ЕК очаква забавяне на ръста на икономиката ни заради КТБ

Мая Младенова 04 ноември 2014 в 14:05 1287 0

Снимка БГНЕС

Европейската комисия очаква забавяне на ръста на българската икономика и съвсем слаб растеж в следващите две години. За тази година ръстът на БВП ще е с 1,2%, а през 2015 г. ще спадне наполовина до 0,6%, сочи есенната иконимическа прогноза на комисията. За 2016% анализаторите очакват той е 1%. Ключов фактор за това е ситуацията с КТБ, става ясно от доклада.

След период на дефлация 2014 г., в следващите две години се очаква инфлацията да започне бавно да се покачва и да достигне до 1% през 2016 г.

Бюджетният дефицит ще остане над одобрените от ЕС нива от 3% през следващите две години, прогнозират още експертите.

При изготвянето на прогнозата сериозна тежест е имала ситуацията с КТБ. Анализаторите очакват българските банки да затегнат стандартите си за отпускане на кредити, което ще затрудни бъдещите инвестиции. Индикаторите, ползвани при проучването, са показали значително забавяне на икономическата активност в страната през втората половина на годината, след затварянето на банката, посочват от комисията. Нещо повече - оттам посочват, че тази тенденция ще продължи и ще даде резултат в забавянето на икономическия растеж за следващите две години.

Частното потребление е нараснало през първата половина на годината заради увеличението на реалните доходи на домакинствата, идващо от динамиката на заплатите в публичния сектор и пенсиите, както и от дефлацията. Тази инерция обаче ще се стопи до 2015, показват анализите за последните месеци. Очаква се потреблението да расте с 0,6 през 2015 г. и с 1% през 2016 г.

Вътрешният риск за българската икономика се корени в спада на доверието в банковия сектор, сочи анализът. По-продължителното недоверие на бизнеса и потребителите заедно с още нестабилния пазар на труда може да доведат до по-нататъшно намаляване на вътрешното търсене и подкопава доверието в икономиката. В международен план рискът се крие в зависимостта на икономиката от доставките на руски газ.

Лек спад се очаква при безработицата, която за 2014 г. е 12%. И в следващите две години тя ще остане във високите нива, но ще се понижи съответно до 11,4 и 11,0 на сто.

Прогнозата на ЕК е за повишаване на експорта. За 2014 г. увеличението там е с 1,4 на сто, а през следващите години той се очаква да скочи с по 3 и 3,7%. Същото важи и за вноса, който за тази година се очаква да достигне ръст от 1,7 на сто, а през 2015 и 2016 - с по още 2 и 2,9 процента.

За ЕС

Според прогнозата на комисията за целия ЕС икономическият растеж до края на годината както в ЕС, така и в еврозоната, ще бъде слаб.

Като цяло за 2014 г. се очаква растежът на реалния БВП да достигне 1,3% в ЕС и 0,8% в еврозоната. Според прогнозата растежът ще се увеличи бавно през 2015 г. — съответно до 1,5% и 1,1%, на фона на нарастващото външно и вътрешно търсене.

Очаква се през 2016 г. икономическата активност да се ускори до съответно 2,0% и 1,7% благодарение на укрепването на финансовия сектор, както и на ефекта от неотдавнашните структурни реформи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови