Фалитът на КТБ може да е най-скъпият вариант, смята Венцеслав Димитров

Искров изманипулира депутатите и ги ядоса

OFFNews 03 ноември 2014 в 12:10 5752 14

Венцеслав Димитров

Фалитът на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще струва минимум 5 млрд. лева на държавата. Може да се окаже, че несъстоятелността ще е най-скъпият вариант, заяви икономистът и бивш депутат на СДС Венцеслав Димитров пред БНР.

Димитров подчерта, че от един евентуален фалит на банката ще излязат много безработни хора и това ще се отрази на икономиката и на финансовото поведение на вложителите в останалите трезори. Освен това държавните и общинските дружества, които имат пари над гарантираните от държавата 196 000 лева, ще ги изгубят безвъзвратно.

Според икономиста е важно да се разбере каква точно е "дупката", защото той предполага, че не е 4 милиарда, а по-малко. Димитров е на мнение, че все още КТБ може да бъде спасена, ако министерство на финансите и БНБ седнат да прегледат колко реално е дефицитът и да помислят как да го компенсират.

Димитров обясни, че според него има варианти да не се обявява фалит на банката. Той подчерта, че много отдавна БНБ и министерство на финансите е трябвало да разгледат всички възможности и реално да преценят плюсовете и минусите от всички възможности.

"Чудя се защо Иван Искров предлагаше само един вариант, размахваше го и така манипулираше народните представители, че те се ядосаха и отхвърлиха това предложение. А наистина БНБ по закон е длъжна да предложи някакво преструктуриране на всяка една банка, която е изпадала в затруднение", обясни Венцеслав Димитров.

Ако съм на мястото на БНБ, щях да предложа няколко варианта за бъдещето на КТБ - вариант несъстоятелност, вариант одържавяване – 100 процента, вариант 50 процента одържавяване с онова предложение, което беше направено, което не е чак толкова лошо, добави той.

Независимо дали от Оманския фонд се надеждни или не, те дават пари и в случая това е важното, защото "щом искат да управляват банката и дават толкава пари, защо пък не", коментира още Димитров.

"Беше ли надежден Цветан Василев да му дават толкова години почти еднолично да управлява банката? Аз винаги съм застъпвал тезата, че акционерите в една банка трябва да са минимум 20 души, с не повече от 5 процента и по този начин ще се контролират", допълни икономистът.

Той бе категоричен, финансовите услуги ще поскъпнат, след като бъдат изплатени всички гарантирани депозити в КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!