Прабългарите са генетично европейци, а не татари

Ема Иванова Последна промяна на 25 март 2014 в 13:07 91888 40

Акад. Ангел ГЪЛЪБОВ
Акад. Ангел ГЪЛЪБОВ

- Акад. Гълъбов, едно ДНК проучване на български археологичен материал стигна до сензационни резултати. Запознайте ни с тях.

- Изследването е проведено от екипа на проф. Драга Тончева – национален консултант по генетика, от нейния докторант Десислава Нешева в съдействие с проф. Давид Карамели от Университета във Флоренция. Лабораторията във Флоренция е един от най-престижните европейски центрове, специализиран за работа с древна ДНК. Анализът се извършва върху митохондриална ДНК, която се предава от майката на децата, и се изолира от раздробени до прах материали от зъби или от тръбни кости.

Българи посичат ромеи, миниатюра от Менологията на Василий II, XI век

- Какъв материал беше използван?

- Археологичният материал е взет от Антропологичния музей към БАН, създаден от чл. кор. акад. Йордан Йорданов. Изследванията са на точно доказани гробове. Това са находища на древни българи от VIII до X в. и на траки от V-III хилядолетие пр. Хр. Готвим публикация съвместно с археолози, проучили и идентифицирали гробовете, за които има доказателства, че са на прабългари. Главните находища на прабългарски кости са от Ножарево, Силистренско, а другите са от манастира на Мостич, кръстен на чъргубиля Мостич – висш държавен сановник при царете Симеон и Петър. Има малко находище на кости от областта Чеч, датирани към Х век.

- Какви са резултатите от изследването?

- Към момента са изследвани само няколко кости на тракийци от III хилядолетие пр. Хр., но първо искаме да завършим проучването при прабългарите. Получени са вече първите резултати, които са доста хомогенни. Имаме 13 категорични материала на прабългари и без изключение те показват, че генетично те са европейци, а не монголо-алтайци. В тях няма следи от източни народи. Доказано е, че древните българи са индоевропейци. Няма нито едно отклонение.

Прабългарските кости за изследване на митохондриална ДНК са взети от Антропологичния музей, създаден през 2007 г.

- Как променя това прочита на историята?

- Тези данни отхвърлят тезата за хуно-татарския произход на българите, както е написано и в последната енциклопедия от 2011 г. Това означава категорично, че прабългарите са хора от бялата раса, заселила Европа, и нямат нищо общо с монголите и татарите. Българският народ има три европейски съставки - за траките и за славяните никога не е имало спор. И като начало крайно време е да се спре употребата на думата хан - това е от тюркски "предводител на кавалерията". Правилното е "кан" от "канас ювиги".

- Какви бяха първите реакции на новината?

- У нас политиката има отражение дори при научните новини. Когато се доказва убийство в съда, изследванията на ДНК се считат 100% меродавни. Въз основа на ДНК проучване и доказано родство хората отиват в затвора или са оправдани. Ето сега цяла Англия се интересува от костите на Ричард ІІІ, където също се изследва митохондриална ДНК. Това са данни, които не могат да бъдат оспорени. Можеш да съчиняваш каквито искаш истории и теории, но такова съвпадение не може да има.

Хрониките показват европеидните черти на българските владетели. Канас ювиги Омуртаг (814-831) и византийски пленници в миниатюра от Мадридския ръкопис на хрониката на Йоан Скилица, XI в.

- Другата ви новина е свързана със славяните и е също така шокираща.

- Подробен анализ на мъжката У хромозома (изследва се само от кръв) при съвременните хора установява, че славянското население не е еднородна група. Не може да сравняваме русите с българите – ние физически се различаваме. Прабългарите са били хора с кръгли очи – това се вижда от рисунки на пратеници на Тервел при василевса. Съвременното проучване установява, че хаплогрупите (генните комплекси) C, N и Q, характерни за монголо-алтайците, ги има най-много в народите на Китай, Монголия, Казахстан, Сибир, Япония, Корея, Камбоджа, Индонезия и др. Там между 5 и 70% от населението носи С и N наред с Q (2-7%). За Европейска Русия характерен е високият процент на насeлението с хаплогрупа N – от 6 до 80%, достигащ в Курск 92.5%, в Твер – 79%. Тази хаплогрупа се носи между 7 и 15% от населението на Белорусия, а 6.5% – в Украйна. В България едва 0,5% от населението носи такива гени. Населението на Република Македония ги има в същия процент, румънци и молдовани – 0,7-1.6%, а бошняци са с 0%. Това показва, че ние се различаваме генетично от руснаците, които дълго време са били под робството на монголите, наричани от тях татари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

41

Дамян Мутафов

06.09 2018 в 16:26

Логиката на русофилите=гъзофилите е ние сме славяни руснаците са славяни ние сме братски народи.Ние сме велики Българи,а те сбирщина от мордари,фини,викинги,угро-фини,марийци,монголи и всякаква друга паплач.Тяхното ДНК е близко с всички тези етноси,но не и със славяни.

13.05 2015 в 20:59

Е и?
Това какви сме или не сме с какво ще промени настоящето ни?

13.05 2015 в 20:27

Мишо точно руснаците пишат, че няма славяни!!! Всички славяни са българи!!! Само че ти си тъпо еврогейско тролче и затова пишеш глупости!!! Спри да говориш за Путин и Обама когато става въпрос за произхода на българите,ТЪПАК!!!!

15.02 2015 в 21:48

Според мен сме индо-европейци. Така наречените" Велики сили"ни изкарват какви ли не. Защо наричат старите българи" Прабългари"- за да не признаят, че сме най-старите в Европа.Няма прагърци, праегиптяни, праруснаци и т.н. Освен това се цели да разделят" прабългарите"от съвременните българи, все едно че сме различни. Нали родът"Дуло" е легендарен и ни управлява от много отдавна. Доказателства-много: нашият език се членува отзад, като се променя думата, а почти всички европейски езици-отпред с определителен член. Българският език е падежен, но са отпаднали падежите, той е твърд, а руския е мек; имаме звук"ъ", който в много езици липсва. Българите не са толкова светли( руси), колкото славянските народи от източна Европа,българските обичаи се различават от тези в повечето европейски страни. Нямаме много общи неща със славяните, германците, келтите и руснаците. По-скоро имаме общо с унгарци, афганистанци, иранци,отчасти,поради смесване и съседство със славяни, кумани, чуваши и др. Дошли сме много отдавна от Азия, както и почти всички европейски народи. Дори хърватите се изкарват сродни с българите,само да не са сърби. Македонска нация няма, тя е изкуствено създадена, за да се крепи бивша Югославия. Траки е имало много отдавна, както пише в един по-преден коментар орт желязната епоха, но те са намаляли вследствие многото водени войни, през които траките са били наемници. С течение на времето много народи се вливат в България и изчезват. България никога не е била империя, а винаги е била унитарна хомогенна държава.

03.09 2014 в 23:42

Няма такава глупост като прабългари.
ние сме автохонен народ и винаги сме живяли на балканите

30.08 2014 в 10:00

Има една държава ,която се нарича Hun/garia ,там и сега е много разпространено името Атила.. и не са монголи ,съвсем бели хора са си ,точно като нас.

29.08 2014 в 00:11

Толкова трудна ли е за смилане семантиката титлата канас убиги като княз по волята на Бога? Кан... Кан-кан.

20.08 2014 в 14:53

„При Константин Брадати стана шестият вселенски събор. При този цар Константин българите преминаха през Дунава и отнеха на гърците тази земя, в която живеят и досега, след като ги разбиха. Тази земя преди това се наричаше Мизия. Тъй като бяха многочислени, те изпълниха и тая и оная страна на Дунава, чак до Драч и по-далече, защото власи, и сърби, и прочия, всички са едно” (Хрониката на Константин Манаси., С. 1992, с. 143,144).

01.07 2014 в 19:45

Българите генетично не са никакви азиатци!
Нито монголи, нито персийци-иранци
Българите са 100% европейци, а гените показват че сме МЕСТЕН народ- наследници на траките