Гласуването в Нова Зеландия вече приключи

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2021 в 09:47 1678 0

Българските граждани във всички държави в Европа вече могат да упражнят правото си на глас, след като заради часовата разлика най-късно -в 9:00 часа българско време, започна изборният ден във Великобритания, Ирландия и Исландия, съобщават от Министерството на външните работи.

В Обединеното кралство, където е една от най-големите български общности, са разкрити най-голям брой секции зад граница – 132, включително на островите Ман и Джърси. В Ирландия сънародниците ни могат да гласуват в 4 секции, а в Исландия – в една секция в столицата Рейкявик.

Гласуват и българските граждани в Турция, където 126-те секции отвориха в 6 часа българско време.

В по-голямата част от европейските държави гласуването започна в 8 часа българско време. Сред тях с най-голям брой избирателни секции са държавите с най-големи български общности – Германия с 82 секции, Испания с 69 секции, Италия с 28 секции. В 7 часа започнаха да гласуват и сънародниците ни в Гърция, където са разкрити 26 секции.

Точно в 9 часа тази сутрин българско време приключи гласуването в най-рано отворилата изборна секция – в Крайстчърч, Нова Зеландия. Секцията в Окланд не започна работа, тъй като заради влошилата се ситуация с COVID-19 в града вчера местните власти оттеглиха даденото съгласие за разкриване на секцията.

Зад граница за изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание са разкрити общо 750 секции в 68 държави.

Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/3715, а списъците за гласуване извън страната на: https://mfa.bg/bg/3714.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови