За веригите все пак вероятно ще има ограничения

Нели Чолашка 16 юли 2014 в 15:30 3209 2

Хипермаркет

Парламентарната икономическа комисия прие отново промените в Закона за защита на конкуренцията, които президентът Росен Плевнелиев върна за преразглеждане.

Депутатите от ГЕРБ подкрепиха новия законопроект, като се въздържаха само за два параграфа.

Текстовете са променени, защото в пленарна зала депутатите не успяха да преодолеят ветото на държавния глава, но само козметично.

Остава забраната веригите да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипермаркета и др.

Веригите ще имат задължение да представят типови договори за доставчиците си на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Записва се, че законът важи за микро, малките и средни предприятия, в предишния вариант те бяха записано като доставчици. За това се увеличава прагът за оборот на фирмите, които подлежат на контрол от КЗК - от 50 млн. лв. на 97 млн. лв., защото това е прагът, записан в Закона за малките и средни предприятия.

Единствено големите вериги имат годишен оборот над 97 млн. лв.

Този закон е дискриминационен, обяви Йордан Матеев от Сдружение за модерна търговия след заседанието на комисията. От сдружението отдавна твърдят, че той ще доведе до увеличаване на цените за клиентите.

Очаква се ГЕРБ да подкрепи новите текстове от Закона за защита на конкуренцията и те да минат в пленарната зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови