Защо БНБ отхвърли офертата на Никола Сукманджиев за КТБ

OFFNews Последна промяна на 05 ноември 2014 в 13:17 7297 4

Българската народна банка отговори защо е отхвърлила офертата за спасяването на КТБ и ТБ "Виктория", изпратена от Никола Сукманджиев след отхвърлянето на предложението за КТБ на Оманския фонд, EPIC и JemCorp.

С писмото, получено в БНБ на 3 октомври, се предлага план за рекапитализация с увеличаване на капитала до 5.2 млрд. лева. Сукманджиев пише, че представлява инвеститори, които не назовава. Офертата му дойде след като външните одитори на КТБ излязоха с доклад, според който "дупката" в банката е 4.222 млрд. лева.

БНБ е отхвърлила предложението и е изпратила писмо до Сукманджиев, в което се казва, че писмото му "не представя никаква правно-обвързваща информация за правомощията на подателя и за инвеститорите, които той твърди, че представлява".

"Липсват каквито и да е гаранции, че тези непосочени в писмото кандидат-инвеститори отговарят на законовите изисквания да бъдат акционери в кредитна институция. Освен всичко това не е представено потвърждение от международна банка с добра репутация, която да гарантира възможност за реализиране на „формула за повишаване на капитала в рамките до 5 милиарда и 200 милиона лева“, както се твърди в писмото, пишат от БНБ.

В заключение от Централната банка пишат, че "така нареченото предложение "готовност и интерес" не могат да бъдат разглеждани като сериозни.

"БНБ винаги е подчинявала действията си само и единствено на законите и на обществения интерес и няма да се поддаде на никакъв натиск от страна на заинтересовани среди у нас и в чужбина. Без значение колко настойчиви опити за публични манипулации на общественото мнение се правят, БНБ ще продължи и занапред да спазва върховенството на закона", се казва в прессъобщението на банката.

Ето и писмото на Никола Сукманджиев до БНБ:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2014 в 05:48

Несериозно и... неграмотно:

"ДО
МИНИСЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ..."

05.11 2014 в 14:43

Според мен депозит трябва и само за да се занимават БНБ и институциите с такъв тип хвърчащи писъмца. Дори като попълваш някаква бланкичка в селска община, там има повече конкретика и авторитет. Тези кандидати на славата според мен си бият шега с България.

05.11 2014 в 14:16

Сериозните неща за БНБ са чували с пари - да не уточняваме внесени или изнесени.

05.11 2014 в 13:41

Според мен трябва да се депозират 5 или 10% от оферираните пари за да се взема една такава оферта насериозно