Георги Пирински

OFFNews 24 март 2014 в 15:03 4708 0

Георги Пирински

Георги Георгиев Пирински е роден на 10 септември 1948 г. в Ню Йорк. Баща му е български комунистически функционер - Георги Пирински-старши, а майка му е преподавала до 70-те години на миналия век преподавател по американска литература в СУ "Св. Климент Охридски".

Семейството Пирински е изгонено от Съединените щати през 1953.

През 1972 г. Пирински завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (днес УНСС) в София и от 1974 г. е чиновник в Министерството на външната търговия, като постепенно се издига в йерархията и през 1989 г. е първи заместник-министър.

Участва и в дейността на БКП и от 1986 г. и е кандидат-член на Централния комитет.

Смятан е за близък до Андрей Луканов и заема важни постове в БСП и нейните правителства след 1990 г.

Пирински е бил зам. -председател на БСП, вицепремиер в правителството на Георги Атанасов и във второто правителство на Андрей Луканов, както и външен министър в правителството на Жан Виденов.

В навечерието на тежката политическа и икономическа криза, довела до падането на правителството на Виденов, Пирински демонстративно напуска кабинета.

През 1996 г. БСП прави опит да издигне кандидатурата му за президент с кандидат за вицепрезидент Иван Маразов, но ЦИК отказва да даде регистрация на двойката с аргумента, че Пирински не е българин по рождение, а това се изисква по Конституция.

Председател е на 40-то НС.

Женен, с две деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews