Част от политическите сили оттеглят представителите си в СИК

OFFNews 31 октомври 2015 в 12:47 3294 3

Част от политическите сили оттеглят представителите си в СИК

В деня за размисъл преди втория тур на местните избори част от политическите сили оттеглят представителите си в секционните избирателни комисии (СИК), което може да затрудни началото на изборния ден утре. Това заяви за БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. По време на втория тур на изборите за местна власт броят на избирателните секции в цялата страна ще е около 7200, като за столицата те ще са около 1100. Секционните протоколи в София ще се приемат в зала 1 на НДК.

В ЦИК е получен сигнал, че има членове на секционни избирателни комисии и назначени от първия тур на изборите, които не са се явили днес и са се отказали от подготовката на изборните помещения и приемането на книжата от общинските избирателни комисии. Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира, че това ще създаде затруднения в неделя:

Ще трябва да бъдат заменени и попълнени съставите на секционните избирателни комисии. В тази връзка призоваваме политическите сили да се свържат със своите членове, които са излъчени в секционните избирателни комисии,и да ги призоват да се яват, да получат книжата, защото това е де факто основното място, където избирателите ще дадат своя глас.

От ЦИК заявиха, че е създадена и по-добра организация за приемането на протоколите от секционните избирателни комисии, които ще бъдат приемани в зала 1 на НДК. Александър Андреев заяви, че комфортът на близо 3000 представители, които ще предават протоколите, ще бъде по-добър:

Не, няма да бъдат заключвани. Такова разпореждане няма и как да бъде зададено и не е давано. За успокоение от огледа, който беше извършен, в зала 1 е осигурено място както за изчакване на реда от секционните избирателни комисии, така и са създадени условия на терасите и други места, членовете от секционните избирателни комисии, които предават протоколите, да могат свободно да се движат. Осигурени са им напитки, минерална вода, закуски, за да могат да се чувстват нормално до момента, в който приключи процесът с предаване на протоколите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!