ЗНС пита защо се затварят пазарите, а хипермаркетите работят

OFFNews 12 април 2020 в 20:20 5940 1

Румен Йончев

Земеделският народен съюз (ЗНС) призовава правителството и министъра но здравеопазването Кирил Ананиев да премислят и в спешен порядък да отменят издадената заповед за затваряне на борсите и пазарите за земеделска продукция.

"Това разпореждане по никакъв начин не отразява спецификата на търговията със земеделска продукция и обрича на провал пролетната реколта, която е източник на препитание на хиляди хора. Същевременно, българските потребители ще бъдат лишени от достъп до пресни местни продукти по време на празниците, а и след това. Няма сериозен здравен или какъвто и да било аргумент пазарите на открито пространство да са затворени, а малките и големи супермаркети, затрупани с вносни и позавехнали плодове и зеленчуци да са препълнени с хора", посочва БНС.

Според земеделците на Румен Йончев борсите са източник за снабдяване и на малкото оцелели дребни квартални магазинчета, които предлагат истинска българска продукция и тяхното затваряне не само допълнително ще концентрира продажбите в големите магазини, но и ще има пагубен ефект върху цялата верига от българския производител до реализацията на продукцията. Това единствено ще изкриви допълнително пазарната среда в полза на вноса и реализацията в България на продукция от бедстващите икономики по света и по никакъв начин няма да подпомогне борбата с вируса Ковид 19 у нас, допълват от БНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!