Най-голям шанс в Chivas Venture имат стартъпи, които решават реални проблеми

Александър Александров 25 октомври 2017 в 12:04 4259 1

Димитър Димитров
Димитър Димитров

Формата за кандидатстване в конкурса за социални предприемачи Chivas Venturewww.venture.bg - затваря след по-малко от седмица – на 30 октомври в 12:00 ч. Конкурсът, който вече четири години търси и подпомага бизнеси с потенциал да променят средата, в която живеем, и тази година е с награден фонд от 1 млн.щ.д., който ще бъде разпределен на големия финал през 2018 г.

В рамките на българското издание на конкурса се срещнахме с Димитър Димитров, вдъхновяващ предприемач и основател на TICKEY - един от българските стартъпи, взели участие в глобалното търсене а бизнеси с кауза - Chivas Venturе. Димитър ни разказа за опита си в сферата на социалното предприемачество и сподели полезни съвети за стартиращите предприемачи.


Разкажи ни с няколко думи за теб. Какво трябва да знаем за Димитър Димитров?

Завършил съм изчислителна техника преди двадесет и шест години в Технически Университет - София със специалност, която сега се нарича ''Компютърни Системи и Технологии''.
От тогава съм работил основно по големи ИТ проекти в банки и финансови институции. От 2013 г. се занимавам със стратъп компании. Тогава спечелихме „Стартъп уикенд София“ с приложение, което се наричаше Talkie. През 2014 г. започнахме работа по TICKEY, което е и причината да давам това интервю.

Как се развива TICKEY от старта на компанията през 2014 г. до днес?

С TICKEY искахме да предложим по-добър начин за използване на градския транспорт. През първите две години вложихме много време и усилия, за да говорим с транспортните организации и с местните. Да им обясним, че хората заслужават по-добри услуги и плащането на билет с мобилен телефон е начин да се подобри обслужването на градския транспорт. През април 2016 г. стартирахме първия си проект за фериботен оператор във Великобритания. През декември същата година започнахме експериментално да работим в няколко станции и метростанции в София, като в момента TICKEY работи в девет метростанции. В началото на 2017 г. подписахме договор с “БургасБус” и в момента TICKEY оперира в две тролейбусни линии в град Бургас, също така и във ферибота между град Бургас и остров Света Анастасия, а от август месец вече работим и с градския транспорт във Варна. Работим и в един канадски град, където TICKEY действа в сто и петнадесет автобуса. В момента сме част от програмата Smart Open Lisboa на общината в Лисабон.

Какво те вдъхнови да подкрепиш фонда на Chivas Venture?

Участвахме в конкурса за социални предприемачи Chivas Venture преди две години и там видях възможностите и ползите, които Chivas Venture дава на стартиращи компании. Фондът подкрепя компании, които имат социална насоченост. Той е удобен инструмент за насърчаване младите предприемачи в България, работещи в социалната сфера, да развиват своите идеи и именно чрез подобни инициативи може да се подобри състоянието на обществото, в което живеем.

Какъв тип стартъп компании мислиш, че имат най – голяма шанс за успех в конкурса?

Мисля, че стартъп компании, които решават реалистични проблеми имат най-голям шанс за успех в Chivas Venture. Компании, които предоставят решение на реални нужди и не са под влиянието от модата на деня.

Съвет, който би отправил към стартиращите предприемачи?

Съвет, който винаги отправям към стартиращи предприемачи – „Не се отказвайте след първите трудности“. Имам една мантра - "Fail fast" – пробвай и ако не се получи, бързо продължи напред.
Не ми е приятно когато виждам хора, които имат добри идеи, обаче в един момент се отказват и се връщат в зоната си на комфорт и то още при първата трудност. Свидетел съм на няколко такива проекти, които не бяха доразвити от своите създатели, които предпочетоха да се върнат в зоната си на комфорт, независимо от големия потенциал на идеите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови