Екранът на машината за гласуване може да блокира от гел дезинфектантите

Избиратели сами осуетяват вота си 2 в 1: гласуват в единия вид избори и искат нова карта за втория, но нямат право на такава. Гласува се само с една - напомня ЦИК

Александра Маркарян 14 ноември 2021 в 12:08 4000 1

Росица Матева

Снимка БТА, архив

Росица Матева

Екранът на машината за гласуване може да блокира заради използван силен дезинфектант или гел дезинфектант от избирателя, предупреждава Централната избирателна комисия след получени сигнали за неработещи устройства.

"Те трябва да се дезинфекцират само с до 75% етилов спирт. Имаме сигнали, че на някои места се образува филм от дезинфектанта върху екрана на машината и това е причината той да не може да работи, защото работи с докосване. Или ако избирателите дезинфекцират ръцете си с гелообразен дезинфектант, това също не дава възможност да се натиска екранът на машината. Затова препоръчахме, и в секционните избирателни комисии има предоставени ръкавици, избирателите, които се притесняват, да ползват ръкавици, за да могат да гласуват спокойно с машините", каза говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева.

Днес има проблем с 32 машини от общо 11 936 устройства. Там се гласува на хартия. Проблемите са били, че устройството не се е включило, че картата не сработва, че не работи печатащото устройство, че не работи екранът.

Гласуваме в общо 13 219 секции. От тях подвижните урни за хора с увреждания за 339, в болници и други социални заведения те са 167, подвижните избирателни секции за карантинирани са 175, в места за задържане са 12. При гласуването няма сериозни нарушения. Жалбите към момента са 32, 7 от които са за агитация в социалните мрежи - над които ЦИК няма правомощия за контрол.

Избиратели са осуетили собствената си възможност за гласуване 2 в 1, защото не са разбрали, че в двата вида избори - за парламент и президент - се гласува с една карта, а не с две.

Има избиратели, които гласуват в единия вид избор, след което искат втора карта, за да гласуват за другия. Всеки избирател има правото да гласува само с едно посещение в секционната избирателна комисия и с една карта. Когато застане пред машината, първата възможност, която може да избере, е изборите две в едно. Натискайки първото поле на машината, ще гласува и за двата вида избори. Ако гласува само за единия, СИК няма да му даде втора карта, за да гласува за другия вид избор, защото може да повтори гласа си в избора, в който вече е гласувал, каза Матева.

От ЦИК поправиха и служебния премиер Стефан Янев, който заяви, че контролните разписки от машинното гласуване. Това не е вярно.

Решението на ЦИК е СИК да преброят гласовете, подадени чрез машините чрез контролните разписки по партии и коалиции, без да броят преференциите - изясни Матева.

Изборите извън страната протичат спокойно. По наблюдение на членовете на СИК там активността е по-голяма, отколкото беше през юли към същия час, отбеляза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Единственият съществен проблем, който се решава в крачка непрекъснато, е отсъствието на членове СИК в изборния ден. Няма критична ситуация, в която секция да не може да започне работа заради липса на кворум, увери той.

Томов коментира затварянето на новозеландската секция в Окланд заради противоепидемичните мерки с думите:

„Новозеландските власти са много строги в това отношение. Епидемичната обстановка в Окланд със сигурност е за предпочитане пред тази в София, но въпреки това даденото разрешение за откриването на тази секция е отменено от местните власти.“

В Нова Зеландия се гласуваше само в Крайстчърч. Там то вече е приключило.

Броят на избирателите, на базата на който ще бъде изчислявана активността, е 6 635 305, каза още той и обясни разминаването между това число и реално живеещите в страната с изискването избирателните списъци да се правят по постоянен адрес. Разликата идва основно от живеещите извън страната, обясни той и призна, че разликата - с над 1 милион души - създава затруднения.

От ЦИК призоваха избирателите и членовете на СИК да подават жалби и сигнали да определените за целта телефони, а не да звънят на говорителите и членовете на ЦИК, защото, първо, това ще затрудни силно работата им по обработването на документите във връзка с изборите и, второ, след 19 ч свързването с тях ще е доста по-трудно заради увеличения обем работа.

За подаване на жалби и сигнали до ЦИК във връзка с гласуването в страната:

0885 926 505

0885 613 507

0882 630 805

Във връзка с гласуването извън страната:

0884 690 780

0884 476 747

0882 717 801

0882 625 302

0882 814 303

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови