Юлиан Войнов: Време е за преизчисляване на всички пенсии

Взаимодействие с ГЕРБ и патериците му не е възможно, казва водачът на "Изправи се! Мутри вън!" във Велико Търново

Владимир Йончев 31 март 2021 в 17:18 4702 0

Г-н Войнов, Вие сте емблематично дясно лице, бяхте сред доверените хора на Иван Костов в ДСБ, после бяхте водач на "Десните" в центъра на София. Сега сте водач на листата на "Изправи се! Мутри вън!" във Велико Търново. Не е ли странно това минаване в новата формация?

- Това е последователна позиция. Пътищата ни с ДСБ се разделиха и през 2013/2014 г. направихме коалиция "Десните". В нея участваше Единната народна партия (ЕНП), тогава ръководена от Мария Капон, а днес – от Валя Василева. Днес съм представител именно на Единна народна партия в коалицията "Изправи се! Мутри вън!", в която влизат представителите на Отровното трио, "Движение 21, както и различни граждани, участвали в протестите и партии като Движение България на гражданите.

Значи Мая Манолова наистина е успяла да обедини леви и десни?

- Това беше целта на протеста - да се създаде общ фронт срещу корумпираното и мафиотско управление на Бойко Борисов. Лидерите на протеста отправиха покана към всички извънпарламентарни, опозиционни партии и коалиции. "Демократична България" избра да се яви самостоятелно на изборите и отделно се появи "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Това са трите основни антиправителствени партии, които се явяват на изборите.

Какви отношения запазихте с колегите от ДСБ? Говорите ли си с тях и Вие ли ще бъдате мостът за едно евентуално бъдещо парламентарно сътрудничество?

- Ще търсим взаимодействие с всички извънпарламентарни партии, които са опозиционни на управлението на Борисов. Надяваме се така да се стекат нещата и да се създаде такъв парламент, в който тези партии да имат решаващо значение за създаването на следващото правителство. Ние имаме доста сходни позиции, най-вече с "Демократична България", по огромен спектър от проблеми, които трябва да бъдат решени. Оттук нататък е решаващо действието на ръководителите на партиите от демократичния спектър. Ако успеем да постигнем съгласие за основните приоритети и подходим добронамерено един към друг, ще има взаимодействие.

Вие сте икономист и то с изкушение към стратегическата част в икономиката. Откъде трябва да се започне?

- Няма сфера от която и да е част от икономическия и социалния живот, където да няма проблеми, поради това, че през годините ГЕРБ замиташе всички проблеми под клима, не правеше реформи, приемахе се много лобистки закони. Трябва да се започне с прекратяването на корупцията. Един от начините е въвеждане на изцяло електронно правителство, прекратяване на лобистките начини, по които се раздават обществени поръчки. Има много допълнителни мерки, които трябва да бъдат взети по отношение за подпомагането на бизнеса. Следващата огромна стъпка, която трябва да върви паралелно с икономическата дейност, е промяната на съдебната система. Основната пречка за развитието на страната е зависимата прокуратура, която се превърна в бухалка на властта. 

Преди избори всички партии обещават много. Едни 2000 лева заплати, други 1000 лева пенсия. Вие какво обещавате и откъде ще се вемат тези пари?

Един от основните проблеми в момента е в пенсионната система. Там са необходими радикални мерки за осъвременяване на пенсиите. ГЕРБ в продължение на години отказва това преизчисляване. Пенсиите са на изключително ниско равнище и това позволява на различни популистки партии да обещават увеличаване на минималните пенсии.

Тоест, Вие искате не просто вдигане на минималната пенсия, а преизчисляване на пенсиите? Нова формула за пресмятане на пенсиите?

- Формула има, те просто отказват да го направят. Трябва да се преизчислят индивидуалните коефициенти. Това преизчисляване ще доведе до значително нарастване не само на минималната пенсия, а на всички пенсии. Това вдигане на минималната пенсия е изключително популистко, защото реално то обезсмисля осигурителната система. Хора, които са се осигурявали на реалните си доходи, реално получават почти толкова, колкото хора, които не са е осигурявали и нямат достатъчен трудов стаж. В момента минималната пенсия е 60-70% от средната пенсия, което не е нормално. Това намалява мотивацията на хората да се осигуряват. Не се решава проблемът в пенсионната система, а това, което правят управляващите, се приема като подаяние към пенсионерите с най-ниски пенсии заради предстоящите избори. Това категорично не е решение. Нашето предложение е преизчисляване на всички пенсии, което ще струва 1,5 млрд. лева годишно.

Залагаме пакет от икономически мерки за чувствително увеличаване на доходите с цел постигане на минимален доход от 1250 лв на месец в рамките на мандата и ръст на средната заплата от 2000 лева. Ако се направят тези реформи, които предлагаме, всички доходи ще се увеличат. На базата на изпълнението на нашата програма, не е проблем да се увеличи средната заплата. Това няма да е на базата на някакви административни мерки, а част от икономическото развитие.

От времето на Божо Лукарски десните избиратели винаги изпитват един страх, че гласуват за едно, а пък после се оказва, че е било предизборен трик. Има ли шанс след като влезете в парламента, да се съюзите с Бойко Борисов и да подкрепяте поредния кабинет на Борисов?

- Взаимодействието с ГЕРБ и с неговите патерици е изключено. Ако има една основна харектиристика, която е валидна за "Изправи се! Мутри вън!", това е категоричната опозиция срещу управлението на Борисов. Хората, които участват в коалицията ни, са хора от протестите и които заставаха срещу управлението на Борисов. Ние сме за разграждане на мутренския модел, който унищожи демократичните стълбове в България и изпразни институциите от съдържание. Този модел унищожи и самата бизнес среда, защото е модел на тоталитарен лидер, властващ над всички институции и загърбващ законността и правото, превръщащ институциите в бухалка на собствените си интереси.

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!