Човекът, който учи украинците на български. Интервю с Валентина Иванова от Академия ''Никола Тесла''

Владимир Йончев 30 декември 2022 в 13:33 8047 0

Академия Никола Тесла

Снимка OFFNews

Академия Никола Тесла

Д-р Валентина Иванова е съосновател на Академия „Никола Тесла“, където вече девети месец се провеждат курсове по български език за украинците, които търсят начин да се справят със собствени сили в България.

Досега уроците са се финансирали изцяло от дарения, включително от украинската общност. На 4 януари започват новите курсове, които ще продължат до края на март.

Разговаряме с Валентина Иванова с надеждата, че тези курсове няма да са последни и заедно ще помогнем на каузата й все повече украинци да научат български език. За да бъдат независими, да си намерят работа, да се интегрират в българското общество. А много от тях може би ще останат и задълго в България.

Г-жо Иванова, как започна всичко?

Всичко започна на 25 март - Благовещение, когато надвихме първоначалната болка и ужас от войната в Украйна и решихме, че трябва да намерим начин да сме полезни. Инициативата беше на Доротея Николова - преподавател по български език и литература в Академията. Имахме готовност да започнем с две групи за пристигащите в София украинци, но на третия ден вече имаше над 100 заявки. Скоро работихме с повече от 200 души с безценната помощ на повече от 20 доброволци. От тогава минаха девет пълни месеца. Много хората се умориха. И аз мислих да спрем, защото е много трудно. Академия "Никола Тесла" е частно начинание и се огъва под тази тежест. Но сърце не ми дава да спра - да можеш да помогнеш и съзнателно да не го направиш, просто не е редно.

Какви хора искат да научат български език?

Ще ви разкажа за Наталия. Преди осем месеца тя потропа на нашата врата. Пристигна от Херсон с двете си дъщери - с кървящи сърца и отрязани езици. Разбирахме се някак. Ние споделяхме покрива и залъка си с тях, споделяхме сигурноста си, че ще се събудим и утре, те ни помагаха да прогледнем колко е крехко човешкото щастие и ни даряваха с безкрайна благодарност. Ден след ден, жест след жест, дума след дума лекувахме кървавите рани с ново доверие. Урок след урок им връщахме езика. Днес те отново изричат мислите си и разчитат текст с новия си език - българския. Училището по изкуства на Наталия Маланчук в Украйна е разрушено, но тя вече дава уроци по пиано и се надявам за школата ѝ скоро да се чуе в цяла София.

Не може да върнем историята назад, разбитите съдби никога няма да са същите. Дадено ни е само да можем да върнем езика на хората, потропали на нашата врата. Те имат и квалификацията, и опита, и трудовата етика, за да се справят после сами!

Как се финансира обучението?

След девет месеца борба и повече от 750 курсиста нашите собствени средства свършиха, а ужасът - продължава. Войната е зло, което никой не може да понесе сам. От 4 януари започват нови курсове за начинаещи и напреднали - общо 100 души. Търсим съмишленици, търсим подпрека. Всеки нов лев е безценна помощ, която буквално връща частица нормалност в един изгубен живот.

За участието си в обучението украинците дължат еднократна символична такса ангажимент в размер на 30 лв. (общо за трите месеца). Разходите за обучението им са 7 500 лв./месец или 22 500 лв за тримесечен курс. 3000 лв. се покриват от таксата анагажимент на самите участници, 4 500 лв. могат да бъдат осигурени от Академия "Никола Тесла".

Търсим подкрепа за набиране на останалите 15 000 лв. за провеждане на обучението през първото тримесечие и общо 60 000 лв. за провеждане на курсовете по български език за украинци до края на годината. Всяка инициатива, свързана с Украйна, е обект на безбройни нападки и хули, но сред морето от отвратителни празни приказки се намират и хора, които, без излишен шум, помагат.

Целева дарителска сметка: ДСК IBAN - BG04STSA93000029082364 към Сдружение “Българската Задруга” и чрез онлайн даритекска кампания "Български език за 3 месеца": https://platformata.bg/bg/kauzi/1908:3/details/campaign.html

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови