Министърът на икономиката се ядоса: Искаме инвестиции, а сме без търговски аташета в САЩ, Китай и Индия

Сега е момента да привличаме чуждестранни компании у нас, смята Никола Стоянов

OFFNews 23 август 2022 в 13:21 2923 1

Никола Стоянов
Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на откриването на годишната среща със Службите по икономическо-търговски отношения.

Над една четвърт от европейските компании в Азия обмислят релокация на инвестициите си към Европа. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на откриването на годишната среща със Службите по икономическо-търговски отношения.

По думите му това е още едно доказателство, че всяка криза е възможност, която страната ни трябва да използва ефективно.

Цитираните данни за настроенията сред европейските компании е исторически връх за последното десетилетие, стана ясно по време на срещата. За сравнение през 2021 г. едва 7% от тези компании са обмисляли подобен ход.

„Сега е моментът България да бъде проактивна, да търси нови възможности и изцяло да промени начина на работа по привличане на чуждестранни инвестиции“, подчерта министър Стоянов.

Според него това включва и започване на работа по нов Закон за инвестициите, който да се разработи в тясна координация с бизнеса.

„Говорейки за инвестиции обаче, сме силно притеснени от това, което виждаме, защото около една трета от нашите Служби по търговско-икономически въпроси са оставени празни“, каза министър Стоянов.

Като примери той даде ключови за външната икономика на България държави като Франция, Италия и Дания.

„Говорим за инвестиции, а реално сме оставени без търговски аташета в САЩ, Китай и Индия“, обясни министър Стоянов.

Според него това положение е силно притеснително и България е оставена без реалния си инструмент за привличане на инвестиции и подкрепа на българския бизнес по места.

Министър Стоянов посочи, че участието на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в срещата е знак, че двете министерства ще работят в пълна координация за подобряване на бизнес средата и инвестиционния климат.

За първи път синдикалните организации бяха сред участниците в срещата. Министър Стоянов коментира, че бизнесът в България включва както синдикатите, така и работодателите и следва представителите и на двете организации да имат възможност да дадат коментарите си за нашите представители зад граница.

Представители на Националното сдружение на общините в България също присъстват за първи път на Годишната среща.

„Ролята на общините е особено важна за представяне на възможности за инвестиции в българските региони и трябва да задълбочим партньорството“, каза още министър Никола Стоянов.

Годишната среща на търговските аташета на България по традиция се организира през месец август. Една част от тях бяха присъствено в страната - други се включиха онлайн. В дискусиите участие взеха и институциите, имащи отношение към тяхната работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови