Калоян Паргов: Ген. Радев е истинска находка за българската политика

Не се поддавайте на провокации и евтини опити да ви купят, на първи тур е важен всеки глас

OFFNews 04 ноември 2016 в 15:07 19626 4

Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. Завършил е Втора английска гимназия. Висшето си образование получава в УНСС със специалност международни отношения. Магистър е по европейска интеграция. Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Член е на Изпълнителното бюро на НС на БСП, председател на Градския съвет на БСП в София и на общинските съветници от групата на БСП Лява България в Столичния общински съвет. 

Едно от последните социологически проучвания дава категорична победа на ген. Румен Радев срещу Цецка Цачева на балотажа. Изненада ли ви този резултат седмица преди вота, г-н Паргов? 

Не само последното, всички социологически проучвания в рамките на цялата кампания показваха ръст в подкрепата на нашата кандидат-президентска двойка Румен Радев и Илияна Йотова. Тези резултати са основата на нашата работа в кампанията. Разбира се, добрите новини, които идават от социологическите проучвания, не бива да ни успокояват и да се отпускаме. Имаме още много работа да свършим до края. Последната, бих казал страстната, седмица, преди изборите, е критична. И най-малката грешка, която бъде допусната, може да се окаже проблем в изборния ден. Добрите резултати от социологията ни мотивират да продължаваме да работим в същата посока, както досега - да се срещаме с хора, да провеждаме политика на отворени врати, както и да търсим още възможности да представим пред различни общности нашите кандидати.

Тези резултати не са ли добра мотивация за ГЕРБ да вземат всички мерки, за да обърнат резултата в тяхна полза? 
Със сигурност спокойствието на г-н Цветанов означава, че в ГЕРБ са взели всички мерки. Но ние също взехме. Помним 2011 година, когато чуваленото мнозинство донесе победата на ГЕРБ и на президентските, и на местните избори. През 2015-а ГЕРБ спечели със сгрешени и сменени протоколи и невиждан хаос в Арена „Армеец“. Сега искам да го кажа много ясно: „На Цецо номерата този път няма да минат!“. Взели сме всички мерки – в секционните комисии, със застъпниците, с членовете... Направили сме специален инструктаж за машинациите на ГЕРБ от правенето на невалидни бюлетини, през предварително подготвените протоколи с изборни резултати и опитите да се подмени вота с предварително попълнени бюлетини до самото отчитане в РИК. Следим и пътя на всички бюлетини от печатницата, за да не се допусне изкривяване на вота чрез предварително подготвени бюлетини. Това вече се е случвало в последните години. То е част от технологията за възпроизвеждане на вот в подкрепа на една партия. Ще правим и паралелно преброяване. Ще сравняваме всички протоколи, които се надявам да бъдат качени на сайта на ЦИК още във вторник, 8-и ноември, с тези, които нашите застъпници са взели като копие от всяка СИК. За кметските избори в „Младост“ промяната в Изборния кодекс в последния момент с обединяването на местните и президентските избори беше с цел създаване на същия изборен хаос като през миналата есен. Всичко това беше услужливо маскирано зад интереса и удобството на гражданите на „Младост“ да гласуват в една СИК за всичко. Тук е мястото да призова хората: Не се поддавайте на провокации! Не се поддавайте на евтини опити да ви купят! Това няма да доведе до по-доброто ви бъдеще. Стабилността, за която говорят от ГЕРБ е тяхната лична стабилност. Перспективата за хората е да продължат да живеят в бедност, да са със замразени доходи и на ръба на кризата. И под заплахата всеки момент в страната ни да нахлуят мигрантски орди.

Как ще контролирате вота зад граница?
Въпреки че гласуването ще бъде администрирано от служебно назначени от външно министерство лица, тоест от управляващите, ние ще следим дали няма да бъде изкривен и изопачен със сменени протоколи. Същото важи и за машинното гласуване. Настояваме ЦИК и “Информационно обслужване” да удостоверят, че софтоуерът на машините, с които ще се извършва гласуване на близо 300 000 избиратели, е надежден и няма да доведе до изкривяване на резултата в края на изборния ден.

Ще ви стигнат ли силите да спрете машината на ГЕРБ?
Мобилизирали сме всичко, с което разполагаме - и застъпници, и наблюдатели, и членове на секционни комисии, доколкото ни позволява квотата. Разполагаме и с допълнителен ресурс за следене на всичко, свързано с изборната технология. Оказва се, че изборите в България, за съжаление, са сблъсък на технологии, а не на идеи и концепции. Всички видяхме отказа на ГЕРБ за пореден път да прави кампания. Умишлено забавиха и президентската номинация. Това предопредели хода на кампанията.

Премиерът заплаши да хвърли оставка, ако резултатите на първи тур не са добри. Това влияе ли на хората, според вас?
В последните седмици от ГЕРБ водят сериозни спорове с Реформаторите. Очевидно Борисов се страхува за политическото си бъдеще. Резултатът от първия тур на президентските избори за него е своеобразен вот на доверие за това правителство. Прогнозата, че около 20% ще изберат празното квадратче в бюлетината е присъдата на българските граждани за политиката на Борисов в последните 7-8 години.

Очаквате ли оставка на Бойко Борисов след балотажа?
Резултатите от първия тур на президентските избори ще покажат какво е бъдещето на това правителство. За мен то е пагубно и избирателите ще го докажат в неделя. Предсрочните парламентарни избори чукат на вратата. Кога и как ще се случи, зависи от резултата на 13-и ноември.

Какво ще е влиянието на ДПС и ДОСТ на президентските избори?
Изборът на Местан да застане зад ГЕРБ и изказването на Борисов, че всяка подкрепа е добре дошла ясно говори за ориентацията на ДОСТ в президентския вот. Всичко това е продължание на активните контакти на Борисов с Ердоган. Също така е доказателство за влиянието на Турция и на Ердоган върху нашия вътрешнополитически живот. Затова всеки българин, който застане пред урната на 6-и и на 13-и ноември, нека да има предвид тези факти. И да си даде сметка кой кандидат от коя партия и от какви позиции и интереси се появява на политическата карта.

А ДПС си има кандидат в лицето на Пламен Орешарски.
Подкрепата на ДПС за издигнатия от Инициативен комитет Пламен Орешарски е своеобразна реабилитация за случилото се през 2014 година. Тогава Местан, който беше начело на ДПС по това време, събори правителството на Орешарски и съвсем услужливо го предаде в ръцете на Борисов. Паралелно с това се разгаряше и цялата афера с КТБ, ако си спомняте. Обратите, които се получиха в последните два месеца преди президентските избори, направиха така, че нещата да си дойдат по местата и истината да излезе на яве.

Какво предстои в БСП до края на годината?
Основната цел, която сме си поставили, е голямата победа в президентските избори. Другата ни много важна цел е да повишим доверието. Защото загубеното доверие много трудно се връща. Резултатите от социологическите проучвания в последните дни показват голям ръст в доверието към БСП. Това означава, че сме на правилния път. Факт е, че действията ни водят към повишаване на доверието, макар това да не става толкова бързо, колкото на нас ни се иска. Но това са процеси, които изискват време.

Това повишено доверие към БСП ли е или към подходящия кандидат в лицето на ген. Румен Радев?
Ген. Румен Радев е изборът на БСП. Победата в президентския вот ще бъде оценка за добрия избор, който направи БСП в негово лице. Упехът винаги е резултат от отличната симбиоза на много и различни фактори и умения. Затова крайният резултат е оценка на общата работа в целия процес, в нашия случай - в кампанията.

БСП заложи на генерали в избора за президент, както и за кмет на район "Младост" в София.
Ген. Радев е истинска находка за българската политика. Той няма опит в тази сфера, но с личните си качества, с постиженията в кариерата и биографията си отговаря на очакванията на много голяма част от българските граждани - да защитава честта, достойнството и морала. Обърнахте ли внимание, че по време на кампанията ген. Радев се движеше свободно и спокойно сред хората. Беше напълно достъпен за всеки, който искаше да го поздрави, да размени няколко думи с него. За разлика от Цецка Цачева, която се движи с две коли с охранители. Този факт буди недоумение не само у нас, но и у хората в страната. Колкото до ген. Стефанов, който е кандидатът на БСП за кмет на "Младост" - той продължи една битка, започната още миналата година. На 6-и и 13-и ноември трябва да бъде възстановена една справедливост, тъй като задкулисно и манипулативно му беше отнета победата на местните избори през есента на 2015-а.

Как премина кампанията за кмет на „Младост“? 

Доста динамично. Борбата е сериозна и оспорвана. ГЕРБ е с доста намалено доверие в този район след провала на техния кмет д-р Цвета Авджиева. Нашият кандидат за кмет на „Младост“ също е генерал – Стефан Стефанов. Той беше кандидатът ни и на местните избори миналата година, но машинациите и манипулациите му отнеха успеха на балотажа. Загуби с 2000 гласа. Очевидно кандидатурата на ген. Стефанов е сериозна заплаха, тъй като използват всички средства срещу нас в тази кампания. Дори стигнаха до там, че почупиха хоругвите, които бяхме поставили по стълбовете за осветление по бул. „Александър Малинов“. Този факт показва, че нашите опоненти губят почва под краката си и прибягват до вандалски изстъпления. Ген. Стефанов е честен и принципен човек с опит в управлението на хора и процеси. Умее да взима решения.

А има ли готови решения на пролбемите в „Младост“?
Да, при това още от миналата година. Той има платформа, за разлика от останалите кандидати, които разчитат на спекулативни и популистки изявления в кампанията. Огромният проблем със застрояването на зелените площи и междублоковите пространства трябва да бъде решаван индивидуално за всеки един казус и при спазване на конституцията на Република България. Интересът на всеки гражданин на „Младост“ е важен и ще бъде отстояван от ген. Стефанов. Това важи и за „Горубляне“, където хората са много притеснени след случаите с незаконно присвояване на частна собственост и на земи. Ние, общинските съветници от групата на БСП Лява България и ген. Стефанов, няма да допуснем подобни машинации за сметка на хората. Затова призовавам гражданите на „Младост“ да участват активно във вота на 6-и ноември и да подкрепят с №13 ген. Румен Радев за президент на България и с №25 ген. Стефан Стефанов за кмет на района!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!