Quantcast

Фалитът на КТБ може да е най-скъпият вариант, смята Венцеслав Димитров

Искров изманипулира депутатите и ги ядоса

OFFNews Последна промяна на 03 ноември 2014 в 12:10 5041 14

Венцеслав Димитров

Фалитът на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще струва минимум 5 млрд. лева на държавата. Може да се окаже, че несъстоятелността ще е най-скъпият вариант, заяви икономистът и бивш депутат на СДС Венцеслав Димитров пред БНР.

Димитров подчерта, че от един евентуален фалит на банката ще излязат много безработни хора и това ще се отрази на икономиката и на финансовото поведение на вложителите в останалите трезори. Освен това държавните и общинските дружества, които имат пари над гарантираните от държавата 196 000 лева, ще ги изгубят безвъзвратно.

Според икономиста е важно да се разбере каква точно е "дупката", защото той предполага, че не е 4 милиарда, а по-малко. Димитров е на мнение, че все още КТБ може да бъде спасена, ако министерство на финансите и БНБ седнат да прегледат колко реално е дефицитът и да помислят как да го компенсират.

Димитров обясни, че според него има варианти да не се обявява фалит на банката. Той подчерта, че много отдавна БНБ и министерство на финансите е трябвало да разгледат всички възможности и реално да преценят плюсовете и минусите от всички възможности.

"Чудя се защо Иван Искров предлагаше само един вариант, размахваше го и така манипулираше народните представители, че те се ядосаха и отхвърлиха това предложение. А наистина БНБ по закон е длъжна да предложи някакво преструктуриране на всяка една банка, която е изпадала в затруднение", обясни Венцеслав Димитров.

Ако съм на мястото на БНБ, щях да предложа няколко варианта за бъдещето на КТБ - вариант несъстоятелност, вариант одържавяване – 100 процента, вариант 50 процента одържавяване с онова предложение, което беше направено, което не е чак толкова лошо, добави той.

Независимо дали от Оманския фонд се надеждни или не, те дават пари и в случая това е важното, защото "щом искат да управляват банката и дават толкава пари, защо пък не", коментира още Димитров.

"Беше ли надежден Цветан Василев да му дават толкова години почти еднолично да управлява банката? Аз винаги съм застъпвал тезата, че акционерите в една банка трябва да са минимум 20 души, с не повече от 5 процента и по този начин ще се контролират", допълни икономистът.

Той бе категоричен, финансовите услуги ще поскъпнат, след като бъдат изплатени всички гарантирани депозити в КТБ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2014 в 09:15

'Спасяването' на КТБ на практика означава вложителите с вложения над гарантирания праг да си получат милионите не от 'банкера на годината', а от мизерстващия народ.
Откъде на къде хората с доход от една смешна заплата, дето събират стотинки за някоя бъбречна трансплантация или за операция на дете ще събира милиарди за някакви изроди, които ограбиха държавата?
Питам?

03.11 2014 в 18:52

май и внецито изгоре от ктб

03.11 2014 в 15:37

Ленин е бил педерас-сифилистик, който е избил милиони.
Не може да има думата.
А никовете с негово име да духат.

03.11 2014 в 15:29

До всички защитници на КТ-банката:

1. КТБ не е банка т.е. не действа по пазарни принципи
2. КТ-банката е порочен модел на взаимодействие на пари на данъкоплатците (ние) + властта, която и да е тя + медии + олигархични кръгове и всичко това в ущърб на България в стремежа и да бъде Държава с по-малко корупция, с равни възможности, свободни медии
3. Единствения и най-евтино струващ вариант е БНБ да и отнеме лиценза и повече да не съществува, като от това се направят необходимите изводи, за да не се повтаря
4. За КТ-банката НЯМА ПАЗАРНО спасяване, защото този, който иска да я "спаси" трябва да даде 5 млрд. и да има банка, в която никой не би държал 1 лв. при положение, че за 5 млрд. може да си купи работеща банка.

Така, че спрете да врякате, първото полувреме свърши 1:0 за Народа срещу "Банката", следва второто полувреме ...

03.11 2014 в 15:04

Какъв скъп вариант бе?
Откъде накъде държавата ще плаща кражбата на века?
Да разследват, да открият парите и да ги изземат обратно.

Сега кво? Липсват едни милиарди. Ми много жалко, дайте да ги платим. Който крал, крал.

03.11 2014 в 14:23

Ей само този не беше изказвал по казуса КТБ :) Явно още загрижени вложители ще чуем по темата ;)

03.11 2014 в 14:09

До сега единствено леля Бонка от Женския пазар не се е изказала по темата. То не бяха дискусии, не бяха експерти...

03.11 2014 в 13:57

Агент Попов от ДС, една от червените-ДС подводници, потопили синята идея, съветник на Агент Гоце Първанов ?

Даваш съвети ?

Не искаме ! Замълчи завинаги !

Няма по-скъпо и по лошо от това порочния модел КТБ да продължи съществуването си.

03.11 2014 в 13:52

Всичките тези "загрижени "лица ги нямаше въобще на хоризонта да ни предупреждават, колко е опасно, когато КТБ се надуваше. Тогава тези същите трябваше всекидневно да викат, за да могат сега да имат моралното право да дават съвети.В момента мисля, че мнението им е чист лобизъм и го приемам като шумов фон.

03.11 2014 в 13:35

Ako държавата налее 4 милиадра, каква е гаранцията, че след един месец дупката отново няма да е 4 милиарда?! И що за идиоти ще държат парите си в една банка, която веднъж е допуснала такъв гав. КТБ няма бъдеще - това е повече от очевадно.