Ален Попович: Електронното управление е бъдещето. То вече е тук

Николаос Цитиридис 21 октомври 2015 в 09:15 5998 4

Ален Попович е роден на 5 април 1983 година в град Ниш. Занимава се с дигитален маркетинг вече 8 години.
Председател е на Българската асоциация на агенциите по дигитални комуникации (БААДК). Подкрепя ПП Глас Народен още от създаването на партията през 2013 г. и активно участва в изготвянето на предложения и внасянето им за разглеждане в Народното събрание и Министерския съвет. Кандидат е за общински съветник от листата на ПП Глас Народен и кандидат за кмет на район Красно село


Какви са проблемите на район "Красно село" и как могат те да се решат с Ваша помощ?

Не бих разглеждал една община по отделно - те са едно цяло. Хората имат еднакви проблеми - от градинката пред блока, през дупките по улиците, междублоковите пространства, непригодените за хора с увреждания улици и тротоари до липсата на осветление. За един квартал инфраструктурата е много важна. Има хора с висока степен на инвалидност, но ние рядко ги виждаме. Защо? Липсват инвалидни площадки и така ние оставаме с впечатление, че такива хора около нас няма, а това не е вярно. Твоят дом трябва да е твоята крепост, ти да се чувстваш сигурен там. Когато съм говорил с мои съседи, разбирам, че техните проблеми не опират до глобалните, а до малките и битовите - да има пейки, хубави улици, осветление. За район "Красно село" голям проблем е, че има много офиси, а места за паркиране липсват. Това са основни неща, които за съжаление липсват като удобство. За да говоря общо за всички проблеми, за мен би било налудничаво. Този въпрос трябва да се зададе към живущите в квартала. Това, което за мен е решение е да се създаде сайт, в който хората сами да определят проблемите на квартала си. Чрез анкета и интерактивни карти на София по квартали хората сами ще категоризират и подреждат по важност проблемите, които ги касаят и им пречат. Всеки ден в администрацията на общината се получават стотици жалби и те няма как да бъдат правилно подбрани и сведени като приоритет. С този сайт хората сами ще определят кое е важно. Една подобна система, която е с цел решаване на проблем, би карало живущите да се чувстват в пъти по-добре, когато се прибират вечер. Защото всяка една дупка на улицата, всяко едно неосветено място може да бъде тормоз за жител на който и да е град.
Това е и един от начините да се създаде правилна и ефективна комуникация и диалог между гражданите и общината, което е и основната цел на Глас Народен.

Занимавате се с дигитален маркетинг повече от 8 години. Как ще използвате качествата и опита си в тази сфера като кмет на район Красно село или като общински съветник?

Като специалист в тази сфера, аз дигитализирам всичко на този свят. И смятам, че комуникацията е най-важна. Комуникация свежда всичко до едно много просто и синтезирано ниво. Данните от  подобен сайт можем да превърнем в проблеми, а тях в решения. В общината информацията трябва да се обработва по-бързо. За много хора подаването на хартиени жалби е остарял метод. Представят си, че трябва да станат рано, трябва да се редят на опашки. Решаването на проблеми по начин с гласуване онлайн би дало на хората чувство на принадлежност и следователно те ще пазят повече направеното от общината. Не забравяме и хората в по-напреднала възраст – онези, за които интернет е непознат като форма на комуникация – за това предлагаме да има и алтернативен на дигиталния метод за комуникация с хората - общинските съветници, които така или иначе никой не познава в определени дни да организират срещи, на които да изслушват съгражданите си.

Защо му е на човек с доходоносен бизнес като Вашия да се занимава с политика?

През последните 10 години се включвам и защитавам много каузи и водя такива. Виждам обаче, че когато една кауза е в полза на хората, в защита на техните интереси и права, е необходимо да търсиш и политическа подкрепа. В този смисъл се занимавам с политика. Обичам да променям системата, а в повечето случаи това трябва да се случи отвътре. Като дигитален специалист, виждам, че нашата администрация е изключително остаряла откъм методи на работа. Трябва да започнеш да буташ нещо, за да стане, нужни са желание, сила, упоритост. Влизайки в политиката, има начини за промяна.

На изборите освен глас за местна власт, хората ще дадат своя вот и за референдума относно електронното гласуване. Голям процент от хората смятат, че този начин на гласуване ще бъде плюс за системата, но малко хора говорят за начините и методите на електронното гласуване. Как трябва да се случи това чисто технологично?

Всеки говори, че е полезно, но много са и против. Някои политически лидери смятат, че българите не са готови за гласуване по електронен път - младите взимали прибързано решения, нямали житейски опит и други оправдания. Аз разделям времето, в което живеем, на бързо и бавно. Младите със смартфон в ръка живеят в бързото - с отварянето на очите и първото кафе пред Фейсбук и информационните сайтове вече сме разбрали нещо ново. Та ако щете вече и тиражите на хартиените издания на вестниците намаляват драстично. Почти всяка медиа има собствен сайт.

Ако отнемем тези технологии, се връщаме в бавното. Хората, които живеят по свой избор в бавното време смятат, че младите не се интересуват вече от нищо освен от технологиите. Но ако хората от бавното, заживеят в бързото време те няма да се чувстват комфортно.

Именно тук се включва и електронното гласуване. Бавното време се страхува от резултатите.  За технологиите не бих говорил, защото това ще отнеме много време, но начини има много. Глас Народен е внесла предложения и аргументи за въвеждане на електронно гласуване още през 2013 г. Има внесени предложения и за въвеждане на референдуми по обществено значими въпроси, има и предложение, касаеща сигурността на данните и тяхното съхраняване. Не на последно място, Глас Народен предлага и начини и методи, чрез които плавна да се премине към електронно гласуване.

Всяка система може да претърпи манипулации, но нашия свят манипулациите се хващат. В офлайн света ние чуваме за престъпления, но те се губят във времето. Наказани няма. С електронния вот много повече хора ще гласуват, ще се повиши активността, ще се промени статуквото.

Електронните референдуми ще се осъществяват по-лесно. Ще се пестят средства, хартия, все пак нека помислим и от екологична гледна точка за ползите. Всъщност, един от най-важните акценти при електронното гласуване е в това, че ще се улесни гласуването на българите живеещи зад граница, чиито брой всяка година се увеличава. В момента им се налага да пътуват по 300 километра, за да пуснат бюлетината и повечето вече не го и правят. Причината отново е в това, че живеем в бързо време.

В този смисъл, рано или късно електронно гласуване ще има. Нека направим така, че да не се срамуват децата ни от днешното ни решение. Бързото време вече е тук.

От думите Ви разбирам, че ваша цел е да направите първите и важни стъпки към електронното управление. Ако влезете в общинския съвет, кое ще бъде вашето първо действие в тази насока?

Най-елементарната стъпка е да започнем да показваме, че има вече решения. С говорене само не става. В моята работа аз постоянно създавам решения. Така че, първата стъпка е да го предложим и да покажем, че можем. Време е бюджета да се харчи приоритетно за гражданите, защото те са на първо място. Моите усилия ще бъдат насочени към това да дигитализирам различни платформи, за да може всеки човек да участва адекватно във вземането на решения и проблемите да могат да се категоризират, могат да се поставят приоритети по-лесно, а в резултат на това – да се вземат по-бързи и ефективни решения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови