Прабългарите са генетично европейци, а не татари

Ема Иванова 25 март 2014 в 13:07 96044 41

Акад. Ангел ГЪЛЪБОВ
Акад. Ангел ГЪЛЪБОВ

- Акад. Гълъбов, едно ДНК проучване на български археологичен материал стигна до сензационни резултати. Запознайте ни с тях.

- Изследването е проведено от екипа на проф. Драга Тончева – национален консултант по генетика, от нейния докторант Десислава Нешева в съдействие с проф. Давид Карамели от Университета във Флоренция. Лабораторията във Флоренция е един от най-престижните европейски центрове, специализиран за работа с древна ДНК. Анализът се извършва върху митохондриална ДНК, която се предава от майката на децата, и се изолира от раздробени до прах материали от зъби или от тръбни кости.

Българи посичат ромеи, миниатюра от Менологията на Василий II, XI век

- Какъв материал беше използван?

- Археологичният материал е взет от Антропологичния музей към БАН, създаден от чл. кор. акад. Йордан Йорданов. Изследванията са на точно доказани гробове. Това са находища на древни българи от VIII до X в. и на траки от V-III хилядолетие пр. Хр. Готвим публикация съвместно с археолози, проучили и идентифицирали гробовете, за които има доказателства, че са на прабългари. Главните находища на прабългарски кости са от Ножарево, Силистренско, а другите са от манастира на Мостич, кръстен на чъргубиля Мостич – висш държавен сановник при царете Симеон и Петър. Има малко находище на кости от областта Чеч, датирани към Х век.

- Какви са резултатите от изследването?

- Към момента са изследвани само няколко кости на тракийци от III хилядолетие пр. Хр., но първо искаме да завършим проучването при прабългарите. Получени са вече първите резултати, които са доста хомогенни. Имаме 13 категорични материала на прабългари и без изключение те показват, че генетично те са европейци, а не монголо-алтайци. В тях няма следи от източни народи. Доказано е, че древните българи са индоевропейци. Няма нито едно отклонение.

Прабългарските кости за изследване на митохондриална ДНК са взети от Антропологичния музей, създаден през 2007 г.

- Как променя това прочита на историята?

- Тези данни отхвърлят тезата за хуно-татарския произход на българите, както е написано и в последната енциклопедия от 2011 г. Това означава категорично, че прабългарите са хора от бялата раса, заселила Европа, и нямат нищо общо с монголите и татарите. Българският народ има три европейски съставки - за траките и за славяните никога не е имало спор. И като начало крайно време е да се спре употребата на думата хан - това е от тюркски "предводител на кавалерията". Правилното е "кан" от "канас ювиги".

- Какви бяха първите реакции на новината?

- У нас политиката има отражение дори при научните новини. Когато се доказва убийство в съда, изследванията на ДНК се считат 100% меродавни. Въз основа на ДНК проучване и доказано родство хората отиват в затвора или са оправдани. Ето сега цяла Англия се интересува от костите на Ричард ІІІ, където също се изследва митохондриална ДНК. Това са данни, които не могат да бъдат оспорени. Можеш да съчиняваш каквито искаш истории и теории, но такова съвпадение не може да има.

Хрониките показват европеидните черти на българските владетели. Канас ювиги Омуртаг (814-831) и византийски пленници в миниатюра от Мадридския ръкопис на хрониката на Йоан Скилица, XI в.

- Другата ви новина е свързана със славяните и е също така шокираща.

- Подробен анализ на мъжката У хромозома (изследва се само от кръв) при съвременните хора установява, че славянското население не е еднородна група. Не може да сравняваме русите с българите – ние физически се различаваме. Прабългарите са били хора с кръгли очи – това се вижда от рисунки на пратеници на Тервел при василевса. Съвременното проучване установява, че хаплогрупите (генните комплекси) C, N и Q, характерни за монголо-алтайците, ги има най-много в народите на Китай, Монголия, Казахстан, Сибир, Япония, Корея, Камбоджа, Индонезия и др. Там между 5 и 70% от населението носи С и N наред с Q (2-7%). За Европейска Русия характерен е високият процент на насeлението с хаплогрупа N – от 6 до 80%, достигащ в Курск 92.5%, в Твер – 79%. Тази хаплогрупа се носи между 7 и 15% от населението на Белорусия, а 6.5% – в Украйна. В България едва 0,5% от населението носи такива гени. Населението на Република Македония ги има в същия процент, румънци и молдовани – 0,7-1.6%, а бошняци са с 0%. Това показва, че ние се различаваме генетично от руснаците, които дълго време са били под робството на монголите, наричани от тях татари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

42

Bace7

06.10 2021 в 09:04

Не съм специалист по история, но за мен акад.Гълъбов пак открива топлата вода, и донякъде жонглира с факти. И селските кучета знаят, че няма нито славянска нация, нито славянска раса....славянството има само езикова основа. Който е виждал руснаци под всичките им форми, знае, че колкото и да са "нордически тип", там дръпнатите очи са често явление, а характерните угрофински профили са на всяка крачка. Това не им пречи да изпадат в умилителен "славянски расизъм" спрямо "малоценните и некултурни народи". Древните прабългари са били доказано тюркоезични, това е бил основния език в Западнотюркския хаганат, както латинския е бил официален за Римската империя (траките са били федерати, и са се ромеизирали изцяло). Колкото до липсата на "монголоидни примеси" ще питам само, къде е ролята на куманите/половците/кипчаците? Нима 2-то Българско царство не е възстановени и доминирано от тях...Асеневци,Шишмановци,Тертеровци (тартар, едно от имената на монголите)?

6000

41

Дамян Мутафов

06.09 2018 в 16:26

Логиката на русофилите=гъзофилите е ние сме славяни руснаците са славяни ние сме братски народи.Ние сме велики Българи,а те сбирщина от мордари,фини,викинги,угро-фини,марийци,монголи и всякаква друга паплач.Тяхното ДНК е близко с всички тези етноси,но не и със славяни.