Икономическата комисия преодоля ветото на президента върху Закона за веригите

Нели Чолашка 02 юли 2014 в 16:46 3472 2

Хипермаркет.

Парламентарната икономическа комисия преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за защита на конкуренцията, който беше приет наскоро от парламента с цел по-строга регулация на веригите за хранителни стоки.

В комисията обаче имаше само представители на БСП и ДПС. Най-вероятно в пленарна зала ветото няма да бъде преодоляно, защото се изискват 121 гласа, а БСП и ДПС нямат толкова депутати. От ГЕРБ са против промените в закона.

Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.

Съгласно новите текстове на търговските вериги вече няма да се разрешава да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипремаркета и др.

Още при внасянето на законопроекта, а после и при гласуването му в икономическата комисия представители на хипермаркетите се обявиха категорично против такава регулация и заплашиха с поскъпване на стоките за крайните потребители.

Основните мотиви на Плевнелиев за наложеното вето са, че не е оценено какво ще е въздействието на правната уредба върху потребителите. Няма яснота дали новите разпоредби ще предизвикат покачване на цените на хранителните стоки. Възможното поскъпване на храните неминуемо ще засегне крайните потребители, смята той.

Плевнелиев смята, че е недопустимо да не се направи предварителна оценка как новата регулация ще се отрази на гражданите и особено на тези от най-уязвимите групи – социално слаби, безработни и пенсионери.

Ако в пленарната зала не бъде преодоляно ветото на президента, ще действат старите текстове от Закона за защита на конкуренцията и от волята на следвщия парламент ще зависи дали ще има по-строга регулация за хипермаркетите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!