Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Закуска с инвеститори. Френските инвестиции в България стигнаха 1.028 млрд евро

OFFNews 01 ноември 2022 в 16:08 1441 0

Никола Стоянов

Снимка Министерство на икономиката и индустрията

Преките инвестиции от Франция възлизат на 1,028 млрд. евро, а френските фирми, които развиват бизнес в България са над 200. Това стана ясно по време на среща във формат „закуска с инвеститори“, която министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов проведе с представители на френския бизнес у нас.

„Френски компании са разкрили над 15 000 работни места в България“, каза министър Стоянов. Той подчерта, че като толкова голям работодател e важно тези компании да имат пряк диалог с ресорния министър и да поставят всички проблеми, които имат. „Целта ни е заедно да търсим решенията и да открояваме приоритетните сфери, в които да задълбочаваме партньорството“, подчерта още икономическият министър.

Франция е традиционен търговско-икономически партньор на България. Освен политически, културни и исторически връзки, между двете страни съществуват и добри търговски отношения, като през 2021 г. стокообменът между България и Франция отбелязва ръст от над 17% спрямо 2020 г. и е в размер на 2,2 млрд. евро.

Износът от България за Франция включва продукти на машиностроенето хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, слънчогледово масло, минерални торове, царевица, етерични масла и др. В тази връзка министър Стоянов акцентира върху факта, че износът от страната ни към Франция се е увеличил с 18% и е в размер на 1,2 млрд. евро през миналата година.

Представени бяха и концепцията за промяна начина на работа и управление на индустриалните зони в България. Сред основните проблеми, които представителите на френския бизнес представиха бяха недостигът на кадри и нуждата от разширяване на дуалното обучение.

Срещата се организира с подкрепата на Посолството на Франция у нас и Френско-Българската търговска и индустриална камара.

Това е третата от поредица срещи във формат „закуска с инвеститори“. Такива бяха вече проведени с представителите на австрийския и немския бизнес в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!