Златанова: Възможни са още финансови санкции

OFFNews 12 ноември 2013 в 09:48 1889 0

Зинаида Златанова, Снимка: БГНЕС
Зинаида Златанова, Снимка: БГНЕС

 

Европейската комисия е сериозно загрижена за състоянието в ОП "Околна среда". На езика на комисията, това значи, че са в ужас. Това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

В студиото на "Денят започва" вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова показа писмо от Европейската комисия от края на октомври, с което обвини ГЕРБ, че са финансирали нерентабилни проекти по време на своето управление.

Златанова заяви, че като минимум последствията могат да бъдат още финансови санкции за страната ни. Вицепремиерът допълни, че по ОП "Околна среда" е наложена проверка на финасовия министър и министъра на околната среда как се е стигнало до тази ситуация. На национално ниво не се е действало адекватно, допълни Златанова.

От ГЕРБ поискаха право на отговор. В телефонен разговор Ивелина Василева, депутат от парламентарната група на партията, каза, че грешките са допуснати през 2008 г. и началото на 2009 г., за което правителството на Борисов няма вина.

"Проектите са одобрени за финансиране още през 2008-2009 г. и пак спекулация сега, ама кой е виновен връщаме нещата назад, хан Аспарух ли е виновен", попита Златанова.

Тя уточни, че цикълът на един проект може да обхване и три правителства.

"Ако ГЕРБ са били компетентни, е трябвало да спрат обществените поръчки тогава, тези обществени поръчки, които не са по правилата. Това е много просто, но не е направено. Част от нередностите са отстранени наистина, но ЕК иска да сме по-строги. И да санкционираме точно тази конкретна нередност, по процедура, при която е избран изпълнител. Основното, за което сме критикувани в тези одити е смесване на критерии, два пъти слагат един и същи критерий при избор на изпълнител. Това е нещо, което не би трябвало да ни изненадва. Българската агенция за обществените поръчки докладва 60 грешки в обществените поръчки у нас. 60% от обществените поръчки са сгрешени. Няма как да се скрием от Брюксел, всичко се вижда, това са компетентни хора там. Дано не са ми се обидили колегите, но това, което правя и им казвам, е в името на България, в името на националния интерес и в името на това да не губим пари. Да си вземем парите честно и почтено, и да не сме винаги ние лошият ученик на този съюз, защото аз не искам България да бъде черната овца", подчерта вицепремиерът.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови