Quantcast

За веригите все пак вероятно ще има ограничения

Нели Чолашка Последна промяна на 16 юли 2014 в 15:30 2557 2

Хипермаркет

Парламентарната икономическа комисия прие отново промените в Закона за защита на конкуренцията, които президентът Росен Плевнелиев върна за преразглеждане.

Депутатите от ГЕРБ подкрепиха новия законопроект, като се въздържаха само за два параграфа.

Текстовете са променени, защото в пленарна зала депутатите не успяха да преодолеят ветото на държавния глава, но само козметично.

Остава забраната веригите да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипермаркета и др.

Веригите ще имат задължение да представят типови договори за доставчиците си на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Записва се, че законът важи за микро, малките и средни предприятия, в предишния вариант те бяха записано като доставчици. За това се увеличава прагът за оборот на фирмите, които подлежат на контрол от КЗК - от 50 млн. лв. на 97 млн. лв., защото това е прагът, записан в Закона за малките и средни предприятия.

Единствено големите вериги имат годишен оборот над 97 млн. лв.

Този закон е дискриминационен, обяви Йордан Матеев от Сдружение за модерна търговия след заседанието на комисията. От сдружението отдавна твърдят, че той ще доведе до увеличаване на цените за клиентите.

Очаква се ГЕРБ да подкрепи новите текстове от Закона за защита на конкуренцията и те да минат в пленарната зала.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2014 в 15:49

Е така и не мога да разбера този мерак да се бъркаш в търговски отношения... Все ми се струва, че никой не е опрял пистолет в слепоочието на един производител, та да си дава стоката в голяма верига, просто е доста изгодно само да си произвеждаш, а друг да ти продава продукцията. Ами да си се сдружат дребните производители на семки, например, както вече има много магазинчета за сирене и мляко, да си наемат едно магазинче и да си продават семките. Не знам бъркам ли, ама хич не приемам внушението главно на политиците (популисти), че не може да се плащат едни пари на търговците, те са мръсни капиталисти...

16.07 2014 в 15:40

Пред олтара на предстоящите избори, като доказани популисти, от "десните" ГЕРБ друго и не съм очаквал.
От тези решения стойностният български бизнес няма да стане по-добър и конкурентен, но със сигурност ще се помогне на калпавия да си остава такъв и да търси помощ от държавата.
Именно тази нужда от държавна защита е манна небесна за нашите политици. Колкото повече "защита", толкова повече влияние и мощ за търговия с влияние и разбира се - директна корупция.