Христо Иванов: Само вие може да спрете управление на Борисов и Пеевски, гласувайте

OFFNews 07 юни 2024 в 11:18 1184 3

Христо Иванов

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Христо Иванов

Накрая сме на една кампания, която беше изключително мръсна, понеже залогът е изключително голям. Залогът е, бих казал, огромен, но остава скрит, защото единственото по-важно за ГЕРБ и ДПС от самите избори, е никой да не разбере, че са им толкова важни. 

Така започва призивът на съпредседателя на “Демократична България” и лидер на “Да, България” Христо Иванов в последния ден от предизборната кампания за парламентарния вот на 9 юни. В обръщение към съмишелнитениците и нерешилите, той призовава за масово гласуване, с което да се “обезцени” офертата на Борисов и Пеевски за бъдещо управление на страната.

След като преминава през основния залог на изборите - а именно разпределянето на дългата власт в регулаторите и съдебната власт, за които ГЕРБ и ДПС се надяват да имат определяща роля след изборите, детайлно разкрива какъв е планът на Борисов и Пеевски. Според него те се опитват да създадат усещането, че гласуването този път няма значение и така се опитват да потиснат избирателната активност. Затова Христо Иванов призовава за масово гласуване, като най-лесна рецепта за елиминиране на това влияние.

Христо Иванов в подкаста на OFFNews: Тази кампания е мръсна, защото залогът е огромен (видео)

“Просто излизаш и гласуваш. И ги потапяш. Потопете ги, направете си това удоволствие. Това е най-простият начин. Не да чакаме „Магнитски“. Някой от Америка да мисли за България вместо нас, при положение, че ние не мислим за нея? Не става така. Да си държавотворен народ, да си суверенен народ и да се кичиш с претенцията за 1300 години България - това върви с определени отговорности. Към себе си и към България. Излезте и гласувайте!”, призовава Христо Иванов.

Ето и целият текст на обръщението:

Накрая сме на една кампания, която беше изключително мръсна, понеже залогът е изключително голям. Залогът е, бих казал, огромен, но остава скрит, защото единственото по-важно за ГЕРБ и ДПС от самите избори, е никой да не разбере, че са им толкова важни. 

Затова с всичко в тази кампания на хората се казва: „Стойте си вкъщи, няма смисъл, отвратително е, гадно е, само не излизайте да гласувате“. Защо? Защото на тези избори ще се разпредели най-голямото количество власт за последните над 30 години. Изобщо не става дума за 240 места в парламента и още 20-ина министерски позиции - тази работа в последните години се оказа малко сезонна. Става дума за властта в така наречената дълбока държава. Над 30 регулатора в момента са с изтекли мандати, част от тях завършват втори мандат, без да са избрани за него. Цялата върхушка на съдебната власт също трябва да се преизбере. Това са позиции от по 5, 6, 7 години, от които зависи несравнимо повече, отколкото от отделен депутат или министър.

Това е контролната, институционалната рамка на държавата - имунната система на България. Тази имунна система е изключена, силно мутирала, а Делян Пеевски си мисли, че тя му принадлежи.

За разпределянето на тази власт става дума в неделя. Именно когато опряхме до реформите в регулаторите - тогава ГЕРБ и ДПС събориха правителството. Защото видяха, че ние няма да се “спазарим” с тях и да си “делнем” - ⅓ за нас, ⅔ за тях. Видяха, че няма да легитимираме тяхното мнозинство в тази власт.

Целият политически модел в България зависи от това дали те ще успеят да презаредят дълбоката власт по старият начин - дали в КЗК, КФН, в службите, във Висшия административен съд, на позицията на главния прокурор, във Висшия прокурорски съвет ще сложат своите хора, за да поддържат същото ниво на корупция, на безотговорност и на мачкане.

И ако някой случайно не е разбрал, Делян Пеевски си го каза директно: „Няма да им позволя да разбият българските служби, да разбият правосъдната система. Аз няма да им позволя да разбият държавата. Аз, Делян Пеевски“. Човекът лично обяви за какво става дума. Борисов също е откровен. По същество той казва така - ние ще управляваме с ДПС и премиерът ще се казва Бойко Борисов.

Това е тяхната оферта за България.

Тези от вас, които си мислят дали да излязат да гласуват, трябва да разбират, че оставайки вкъщи, ще гласуват за офертата на Борисов и Пеевски. Това е залогът на тези избори. Тези избори са най-решаващите досега за Пеевски. Решаващи са обаче и за всеки български гражданин, който иска да се чувства свободен и достоен европеец в европейска България.

Алтернатива има и това са нашите усилия да прокарваме реформи. Сигурен съм, че през последните месеци всеки един от Вас е имал десетки причини да бъде раздразнен, недоволен, разочарован. И за много от тези причини аз вероятно ще се съглася с вас. Но това е най-доброто, което можем да мобилизираме като обществен ресурс за промяна в България към момента. И тук не е въпросът за Христо Иванов или за Кирил Петков. Тук въпросът е с колко гласа правим тази промяна. Защото промяна, която няма мнозинство зад себе си, е, в най-добрия случай, половинчата.
Ние сме единствените, показали готовността си за дългосрочно усилие - за всяка буква, за всяка норма, за всяко гласуване и всяка институция. Единствените, които имат план. Защото оставаме верни на нашите цели и верни на България. Винаги.

ГЕРБ и ДПС искат да управляват страната. И заради това се влага огромен ресурс за потискане на избирателната активност - за да бъдат убедени хората, че няма смисъл, че всичко е толкова гадно, че дори самата мисъл да излезеш да гласуваш отвращава. А ако все пак имаш някакви колебания, ти се казва: „То няма смисъл сега да гласуваш, защото наесен ще има следващи избори“. Ако зависи от тях обаче, наесен няма да има нови избори.

Най-лесната рецепта срещу всичко това е тази неделя да излезете и да гласувате. Има проста аритметика и тя е, че ако в България гласуват такъв процент хора, какъвто е нормален за Европа, ДПС ще имат между 15 и 18 депутати.

Просто излизаш и гласуваш. И ги потапяш. Потопете ги, направете си това удоволствие. Това е най-простият начин. Не да чакаме „Магнитски“. Някой от Америка да мисли за България вместо нас, при положение, че ние не мислим за нея? Не става така. Да си държавотворен народ, да си суверенен народ и да се кичиш с претенцията за 1300 години България - това върви с определени отговорности. Към себе си и към България. Излезте и гласувайте.”

Парламентарни избори 2024

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    585

    3

    Stoyancho

    10.06 2024 в 12:25

    A, вие ще го подкрепите нали

    145

    2

    Джендо Джедев

    07.06 2024 в 13:20

    демотиватор,

    И целокупниь нашенски народец го чака нещо мазно ако не гласува. Ама няма да е точно кафенце... ;) Да ви е сладко! :D

    300

    1

    демотиватор

    07.06 2024 в 12:27

    Ицко, нищо не е загубено, "мазното турско кафенце" си те чака, знаеш в чии скут... (ジ)
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх