджиите, които вкарват мигранти в България, са същите, които вкарват наркотици, извършват трафик на проститутки и контрабанда”, подчерта той.

Има хванати мигранти, няма хванати каналджии. Има намалена контрабанда, няма хванати контрабандисти. Причината е състоянието на върховенството на закона и съдебната система, отбеляза кандидатът на РБ.

Основната слабост е, че цялата система, и на сигурността включително, корупцията е основен проблем, изтъкна Каракачанов. „Ако ти нямаш служби за сигурност, Гранична полиция, институции, които не са проядени от корупцията, мерките, които можеш да набележиш, ще бъдат многократно по-ефективни”, посочи той. Според кандидата на „Обединени патриоти” заради мигрантския натиск по границата ни освен гранични полицаи трябва да бъдат разположени и повече военни части. „Когато патрулите са смесени, възможността да корумпираш е по-малка”, аргументира се той.

По думите му при мигрантски нашествия за отблъскването трябва да се използва сила.

Безспорно границата трябва да се охранява , включително с репресивни мерки, съгласи се и Трайков. Според него обаче по-големият проблем е, че след като мигрантите влязат у нас, минават години, докато получат какъвто и да е статут. Това се дължи на неспособността на институциите и липсата на службите. Те могат ли да разберат кой е терорист, кой е бежанец, кой е икономически мигрант, попита кандидатът на РБ.

За въоръжените ни сили

Състоянието на българската армия е незавидно, има нужда от модернизация, дофинансиране и професионализиране, призна Трайков. Според него българското небе е най-добре да бъде охранявано от български многоцелеви изтребител, а ако той е на съюзниците ни – под наше командване.

Каракачанов също е на мнение, че състоянието на въоръжените ни сили е критично. Има 5100 незаети места за професионални войници, заплатите са ниски, липсва мотивация, въоръжението е старо, изреди кандидатът на Патриотите. Той се обяви за връщане на наборната военна служба.

За отношенията с Турция

„Не одобрявам да се правят отстъпки под рекет. Както България си изпълни всички ангажименти навремето, за да имаме безвизов режим с ЕС, така трябва това да направи и Турция”, каза Трайков на въпрос дали одобрява облекчения визов режим на турски граждани в ЕС. Според него Турция е наш добър съсед и имаме интерес от улеснени връзки с нея, но това не означава, че трябва да си затваряме очите за реалните проблеми.

Турция не е добър наш съсед, опонира му обаче Каракачанов. Турция се бърка по брутален начин във вътрешните работи на България, категоричен беше той.

За правомощията на президента

Според Каракачанов правомощията на държавния глава у нас трябва да бъдат разширени в няколко направления. Президентът трябва да има право на законодателна инициатива, той е мажоритарно избираем. Известният депутат Бат’ Сали, избран с 300 гласа в Кюстендил, има право да вкарва закони, а президентът няма, мотивира се той. По думите му държавният глава трябва да има право и да иска вот на доверие или недоверие към правителството.

Според Трайков правомощията на президента напълно са достатъчни и държавният глава може да бъде толкова силен и свободен, колкото са неговите качества и достойнства.

За картела при горивата

Във връзка с установения картел за цените на горивата Трайков коментира, че засегнатите компании имат 30-дневен срок да отговорят, който съвпада точно с края на президентската кампания. Той припомни, че подобна ситуация е имало и през 2012 г. Тогава компаниите отговориха след 30 дни, комисията прие обясненията им за задоволителни. Можеха да им наложат 500 милиона глоба, а вместо това им забраниха да публикуват цените си на едро в интернет, изтъкна Трайков.

Кой ще стигне до втори тур?

И двамата участници в дебата са убедени, че ще стигнат до балотаж на президентския вот.

Каракачанов посочи като свои основни опоненти кандидатите на ГЕРБ и БСП, а за Трайков всички са противници, тъй като мястото е само едно.

Трайков каза, че не може да прецени дали са нужни предсрочни избори, но подчерта, че има необходимост от подобряване на управлението.

Според Каракачанов в името на стабилността предсрочен вот не е нужен, но има нужда от нормален диалог и чуваемост от страна на правителството. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8530

4

синя сова

11.10 2016 в 20:33

Траянчо,а какво мислиш за баба цоцолана?Тя май и по "анкетите" е зле,ама в интервюто по БТВ от 6.10.2016 "подреди" Русия като столица ,а Брюксел като държава :)Искрено й пожелавам и на изборите да е също толкова зле.

8000

3

Trayan Totev

11.10 2016 в 14:43

Трайчо може да спечели избори само по анкети с фалшиви гласове

8060

2

МИЛА

11.10 2016 в 12:30

ПОДКРЕПЯМ МНЕНИЕТО НА СИНЯ СОВА.И ЗА МЕН ТРАЙКОВ БЕШЕ ПО-УБЕДИТЕЛЕН.НЕ СИ ПРЕДСТАВЯМ НИТО ЕДИН ОТ ДРУГИТЕ КАНДИДАТИ ДА ДОСТИГНЕ НИВОТО И ПОВЕДЕНИЕТО НА УЧАСТНИЦИТЕ В ДНЕШНИЯ ДЕБАТ.ЗАБЕЛЕЖКА КЪМ БТВ-НЕ БЕШЕ КОРЕКТНО В КОМЕНТАРА НА А.ХРИСТОВА СЛЕД ДЕБАТИТЕ ДА СЕ ИЗЛЪЧВАТ САМО КАДРИ С КР.КАРАКАЧАНОВ.

8530

1

синя сова

11.10 2016 в 11:29

Гледах този дебат !И двамата са интелигентни,добре информирани,държат се достойно.Само при въпроса за агентите на ДС ,Каракачанов малко "пощръкля".Каракачанов се занимава с македонския проблем между България и Македония.И преди е вършил същата работа.Но проблемите с Македония още си ги има,не мога да преценя неговата дейност ,колко е била полезна за България.И двамата проведоха дебата на високо ниво,но за мен по-убедителен беше Трайчо Трайков.