7-процентовият праг за преференции спъна разместванията в листите

Само 3 са разместванията в софийските листи. Кандидатите на ДБ д-р Александър Симидчиев, д-р Таня Андреева и Елисавета Белобрадова минават напред

Мая Младенова 12 юли 2021 в 12:01 7953 0

7-процентовата бариера се оказа твърде висока, за да донесе размествания в листите по места. В повечето райони пренарежданията са единици, най-вече в листите на "Демократична България". Няма район, в който кандидат да е изместил водач на листа. 

Силен преференциален вот има в листите на Демократична България, но и на "Има такъв народ", макар че партията на Слави Трифонов не водеше преференциални кампании. На тези избори липсват "стълбчетата" с белязан вот за конкретен кандидат в листата, с който се контролираха купени гласове.

В най-големия столичен избирателен район - 23 МИР - има едно-единствено разместване. Десетата в листата Елисавета Белобрадова отива за второ място с над 7000 преференции при праг малко над 4500. Макар че цялата листа е със силен преференциален вот, никой друг не успява да мине прага. Георги Ганев е най-близко до прага с малко над 4100 гласа.

ИТН в 23 МИР също регистрират силен преференциален вот за всички в листата. Високият праг обаче оставя листата без размествания. Същата е ситуацията и с листата на ГЕРБ.

В 24 МИР в София също има само едно разместване - петата в листата на "Демократична България" д-р Таня Андреева минава прага от 2800 гласа с над 3500 лични преференции и застава на второ място.

В 25 МИР отново един кандидат е над прага - третият в листата на ДБ д-р Александър Симидчиев става втори пред Борислав Сандов с малко над 2400 гласа.

Къде още има размествания

Във Варна третата в листата на ДБ Стела Николова отива на второ място. Адвокатката печели над 5000 лични преференции - повече от сбора на първит и втория Стоян Михалев и Ивайло Митковски. Заради правилото водачът да добавя към резултата си и гласувалите за листата без преференция, Николова отива на второ, а не на първо място.

В Благоевград петият и осмият в листата на БСП Богдан Боцев и Николай Георгиев минава втори и трети. Третият в листата на Мая Манолова Албина Анева-Томова минава на второ място. Напред минава и третият от листата на ДБ Владимир Миленков.

В Бургас БСП - третият в листата Тодор Байчев става втори.

В Пловдив-град третият в листата на Демократична България Ивайло Старибратов минава на второ място и измества Манол Пейков.

В Пловдив-област разместване има само в листата на „изправи се! Мутри вън!. Там шестият в листата Никола Дончев отива на второ място.

Третият и четвъртият в листата на ГЕРБ в Пазарджик минават с място напред с преференции – Димитър Гечев и Стефан Мирев изместват Найден Шопов.

В Стара Загора, Хасково, Видин, Монтана, Смолян и Кърджали няма нито едно разместване.

В Габрово има леки размествания назад в листи, които не се очаква да имат ефект при разпределението на депутатските места.

Сходна е ситуацията във Враца, където четвъртият от листата на ГЕРБ-СДС Мирослав Аспарухов става трети. Втори става шестият от листата на Мая Манолова – Йоана Кръстева.

В София-област петият в листата на ГЕРБ Валентин Милушев измества от второто място Николина Ангелкова. В листата на БСП третият – Михаил Михайлов – измества от втората позиция Александър Манолов. Третият в листата на ДБ също измества втория – Васил Зашкев минава пред Грета Ганева.

В Плевен осмият в листата на социалистите Стефан Бурджев минава на второ място. Две размествания има в листата на ГЕРБ – Вторият и четвъртият Петя Митрашкова и Валери Лачовски разменят местата си и подредбата става следната: 1. Григор Горчев; 2. Валери Лачовски; 3. Александър Николов; 4. Петя Митрашкова. В листата на "Демократична България" в Плевен третият Свилен Трифонов измества от втората позиция Тодор Еленков.

В Перник третият в БСП-листата Петър Първанов става втори и измества Галина Василева.

В Кюстендил петият от листата на ГЕРБ Александър Паризов става втори и изпраща Даниел Александров на четвърто място, а въпреки разместването, заради висок брой преференции, третото си място запазва Михаела Крумова. 

Осмият в листата на червените в Кюстендил Първан Дангов отива на втора позиция – на мястото на Веселин Плачков.

В Шумен петият в листата на ГЕРБ Димитър Александров става трети с преференции, а последният в листата на "Демократична България" Гюлджан Сабриева отива на трето място, без шанс за мандат..

В Добрич третият в листата на ДПС Нежля Амди – Ганева отива на второ място и измества с позиция назад Ертен Анисова.

В Силистра третият от листата на Демократична България Стефан Железов става втори – макар и с минимален шанс за мандат.

Във Велико Търново втори в листата на БСП с преференции става Румен Павлов, който бе под номер 6. Третият в листата на ГЕРБ Димитър Николов става втори, като измества Венцислав Спирдонов.

Четвъртият в листата на ГЕРБ в Ловеч Иван Миховски става втори с преференции.

Вторият и третият в червената листа в Ямбол – Райно Георгиев и Владимир Стоев - разменят позициите си. Същото се случва и в листата на ДБ – Николай Чистов отива на второ място, а Веселка Христамян – на трето.

В Русе петият в листата на ГЕРБ-СДС Драгомир Драганов отива на трето място. Четвъртият в листата на „Изправи се! Мутри вън!“ Първолета Иванова-Радева също става втора.

В Търговище третият в листата на ГЕРБ Митко Стайков измества втория – Гергана Цонева.

В Разград третият и четвъртият в листата на ДБ Хинат Расим и Милена Орешкова минават с едно място напред и изместват Огнян Обрешков.

В Сливен номер 12 в листата на ГЕРБ-СДС Чавдар Божурски отива на второ място – пред Мария Белова. Четвъртият в листата на БСП Соня Келеведжиева става трета, измествайки с позиция назад Румен Христов.

До разпределението на мандатите не е ясно дали тези размествания ще донесат мандат на всички отвоювали ги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови